Spelt desem speltbrood

Spelt desem speltbrood

Het brood op de foto had ik iets langer moeten laten rijzen en iets dieper moeten inkerven, want het is gescheurd op een plaats waar ik het eigenlijk niet had willen hebben. De smaak was er echter niet minder om! Dit knapperige spelt desem speltbrood is namelijk heerlijk. Wanneer je het in boterhammen gesneden in de vriezer bewaart, kun je dagenlang van dit heerlijk verse brood genieten. Nu aan de slag!

Ik had nog niet eerder van speltbloem een desem gemaakt. Dus het was voor mij een uitdaging! Gelukkig werkte spelt prima! De medewerker van de plaatselijke natuurvoedingswinkel vertelde mij dat ze speltdesem ook op bestelling leveren. Als je dus niet een speltdesem starter wil maken en onderhouden, kun je eens informeren bij een molen of natuurvoedingswinkel. Doen hoor, want je weet niet wat je mist!

Spelt desem speltbrood

Ingrediënten

 • 200 gr speltbloem
 • 200 gr speltvolkorenmeel
 • 8,5 gr bakkerszout
 • 1 el vloeibare honing
 • 150 gr. speltdesem
 • 210 ml water

Benodigdheden

 • rijsmand, pitriet
 • oven(pizza)steen
 • oud bakblikje, om onderin de oven te zetten om stoom te creëren

Bereidingswijze spelt desem speltbrood

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Stop alle droge ingrediënten in een kom en roer dit goed door elkaar. Meng in een andere kom alle natte benodigdheden. Voeg  het natte mengsel bij het droge en meng goed, totdat de bloem al het water heeft opgenomen. Laat het afgedekt met een douchemutsje 20 minuten rusten.

Laat dan het deeg ongeveer 10 minuten kneden in de kneedmachine (Kenwood) op stand 2. Wanneer er een soepel deeg is ontstaan, kun je testen of het klaar is met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat. Denk aan kauwgom. Als het niet scheurt, vorm je van al het deeg een bal en legt deze in een licht ingevette kom. Dek de kom af met het douchemutsje en laat het op kamertemperatuur 2 tot 3 uur rijzen.

Strooi meel in het pitrieten rijsmandje. Haal het deeg uit de kom, kneed het lichtjes door en vorm weer een bal. Strooi er een beetje meel over en leg het met de goede kant naar beneden in het mandje. Strooi ook nog wat meel over de bovenzijde van het deeg. Schuif het mandje in een grote plastic zak (een beetje opgeblazen). Laat het deeg voor de tweede maal 4 á 5 uur rijzen op kamertemperatuur. Het ligt er een beetje aan hoe warm het in huis is. Het deeg komt dan tot aan de bovenrand van het rijsmandje.

In dit filmpje zie je hoe je een bol van het deeg vormt.

Verwarm de oven voor op 220 graden met daarin de pizzasteen. Plaats het oude bakblikje met een half kopje water er in onderin de oven. Kiep het mandje voorzichtig op een pizzaschep of direct op de oven(pizza)steen. Snijd het deeg in met een scherp mesje of een lame. ZHierdoor gaat het deeg niet scheuren tijdens het rijsproces in de oven. Sluit de oven en bak het brood ongeveer 30 tot 35 minuten goudbruin.

Laat het brood op een rooster goed afkoelen, voordat je het gaat snijden.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Je kunt ook zuurdesembrood bakken met tarwe

11 comments on “Spelt desem speltbrood”

 1. Koker schreef:

  heeft iemand dit brood al eens gebakken zonder steen maar gewoon op een plaat of rekje? Ik ga niet zo even een steen kopen voor een keer een brood bakken. Ik ben benieuwd en hoor graag ervaringen van anderen. Groetjes Koker

  1. Xandra schreef:

   Beste koker, je kunt het brood ook op een gewone bakplaat bakken, maar het resultaat zal misschien iets anders worden, een steen geeft veel onderwarmte, wat het deeg extra (snel) doet rijzen. Succes met bakken.

 2. Anonymous schreef:

  Hallo Xandra, is het bij dit recept ook mogelijk zuurdesempoeder toe te voegen? ipv zelfgemaakte desem? Wat is eigenlijk het verschil? Is de poeder minder gezond?

  1. Xandra Bakt Brood schreef:

   Beste Anoniem, je kunt natuurlijk ook zuurdesempoeder gebruiken, maar dat is veel zuurder van smaak dan een echte desemstarter. Zelfgemaakt is 100% troeploos, het bestaat alleen uit water en meel/bloem dat is gaan fermenteren. Als ik mag kiezen dan zou ik voor een zelfgemaakte desem gaan, echt zoveel lekkerder!

 3. Bastiaan schreef:

  Je kan overigens nog meer smaak krijgen als je desem iets ‘volwassener’ is. Je kan bijvoorbeeld je desem al een week van te voren starten met 150g meel + 150g water, en dan om de dag 50g meel + 50g water toevoegen. Je hebt dan een meer actieve desem. Je desem kan je ook in de koelkast bewaren, alleen denk er dan wel aan dat je de desem een dag voordat je ermee aan de slag wilt (bakken) of wilt voeden uit de koelkast haalt zodat de desem eerst op kamertemperatuur kan komen voordat je er iets mee gaat doen. Wanneer de desem in de koelkast wordt bewaard hoef je hem in principe maar 1x in de week te voeden.

  1. Xandra schreef:

   Dank je wel Bastiaan voor de duidelijke uitleg, ik bewaar inderdaad mijn tarwebloemdesem in de koelkast wanneer ik even niet bak. Uit de koeling halen voor gebruik, een of twee keer voeden is dan voldoende om desem weer actief te krijgen en de volgende dag in een deeg te gebruiken. Mijn desembroden zijn absoluut niet zuur van smaak. Groetjes, Xandra.

 4. Joop schreef:

  Hallo xandra, dit brood vandaag gebakken. Met mijn speltmeel en bloem was de hoeveelheid water denk ik 10% teveel. Als desem een desem gemaakt van appelschillen (zie boek nachtbrood) de smaak is heerlijk. Speltbloem en meel gekocht in duitsland bij kaufland kost de helft van de molen. Voor de korst te verbeteren heb ik 15 gr backmalz ( in nl moutextract) gebruikt, ga dit verhogen naar 25 gr.
  We gaan door met bakken dat is duidelijk.

  1. Xandra schreef:

   Leuk Joop dat je zo enthousiast aan het bakken bent. Het is inderdaad verstandig om een klein deel van het water/vocht achter te houden, wanneer het deeg gaat kneden, want de ene partij meel is de andere niet. Je kunt altijd de restant van het water nog tijdens het kneden toevoegen. Hoe meer je bakt, hoe beter je kunt zien hoe het deeg reageert. Bak ze! Groetjes, Sandra

 5. Johan Hostens schreef:

  Dit receptje ga ik binnenkort proberen! 🙂 Is het mogelijk om alles gewoon in een broodmachine te doen? En zoja welk programma moet ik dan gebruiken?

  Ik had ergens gelezen dat je best eerst een deegprogramma opzet, dan een paar uurtjes wacht en dan een bakprogramma kiest. Klopt dit?

  En helpt het toevoegen van een beetje gist voor een luchtiger brood?

  1. Xandra schreef:

   Beste Johan, ik bak niet met een bbm, dus ik kan je er helaas geen antwoord op geven. Wellicht staat het in de handleiding van de machine en anders misschien even navraag bij de fabrikant doen? Veel succes! Mvgr., Xandra

 6. Nel Beekman schreef:

  Dag Xandra en anderen,
  Ik wil na lange tijd weer eens een starter maken maar moet dat nu doen van spelt- of boekweitmeel oid. Als ik begin met 150 meel en 150 water en de starter in de koelkast bewaar hoef ik hem maar eens per week te voeden als ik het goed begrijp.
  Wel elke dag doorroeren? Ik zal nog eens wat meer vd aanwijzingen en recepten lezen. Geweldige site/blog.
  gr. Nel

Geef een reactie: