Sodabrood van emmermeel

Sodabrood van emmermeel

Sodabrood vindt zijn oorsprong in Ierland. Daar noemen ze het arán sóide. Het is een heel snel en makkelijk te maken brood. Je hoeft absoluut geen broodbakkennis te bezitten en zelfs het hebben van twee linkerhanden zou geen probleem moeten opleveren. Het is een no-knead-bread of zoals wij zeggen een niet-kneden-brood. Het is een kwestie van alle ingrediënten afwegen, rapide door elkaar husselen, vervolgens op een bakplaat mikken en in de voorverwarmde oven schuiven.

Slechts 4 ingrediënten

Een traditioneel sodabrood bestaat uit meel, karnemelk, zout en baksoda. Dat laatste ingrediënt heeft een zuur nodig om kleine belletjes met kooldioxide te vormen. Belletjes die het deeg doen rijzen. Karnemelk bevat melkzuur, dus je kunt het niet zomaar vervangen door melk. Een goede optie is om naast de melk dan ook nog wat yoghurt of citroensap toe te voegen. Je zou eventueel ook bakpoeder kunnen gebruiken, want dat bestaat uit baksoda + wijnsteenzuur of citroenzuur (en soms nog wat maïzena als anti-klontermiddel)

Tip: Liever bakpoeder gebruiken? Lees dan wel eerst even de verpakking van het bakpoeder, zodat je weet hoeveel gram je moet toevoegen op 500 gram meel.

Als smaakmakers kun je aan het basisrecept bijvoorbeeld nog boter, ei, citroenrasp, rozijnen en/of noten toevoegen.

Emmer of oerspelt

Emmer is een tarwesoort en wordt ook wel oerspelt genoemd. En heeft wilde en gecultiveerde varianten. Zo bestaan er winter- en zomer-emmertarwe rassen. Het is een verre voorouder van durum en kamut en onze huidige tarwe. Emmer heeft, net als Spelt, een veel lager glutengehalte. Het is, net zoals met spelt, wellicht wat lastiger om er een mooi brood mee te bakken.

Sodabrood van emmermeel

Ingrediënten:

  • 250 gr emmer volkorenmeel
  • 250 gr emmerbloem
  • 5 gr baksoda (natriumbicarbonaat)
  • 5 gr bakkerszout
  • 400 ml karnemelk
  • 2 el honing
  • 40 gr zachte roomboter

 

Bereiding sodabrood van emmermeel

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng bloem, meel, zout en baksoda. Meng de zachte boter en honing goed door het meel mengsel. Roer er dan snel de karnemelk doorheen. Nu is er een zacht en heel plakkerig deeg ontstaan.

Tip: werk verder op een met bloem bestoven werkblad.

Vorm snel een ronde bol van het deeg en leg deze voorzichtig op de bakplaat. Snijd dan met een scherp (brood)mes een kruis in de bovenkant van de bol, maak ze ongeveer 2 cm diep.

Schuif de bakplaat direct in het midden van de oven en bak het brood in ca 30-35 minuten goudbruin. Wanneer je op de onderkant tikt en het brood een beetje hol klinkt, dan is het gaar.

Laat het sodabrood van emmermeel eerst goed uitdampen op een rooster. Serveer het meteen na het afkoelen of bewaar het in de vriezer.

EET SMAKELIJK!

 

Bron: het recept voor dit lekkere sodabrood van emmermeel is gebaseerd op het ‘Irish sodabread’ uit het boek ‘Brood, van ver & dichtbij’ van Ineke Berentschot, ISBN 9789023011040 Helaas is dit boek niet meer nieuw te koop en ook tweedehands een zeldzaamheid.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: