Spelt desembrood met pitten

Spelt desembrood met pitten

Speltbrood is nog steeds erg in trek en daar kan ik de consument geen ongelijk in geven. Ik eet dit volkoren spelt desembrood met pitten niet alleen omdat het gezonder is/zou zijn dan tarwe. Het is gewoon lekker brood en dat is voor mij het belangrijkste. De smaak is zachter dan bij tarwe en een beetje nootachtig. Wanneer je zelf brood maakt van speltbloem en/of -meel, dan weet je ook zeker dat het een 100% speltbrood is. Dit moet je in de winkel maar afwachten. In Nederland is er nog geen warenwet waarin is vastgelegd dat een brood pas speltbrood genoemd mag worden indien het voor minimaal 90 procent uit spelt bestaat. In Duitsland, het ‘Dinkel’ land bij uitstek, hebben ze dat beter geregeld en is de naam speltbrood beschermd.

Triticum spelta

Spelt in het Latijns Triticum spelta bevat: Eiwitten, Vetten, Koolhydraten, Vezels, Natrium, Kalium, Calcium, Fosfor, Magnesium, IJzer, Fluor,Vitamine B1, B2, B6 en Vitamine E.

——>   Dit spelt desembrood met pitten is wel een deeg dat een nachtje in de koelkast moet rijzen en dus pas de volgende dag gebakken wordt!

Spelt desembrood met pitten

11 september 2014

Ingrediënten:

  • 200 gr speltbloem
  • 200 gr speltvolkorenmeel
  • 8,5 gr bakkerszout
  • 1 el rijstolie of olijfolie
  • 220 gr tarwedesem (of speltdesem natuurlijk, maar dat heb ik nu helaas niet)
  • 190 gr water
  • 50 gr zonnebloempitten
  • 50 gr pompoenpitten
  • 25 gr sesamzaadjes

Verder nog:

  • rijsmand, pitriet, langwerpig
  • oven(pizza)steen
  • lamé of een scherp mes
  • grote plastic zak
  • oud bakblikje, om onderin de oven te zetten om stoom te creëren
  • kernthermometer (optioneel)

 

Bereiding spelt desembrood met pitten

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Doe speltbloem, -meel en zout in een kom en roer dit goed door elkaar. Neem een andere schaal en meng daar alle natte benodigdheden in. Voeg dan het natte mengsel bij het droge en meng goed, totdat de bloem al het water heeft opgenomen.

TIP: Kneed speltdeeg niet te lang, want dan overkneed je het en gaan de glutenstrengen kapot. Die kunnen zich daarna niet meer herstellen. Het eindresultaat is een compact en slecht gerezen brood. Je kneed spelt dus minder lang dan bijvoorbeeld deeg van tarwe. Dit komt doordat spelt minder gluten bevat.

Laat  het deeg ca. 4 min. kneden in de kneedmachine (Kenwood) op stand 1 met een speciale deeghaak. voeg dan de pitten en zaden toe en kneed het deeg nog maximaal 4 minuten. Wanneer er een soepel deeg is ontstaan, kun je even testen met een klein stukje deeg of het inderdaad klaar is. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Dek deze af met het douchemutsje en laat het op kamertemperatuur 2 tot 3 uur rijzen.

Strooi meel in het pitrieten rijsmandje. Haal het deeg uit de kom, kneed het lichtjes door en vorm een batard, strooi hier een beetje meel over en leg het met de goede kant naar beneden, in het mandje. Hier staat uitgelegd hoe je van deeg een batard brood maakt. Strooi ook nog wat meel over de bovenzijde van het deeg. Schuif het mandje in een grote plastic zak, een beetje opgeblazen. Laat het deeg voor de tweede maal een nacht rijzen in de koelkast (5 graden). Haal de volgende morgen het mandje uit de koeling en laat het deeg in ongeveer 3 uur op kamertemperatuur komen. Het deeg komt dan tot aan de bovenrand van het rijsmandje.

Verwarm de oven, met daarin de pizzasteen, voor op 230 graden. Plaats daarna het oude bakblikje, met een half kopje water er in, onderin de oven. Kiep het mandje voorzichtig op een pizzaschep of direct op de oven(pizza)steen. Snij het deeg met een scherp mesje of een lamé in. Verlaag na 5 minuten de oventemperatuur naar 200 graden en bak het spelt desembrood met pitten in ongeveer 30 minuten goudbruin. Wanneer je op de onderzijde van het brood klopt moet het hol klinken. Of meet met een kernthermometer de de temperatuur van de binnenkant van het brood. Wanneer dit tussen de 94 en 96 graden is, is het kruim gaar.

Laat het spelt desembrood met pitten op een rooster goed afkoelen, voordat je het gaat snijden.

TIP: Dit spelt desembrood met pitten kun je heel goed in de vriezer bewaren. Een ongesneden brood laten ontdooien en eventueel even oppiepen in de oven. Het brood is dan weer lekker knapperig.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

6 comments on “Spelt desembrood met pitten”

  1. Marij schreef:

    Ik heb jouw recept gevolgd en het brood is lekker maar wel erg vast. Heb jij enig ide hoe dat komt?

    1. Xandra schreef:

      Beste Marij, dat kan verschillende oorzaken hebben, te korte of te lange rijstijd, te koud, te kort of te lang gekneed, et cetera.

  2. Hoi Xandra, ik heb dit recept ook eens geprobeerd want ziet er echt wel heel erg lekker uit. Ik denk dat bij mij die 3 uur op kamertemperatuur laten komen na een nachtje in de ijskast veel te lang was want ik had overrijs, deeg zakte jammer genoeg in elkaar bij het in de oven plaatsen. Een uurtje volstaat al denk ik. Maar niet getreurd, ik begin er onmiddellijk opnieuw aan tot het lukt 🙂

    1. Xandra schreef:

      Beste Mark, wat jammer dat het deeg een overrijs heeft gehad. De tijden die in een broodrecept staan, van wie het recept ook is, zijn altijd richtlijnen. Omgevingsfactoren en de kwaliteit van de ingrediënten spelen namelijk een grote rol en zijn overal en elke dag anders. Het is dus belangrijk om je deeg om de zoveel tijd te controleren. Dit doe je door er voorzichtig op te duwen. Blijft het deukje staan dan is het deeg klaar om gebakken te worden. Veert het snel terug dan mag het nog iets langer rijzen. Veel succes! Gr. Sandra

  3. Jaklien Vanbergen-Vandermeulen schreef:

    Beste,Mevrouw, ik heb gisteren voor de eerste keer zuurdesembrood gemaakt….perfect gelukt.
    Beter dan dat van de biowinkel. Nochtans pas na de 7de dag van de starter. Gewoon niet teveel gekneed en met.de hand.Hartelijk dank. Jaklien

    1. Xandra schreef:

      Beste Jaklien, wat leuk dat je ook zo’n fan van desembrood bent en dat het zelf bakken ervan een mooi eindresultaat heeft opgeleverd. Dat smaakt vast naar meer. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: