Sodabrood met wortel en walnoten

 Sodabrood met wortel en walnoten

Bij een feestelijke Koningsdag hoort ook wat lekkers en dit jaar wilde ik eens wat anders dan de gebruikelijke oranje tompoes van de Hema. Dat moet toch gezonder kunnen. Omdat brood bakken mijn ding is, ben ik maar eens plaatjes en recepten gaan zoeken op internet. De meeste carrot breads bleken eigenlijk een cake te zijn en dat was niet wat ik zocht. Steeds kwam ik bij het Carrot & Walnut Bread van de BBC GoodFood site uit. Een Iers sodabrood met een oranje vulling. Precies goed!

Eerst op de plaatselijk weekmarkt een bos knapperige worteltjes en een zakje lekker walnoten gekocht. De overige ingrediënten heb ik meestal wel standaard in huis. Dus hup de keuken in, schort voor en aan de bak. Worteltjes wassen, schillen en raspen. Alles afwegen en klaar zetten. Een sodabrood heb je zo gemaakt. Je hoeft het deeg niet te kneden of te laten rijzen. Sterker nog je moet zelfs een beetje doorwerken, want wanneer de baking soda met zuur (yoghurt) en vocht in aanraking komt begint het zijn werk al te doen.

Het sodabrood met wortel en walnoten is erg lekker. Het smaakt zacht zoet, kruidig en heeft toch een bite door de stukjes walnoot. Tip: maak het brood vrij plat, anders zal het binnenste deel niet helemaal gaar worden, omdat de ingrediënten veel vocht bevatten. Je kunt het sodabrood meteen serveren en ervan genieten met bijvoorbeeld een kom zelfgemaakte soep. Of laat het goed afkoelen, snij er vervolgens boterhammen van en vries deze in. Het soda brood geroosterd met een beetje roomboter is echt heerlijk.
Veel succes met bakken!

Sodabrood met wortel en walnoten

24 april 2014

Ingrediënten:

  • 350 gr speltbloem
  • 150 gr speltmeel
  • 1 tl zout
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 2 tl baking soda
  • 150 gr worteltjes, geschild en grofgeraspt
  • 100 gr walnoten, geroosterd en grofgehakt
  • 300 ml dikke Griekse yoghurt (10%)
  • 125 ml halfvolle melk

 

Bereiding sodabrood met wortel en walnoten

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Bekleed een ovenplaat met bakpapier.

Meng bloem, meel, zout, kaneel, gemberpoeder en baking soda. Roer er dan de wortelstukjes, gehakte walnoten, Griekse yoghurt en beetje voor beetje de melk er doorheen, tot er een zacht en heel plakkerig deeg ontstaat. Let op: je hebt misschien niet alle melk nodig!!

Tip: werk verder op een met bloem bestoven werkvlak.
Vorm een ovaal brood, leg deze op de bakplaat, snij met een scherp mes een kruis in de bovenkant van het deeg.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het brood in ca 30-35 minuten goudbruin. Wanneer je op de onderkant tikt en het brood klinkt hol, dan is het gaar.

Laat het Wortel & Walnoten sodabrood goed uitdampen op een rooster. Serveer het meteen of bewaar het in de vriezer.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Sodabrood met wortel en walnoten”

  1. Kees schreef:

    Beste Xandra, Kan je in plaats van spelt ook andere bloem gebruiken? We zijn namelijk niet zo dol op spelt.
    Met vriendelijke groet. Kees

    1. Xandra schreef:

      Ja hoor Kees, dat kan prima. Gr. Sandra

Geef een reactie: