Spelt desembrood met noten en honing

Spelt desembrood met noten en honing

Wie van bijzonder lekker brood houdt en van honing en noten, moet dit spelt desembrood met noten en honing beslist eens gaan bakken. Het is niet te zoet, je proeft een licht vleugje, zodat de smaak van honing goed tot zijn recht komt. Samen met de walnoten vormen ze een heerlijke combinatie. Ik was eigenlijk van plan om hazelnoten te gebruiken, maar er bleken er nog maar een stuk of 5 in huis te zijn. Dat zou dan wel een karig gevuld brood worden, dus ben ik noodgedwongen maar voor de walnoten gegaan. En gelukkig is deze optie is wonderbaarlijk goed uitgepakt. Je zou natuurlijk ook een rauwe notenmix kunnen nemen, eventueel aangevuld met wat gedroogd fruit. Als je daar voor kiest, laat het fruit dan wel eerst even wellen & uitlekken voordat je het aan het deeg toevoegt.

Desem & gist

Soms ben ik een ongeduldige bakker of ik heb te weinig tijd om een desembrood te bakken en dan wil ik wel eens smokkelen met een recept. Door een klein beetje gist aan het deeg toe te voegen verkort je namelijk de rijstijden aanzienlijk. In dit geval was 2 gram instantgist ruim voldoende. Het deeg rijst dan iets sneller en je krijgt toch de smaak van desembrood. Je mag het natuurlijk ook weglaten. Vergeet dan niet om de rijstijden te verlengen. Je kunt het deeg desnoods ook een nachtje in de koeling (maximaal 5 graden) zetten. De volgende dag 2 á 3 uur op kamertemperatuur laten komen en dan in de voorverwarmde oven schuiven.

Spelt desembrood met noten en honing

Vrijdag 5 mei 2017

Ingrediënten voor 1 vloerbrood:

Voordeeg (ca. 10 uur eerder mee starten):

 • 40 gr desemstarter
 • 80 gr (rogge)bloem
 • 80 gr water

Deeg:

 • 300 gr speltbloem
 • 100 gr spelt volkorenmeel
 • 7 gr bakkerszout (De Zandhaas)
 • 50 gr honing, vloeibaar
 • 2 gr instantgist (optioneel, dan gaat het rijzen sneller)
 • 200 gr actieve (rogge)desem met 100% hydratatie
 • 180 á 190 gr water

Vulling:

 • 100 gr walnoten, in grove stukjes

Verder nog:

 • roggebloem voor in rijsmandje
 • rijsmandje, langwerpig
 • keukenweegschaal
 • maatlepel
 • mengkom
 • deegschraper
 • kneedmachine (optioneel)
 • snijplank
 • mes
 • bakpapier
 • plastic zak of opbergkrat met deksel
 • hittebestendig glas of beker
 • goede ovenhandschoenen
 • römertopf (optioneel)
 • lame of scherp mes

Spelt desembrood met honing en noten

Tip: heb je geen römertopf, bak het brood dan in een gietijzeren pan, op een pizzasteen of een bakplaat.

Bereidingswijze desem speltbrood met walnoten

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg de ingrediënten alvast af en zet ze klaar. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets is vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Breek de walnoten in kleinere stukken. Doe ze in een schaaltje en zet ze even apart.

Deeg kneden: 

Doe bloem, meel, zout, honing, instantgist, desem en water in de kom van je kneedmachine en bevestig deze aan de machine. Zet de kneder op stand 0,5 (Kenwood met speciale deeghaak) en meng de ingrediënten 2 minuten goed met elkaar. Zet de machine uit en schraap de wanden van de kom schoon. Laat het deeg nu nog circa 6 tot 7 minuten op stand 1 kneden. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg.

Vliesje trekken: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut.

Vulling toevoegen: Meng/vouw/kneed de grove stukjes walnoot voorzichtig door het deeg. Kneed niet te lang.

Eerste rijs: Vet een mengkom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Bebloem intussen je rijsmandje met wat roggebloem. (Ik gebruik hier een theezeefje voor, dat werkt super handig.)

Doorslaan & vormen:

Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en leg het op het werkblad. Duw het deeg voorzichtig wat platter en bol het lichtjes op. Leg een stukje plastic over de deegbal en laat deze 15 a 20 minuten rusten. Vorm dan een batard van het deeg en leg het met de goede kant naar beneden in het mandje. De sluiting is nu dus zichtbaar.

Tweede rijs: Schuif het rijsmandje in een plastic zak, blaas deze als een ballon op en sluit de zak met een clip. Of plaats er een omgekeerde opbergkrat overheen. Wanneer je naast het bakblik ook nog een glas of beker met heet water plaatst zal het deeg niet uitdrogen. Laat het deeg 120 tot 150 minuten op kamertemperatuur rijzen. 

Oven voorverwarmen: Plaats de droge römertopf in de oven en verwarm bij aanvang van de tweede rijstijd de oven voor op 220 graden.

Deeg testen: Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen.

Brood bakken in de oven:

Leg eerst een stuk bakpapier op je werkblad en kiep daarna het rijsmandje met deeg daar voorzichtig boven om. Maak met een scherp mes inkepingen in de bovenkant van het deeg. Trek goede hittebestendige ovenhandschoenen aan en haal de römertopf uit de oven. Ik plaats hem gewoon op het gasfornuis. Verwijder het deksel en laat het deeg inclusief bakpapier in de topf zakken. Plaats het deksel weer op de topf en zet deze terug in de oven. Verlaag de temperatuur naar 200 graden. Bak het ‘Spelt desembrood met honing en noten’ eerst 25 minuten in een gesloten römertopf. Verwijder dan het deksel, verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak het brood in 10 á 15 minuten goudbruin.

Haal het ‘Spelt desembrood met honing en noten’ eerst uit de topf en laat het vervolgens eerst goed afkoelen op een rooster voordat je het gaat snijden.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Spelt desembrood met noten en honing’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Spelt desembrood met noten en honing

3 gedachten over “Spelt desembrood met noten en honing

 1. Beste Xandra,
  ik heb mijn oude desem (van 4 jaar geleden) uit de diepvries gehaald en ben bezig het te activeren. Hoop dat het lukt. Over een paar dagen wil ik dit broodrecept gaan maken maar dan als busbrood. Op welke oventemperatuur bak ik dit brood dan af?
  hoor graag van je. groetjes

  1. Beste Lioe, wat spannend. Ik ben benieuwd hoe dit afloopt. Je kunt gewoon dezelfde temperaturen aanhouden. Wellicht wel even de baktijden aanpassen. Zelf ben ik geen voorstander van desembrood in een metalen bakblik, want het zuurtje kan de binnenlaag aantasten. Ik heb zo een aantal van mijn duurdere bakblikken om zeep geholpen. Gr, Sandra.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven