Spelt sodabrood met zaden en pitten

Spelt sodabrood met zaden en pitten

Dit Iers sodabrood van spelt, havermout, zaden en pitten is makkelijk zelf te maken. Je hoeft het deeg niet te kneden en niet te laten rijzen. Klinkt goed nietwaar! Probeer het maar eens. Je zult zien hoe eenvoudig en snel je een soda brood op tafel zet. Eet het brood lauwwarm of koud. Het is smaakvol bij een kom soep of een verse salade. Een lekker stoer en robuust brood. Ik zeg doen!

Sodabrood met bakpoeder en baksoda

Doordat er geen gebruik gemaakt wordt van gist of desem, kan het sodabrood deeg na het mengen meteen de oven in. Het rijsmiddel begint meteen zijn werk te doen zodra het met vocht en een zuurtje in aanraking komt. Het bakpoeder volgt iets later, tijdens het bakken zorgt dat juist voor de broodnodige luchtigheid. Denk maar aan een cake of taart.

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baksoda? Je vindt alle informatie hier: Alles over bakpoeder en zo.

Spelt sodabrood met plantaardige yoghurt

Vandaag kies ik wederom voor een vegan, dus melkvrij recept. Waarom? Niet iedereen kan of wil dierlijke producten eten. Daarom neem ik soja-yoghurt en plantaardige olie en – melk. Wil je liever producten van dierlijke herkomst gebruiken, dan kun je de benodigdheden in het recept gewoon 1 op 1 vervangen door een soortgelijk ingrediënt. Kies iets waar jij je goed bij voelt en wat je smakelijk vindt.

Spelt haverbrood bakken

Hetzelfde geldt voor speltbloem en havermout. Heb je het niet in huis, kies dan voor een andere optie. Spelt kun je eenvoudig vervangen door een andere, glutenvolle bloem. Graanvlokken zijn er in allerlei variaties. Misschien moet je er een beetje naar zoeken, maar een natuurvoedingswinkel of korenmolen heeft veelal voldoende keus. Zijn er alleen grove vlokken voorradig, maal ze dan gewoon wat kleine in een blender of keukenmachine.

Graanvlokken worden onder andere gemaakt van: tarwe, spelt, rogge, haver, boekweit, quinoa en gerst. Je koopt ze per type graan of als een mix.

Spelt sodabrood met zaden en pitten

Spelt sodabrood met zaden en pitten

De vulling van dit Ierse sodabrood bestaat uit 140 gram zadenmix. Mijn mengsel zitten zonnebloempitten, pompoenpitten, gierst, lijnzaad (heel) en sesamzaadjes. Samen met de havermout heb ik deze smaakmakers eerst 5 -10 minuten zachtjes geroosterd in een koekenpan. Daarna heb ik ze op een plat bord laten afkoelen. Het roosteren zorgt voor extra smaak en de mix kan dan ook beter vocht opnemen.

Je kunt deze bewerking natuurlijk achterwege laten, geen probleem. Dat schiet wel lekker snel op met bakken. Maar misschien is het wel een leuke uitdaging om beide manieren eens testen. Ik ben benieuwd of je verschil ervaart.

Spelt sodabrood met zaden en pitten

Spelt sodabrood met zaden en pitten

Een makkelijk en snel te maken vegan sodabrood van spelt en havermout. Recept Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 5 min
Baktijd 30 min
Totale tijd 50 min
Gang Brood
Keuken Iers
Aantal 1 brood

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • grote, hoge mengkom
  • mengkom of schaaltje (natte ingrediënten)
  • Deense deegklopper of grote vork
  • set speciale maatlepels
  • koekenpan (roosteren zaden, pitten en havermout)
  • broodmes (insnijden deeg)
  • bakplaat
  • bakpapier (optioneel)
  • hittebestendig bakje of stoomfunctie oven (optioneel)
  • rooster

Ingrediënten
  

Sodabrood deeg

  • 200 gr speltbloem (De Slaege)
  • 100 gr havermout
  • 1 snuf zout (naar smaak)
  • 3 gr baksoda
  • 3 gr bakpoeder
  • 245 gr plantaardige yoghurt (bijv. soja)
  • 10 gr plantaardige olie (bijv. rijstolie)
  • 10-20 gr plantaardige melk of water
  • ½ tl azijn of citroensap

Vulling

  • 40 gr pompoenpitten
  • 40 gr zonnebloempitten
  • 10 gr lijnzaad, heel
  • 40 gr gierst
  • 10 gr sesamzaadjes

Topping

  • 1-2 el havermout (optioneel)

Instructies
 

Voorbereiding

  • Ik zeg bakken maar. Voor dat je aan de slag gaat, is het handig om eerst even het hele recept door te lezen. Daarna kun je de benodigdheden bij elkaar sprokkelen en op je werkblad zetten. Weeg vervolgens de ingrediënten netjes af. Vergeet niet dat je de natte producten zoals de yoghurt, melk en olie nog even apart moet houden.
  • Zet de koekenpan op de hittebron en doe daar vervolgens alle zaden, pitten en de havermout in. Rooster ze daarna 5 -10 minuten op een middelmatige temperatuur. Als ze gaan geuren, dan ruik je dat het goed is. Het mengsel hoeft niet te kleuren. Laat ze vervolgens op een plat bord afkoelen tot op kamertemperatuur.

Oven voorverwarmen

  • Plaats een rooster op de onderste richel van de oven en verwarm deze voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte).

Sodabrood deeg maken

  • Neem de grote en hoge mengkom en doe hier alle droge ingrediënten in, dus ook de geroosterde en afgekoelde zadenmix. Meng alles eerst goed door elkaar. Neem een klein kom en roer hierin de plantaardige yoghurt, samen met de olie, azijn en 10 gram melk los. (Als het deeg te droog blijkt te zijn dan kun je ook de rest van de melk toevoegen.)
  • Let op! Nu mag je niet meer treuzelen, appen met je beste vriend of telefoneren met je moeder. Zodra het natte mengsel bij het droge gaat, is het doorwerken geblazen.
  • Zorg dat je bakplaat klaar ligt. Bekleed hem, indien nodig, alvast met een vel bakpapier. Zet een eetlepel havermout voor de topping gereed. Zodat je de vlokken straks snel in de mengkom kan doen.
  • Klaar?! Daar gaat we …
  • Doe het natte mengsel bij het droge en mix en snel, maar wel zorgvuldig een dik deeg van. Alle het vocht moet goed zijn opgenomen en er mag geen droge bloem meer in de bak zitten. Het deeg moet nu een geheel vormen. Schrap desnoods de wanden even schoon met een spatel of deegkrabber. Til de kom op en maak een draaiende beweging waardoor de deegbal in de kom rond gaat. Denk aan het balletje in een roulettespel. Als het deeg mooi rond is, doe dan de eetlepel havermout erbij en laat het sodabrood nog even rollen.
  • Leg het spelt sodabrood deeg op de bakplaat. Duw het zachtjes ietwat platter en snij met een broodmes een kruis in de bovenkant van het deeg.
  • Schuif de bakplaat in de oven. Verlaag direct de temperatuur naar 180 graden en voeg eventueel stoom toe. Gebruik daarvoor de stoomfunctie van de oven of zet een hittebestendig bakje met wat kokend water naast het brood. Je kunt deze stap ook achterwege laten. Bak het sodabrood in circa 30-35 minuten goudbruin.
  • Laat het spelt sodabrood met zaden en pitten na het bakken afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Spelt sodabrood met zaden en pitten gebakken?

Heb je dit eenvoudige recept voor Iers sodabrood gemaakt? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Spelt sodabrood met zaden en pitten’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Dank je wel alvast.

Dat smaakt naar meer sodabrood

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Spelt sodabrood met zaden en pitten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven