Niet kneden speltbrood met quinoa

Niet kneden speltbrood met quinoa

Dit smaakvolle niet kneden speltbrood met quinoa is gebaseerd op mijn 100% speltbrood zonder te kneden. Het eerste recept waarmee het bloggen over brood bakken in 2012 begon. Anno nu, vele jaren later, is dit no knead speltbrood nog steeds een grote hit. Het fijne van dit recept is dat je het heel eenvoudig kunt aanpassen naar eigen smaak en voorkeur. 

Ook dit niet kneden speltbrood met quinoa is weer een heerlijk do nothing brood. Met andere woorden, veel hoef je er niet voor te doen om dit bruine speltbrood te bakken. Een makkelijk recept, waarmee zelfs elke beginnende thuisbakker mee uit de voeten kan.

Niet kneden speltbrood met quinoa is wel zo makkelijk

Brood van spelt is licht verteerbaar en smakelijk. Ik koop mijn speltbloem en volkorenmeel altijd bij molen De Zandhaas in Santpoort. Je bakt dit busbrood in een handomdraai. Het deegbeslag maak je net zoals voor een een cake, maar dan zonder eieren, suiker en melk. Het is absoluut een echt brood, maar het heeft en hoge hydratatie. Daardoor kun je de ingrediënten eenvoudig door elkaar mengen. Ik gebruik een Deense deegklopper, dat ding is echt ideaal voor dit soort klusjes. Maar met een grote vork lukt het ook.

Dit makkelijke speltbrood hoeft je dus niet te kneden en heeft aan 1 rijstijd voldoende. Zo tover je in een relatief korte tijd een smakelijk brood uit de oven. Handig als je vergeten bent om boodschappen te doen of de voorraad brood in de vriezer ineens op blijkt te zijn. 

Niet-kneden-speltbrood-met-quinoa-

Quinoa lekker veelzijdig

Het was per toeval dat ik achter deze smakelijke combinatie kwam. Tijdens het opruimen van de keukenkastjes bleek er een doosje met deze superfood al enige tijd over de datum te zijn. Het is een droog ingrediënt, dus veel kan er volgens mij niet mee gebeuren. Het is hoogstens wat muf geworden. Al merkte ik daar niks van. Het rook en smaakte gewoon naar quinoa. Dan maar door deeg verwerken. Je moet toch wat. Inmiddels kan ik wel melden dat het een superingeving was. Waarom heb ik dat nooit eerder gedaan.

Dat smaakt naar meer niet kneden brood

Recept

Niet kneden speltbrood met quinoa

Speltbrood met quinoa

Niet kneden bruin speltbrood met quinoa is wel zo makkelijk. Een fijn recept van Xandra Bakt Brood. Ook voor de beginnende thuisbakker.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur 10 min
Baktijd 30 min
Totale tijd 1 uur 55 min
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Hollands
Aantal 1 busbrood

Benodigdheden

  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • Deense deegklopper of grote vork
  • bakpapier of boter bakvorm
  • broodbakblik (23 x 13 x 8 cm)
  • siliconen spatel of grote eetlepel
  • lege opbergkrat met deksel (rijzen deeg)
  • hittebestendig bakje of stoomfunctie oven
  • rooster

Ingrediënten
  

Deeg

  • 225 gr speltbloem
  • 200 gr spelt volkorenmeel
  • 7 gr instantgist
  • 8 gr bakkerszout
  • 325-335 gr water

Vulling

  • 75 gr quinoa droog
  • 75 gr kokend water

Instructies
 

Dag 1

  • Lees het recept eerst goed door en ga daarna pas aan de slag.
  • Start de avond voor de bakdag met het wellen van de quinoa. Als je dat een nachtje zo laat staan, dan hoef je het niet te koken. Al het aanhangende water mag samen met de zaden op dag 2 door het deeg.
  • Neem een hittebestendig schaaltje met een deksel. Doe hier 75 gram quinoa in en voeg daar 75 gram kokend water bij. Daarna even goed roeren, bakje afsluiten en wegzetten bij kamertemperatuur tot dag 2.

Dag 2

  • Zorg eerst dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Weeg de ingrediënten voor dag 2 allemaal zorgvuldig af en zet ze klaar.
  • Vet daarna het broodbakblik goed in met een klein beetje boter of bekleed de binnenkant met een stukje bakpapier.

Deeg maken

  • Neem een mengkom en doe hier in: speltbloem, spelt volkorenmeel, bakkerszout en instantgist. Roer daarna alles even goed door elkaar, zodat gist en zout niet lang met elkaar in contact blijven. Zout kan namelijk de werking van gist tegenwerken of zelfs tenietdoen.
  • Vervolgens mag de gewelde en afgekoelde quinoa en het grootste gedeelte van het water erbij. Houd een klein deel achter en voeg dat pas toe wanneer je deeg te droog blijkt. Meng nu alle ingrediënten goed door elkaar. Er mogen geen klontjes meer in het deeg zitten. Ook al het water moet goed opgenomen zijn. Als het goed is gegaan, ziet je deeg er nu meer uit als een stevig beslag, dan als brooddeeg.
  • Spatel daarna het deeg in de broodbakvorm. Strijk desnoods de bovenkant voorzichtig glad met een natgemaakte siliconen spatel of de bolle kant van een grote eetlepel. Wil je een wat stoerder brood, laat dit dan achterwege.

Oven voorverwarmen

  • Verwarm tijdens de rijstijd de oven voor op 200 graden.

Deeg laten rijzen

  • Plaats het bakblik met deeg in of onder een plastic krat (het liefst een voedsel veilig exemplaar). Zet er 1 of 2 kopjes warm water naast. Sluit de krat of plaats het ondersteboven over het bakblik heen. Laat het deeg daarna ongeveer 60 minuten rijzen.
  • Verwijder het plastic. Het deeg is nu bijna in volume verdubbeld en komt tot net voorbij de bovenrand van het bakblik (mits je formaat bakblik gebruikt zoals in het recept staat aangegeven). Is het deeg nog niet voldoende gerezen? Laat het dan nog wat langer staan.

Brood bakken in oven

  • Plaats een klein hittebestendig bakje met wat kokend water onderin de oven (stoom) of gebruik de stoomfunctie van je oven. Verwijder de plastic bak en schuif de bakvorm voorzichtig met deeg en al in de oven. Verwijder na 15 minuten baktijd het hittebestendige bakje uit de oven of zet de stoomfunctie uit. Bak het ‘Niet kneden speltbrood met quinoa’ in totaal 30 á 35 minuten goudbruin. De kerntemperatuur moet rond de 94 graden zijn. Dan is het brood gaar.
  • Haal het brood na het bakken direct uit de bakvorm en laat het vervolgens goed uitdampen en afkoelen op een rooster.

Notities

BAKTIP: ‘Niet kneden speltbrood met quinoa’ kun je heel goed in de vriezer bewaren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘niet kneden speltbrood met quinoa’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Niet kneden speltbrood met quinoa

6 gedachten over “Niet kneden speltbrood met quinoa

    1. Beste Jeroen, eigenlijk vrijwel nooit. Ik bak meestal op een steen en soms in de römertopf, maar ook niet veel. De reden is dat ik een fijne oven met stoom heb, dus dat bakt net zo goed als in een pan of topf. Gr. Sandra.

  1. Hoi Xandra,
    Ik probeer graag nieuwe recepten uit, ook regelmatig die van jou. Dank hiervoor!
    Deze keer zag ik iets: Je bent vergeten te schrijven dat de geweekte quinoa in het deeg mag😄

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven