Sint Lucia brood met saffraan

Sint Lucia brood met saffraan 1

Op 13 december viert men, voornamelijk in Noorwegen en Zweden, de sterfdag van Sint Lucia. Daar noemen ze dit brood Lussekatter. Zacht witbrood gekleurd met saffraan. Deze traditie is ontstaan in de middeleeuwen en markeert het begin van de kerstperiode. In Scandinavië maken meisjes, gekleed in het wit en met kaarsjes op hun hoofd, de andere familieleden al vroeg wakker om samen saffraan brood(jes) te eten. Lussekatter lijkt een beetje op brioche. Je kunt het niet lang bewaren (een dag of twee), omdat het brood snel uitdroogt. Eet je het niet allemaal in één keer op, vries dan gewoon een gedeelde in.

Lucia van Syracuse

Lucia van Syracuse (283-304) wordt vereerd als heilige door veel katholieke en orthodoxe christenen. Deze Romeinse dame weigerde voor de keizer te offeren. Lucia werd om die reden gevangen genomen en vervolgens gemarteld. Voor ze stierf heeft ze haar verloofde haar ogen aangeboden: het Licht. Daarom is Sint Lucia uitgeroepen tot de beschermheilige van de blinden. Ze wordt door katholieken aangeroepen voor genezing van slechtziendheid, halspijnen en blindheid.

Wil je meer over Sint Lucia en de legende weten? Breng dan eens een bezoekje aan Wikipedia, daar vind je een uitgebreid verslag over deze bijzondere vrouw en de legende.

Sint Lucia brood met saffraan

Ingrediënten:

  • 500 gr tarwebloem
  • 100 gr roomboter, gesmolten
  • 220 gr melk
  • 4 el honing
  • 10 gr gedroogde gist
  • 1 ei, middelgroot
  • 8 gr bakkerszout

Verder nog:

  • 2 gr saffraandraadjes
  • 3 á 4 el kokend water
  • 1 ei losgeklopt, voor de topping

Gereedschap:

  • mengkom
  • kneedmachine (optioneel)
  • keukenweegschaal
  • hittebestendig kommetje (weken saffraan)
  • stukje plastic en/of een wegwerpdouchemutsje
  • bakpapier
  • stukje aluminiumfolie (optioneel)
  • rond aluminium wegwerp schaal (gekocht bij Toko) of gebruik een met bakpapier beklede springvorm, maar los op een bakplaat kan ook
  • oud metalen schaaltje voor onderin de oven (stoom)

 

Bereiding Sint Lucia brood met saffraan

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Weeg alles af en zet de spullen alvast klaar. Dat scheelt weer zoeken tijdens het kneden en bakken.

Snij de saffraandraadjes fijn. Neem een klein, hittebestendig schaaltje en vul deze met 3 á 4 el kokend water en laat de stukjes saffraan hierin zo lang mogelijk weken (max. 12 uur).

Bekleed de bakplaat of aluminium schaal of springvorm met bakpapier. Vergeet niet om de vorm eerst een beetje in te vetten met boter of olie.

Doe bloem, gedroogde gist en bakkerszout in een mengkom en roer deze ingrediënten goed door elkaar. Zorg wel dat zout en gist niet in direct contact met elkaar komen. Meng dan het ei, saffraanmengsel (water + saffraan stukjes), gesmolten boter en honing door de bloem. Voeg de lauwe melk toe en kneed het deeg ongeveer 10 tot 12 minuten. Er moet nu een elastisch en zijdezacht deeg zijn ontstaan, wat nog een heel klein beetje plakt. Zoiets als een stukje plakband of een post-id velletje.

Maak een grote bol van het deeg en leg deze in een licht ingevette kom, dek deze af met een stukje plastic of douchemutsje. Laat het deeg op kamertemperatuur in 60 minuten in omvang verdubbelen/rijzen (1ste rijs).

Het deeg uit de kom halen en op het werkblad leggen en zachtjes neerslaan. Zodat de grote luchtbellen zich in kleinere exemplaren door het deeg verdelen. Verdeel het deeg in 7 gelijke stukken. Bol deze lichtjes op en laat ze onder een stukje plastic 10 minuten rusten. Bol ze nog een keer op en leg ze dan in de vorm. Eén in het midden de rest er om heen (bloemvorm). Bestrijk de deegbollen met een beetje losgeklopt ei. Schuif de vorm met de deegbollen in een plastic zak en sluit deze af. Eventueel zak ietsje opblazen of eerst even mee wapperen zodat er een soort van ballon ontstaat. Laat het deeg op kamertemperatuur in 60 minuten in omvang verdubbelen/rijzen (2de rijs).

Plaats 2 roosters in de oven, één helemaal onder in en één net onder het midden. Zet op het onderste rooster een oud bakblikje. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Doe een half kopje kokend water in het oude bakblikje (stoom). Haal de plastic zak van de bakvorm en plaats het deeg op het bovenste rooster. Verlaag de oventemperatuur meteen naar 180 graden. Bak het brood in 45 á 50 minuten gaar. Wanneer de bovenkant te bruin wordt kun je er eventueel een stukje aluminiumfolie overheen leggen.

Laat het Sint Lucia brood met saffraan met bakvorm en al afkoelen op een rooster.

EET SMAKELIJK!

 

Bron: Het originele recept voor dit smakelijke Sint Lucia brood met saffraan komt uit: Bijzonder brood, ik heb het wel naar eigen voorkeur aangepast / Linda Collister / Uitgeverij Terra Lannoo / ISBN 9789058970503 / Status: uitverkocht.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Sint Lucia brood met saffraan”

  1. safiya schreef:

    kan je de broodjes een dag op voorhand maken of zijn de andere dag niet lekker meer?

    1. Xandra schreef:

      Beste Safiya, brood smaak op de bakdag zelf altijd het lekkerst. Als je het eerder wilt bakken, dan kan dat. Meteen na het afkoelen goed verpakken en invriezen is een goede optie om het vers te houden. Gr. Sandra

Geef een reactie: