Speltbrood met speltkorrels bakken

Speltbrood met speltkorrels

Speltbrood met speltkorrels. Dat bak je heel eenvoudig zelf. Dit bruine brood met knapperige graankorrels is bijzonder lekker en verrassend anders. Ik heb er deze keer voor gekozen om de korrels eerst een nachtje in water te laten wellen, maar je kunt ze ook in een kookstuk verwerken of te laten kiemen. Elke methode zal een iets ander aroma en smaak opleveren. Het is maar net waar jij de voorkeur aan geeft. Experimenteer ook eens met andere granen of gebruik desnoods gebroken korrels.

Hele of gebroken graankorrels koop je bij een korenmolen, natuurvoedingswinkel of een goed gesorteerde supermarkt.

Dat smaakt naar meer:

Speltbrood met speltkorrels bakken

23 maart 2013 / update oktober 2019

Benodigdheden voor 1 brood

Ingrediënten:

 • 250 gr speltbloem
 • 250 gr spelt volkorenmeel
 • 8 gr. bakkerszout
 • 7 gr instantgist
 • 20 gr vloeibare honing
 • 300 – 310 gr water

Vulling:

 • 150 gr hele speltkorrels, een nacht in water geweekt

Verder nog:

 • keukenweegschaal
 • mengkom(men)
 • kneedmachine (optioneel)
 • zeef of fijne vergiet
 • deegschraper
 • rijsmandje, langwerpig voor circa 1000 gr deeg
 • afdekplastic of afsluitbare container
 • lame of scherp mesje
 • bakpapier
 • pizzaschep o.i.d.
 • ovensteen of bakplaat

Bereidingswijze 100% bruin speltbrood

Lees voordat je gaat bakken eerst het hele recept een keer door, dit voorkomt verrassingen tijdens het bereiden van dit smakelijke speltbrood.

Dag 1:

Let op: vergeet niet om de speltkorrels minimaal een nacht in water te laten weken, anders blijven ze te hard en zijn dan waarschijnlijk niet eetbaar.

Indien je het weken van de speltkorrels toch vergeten bent, geen paniek. Wanneer je toch vandaag nog aan de slag wilt, gaar de korrels dan gewoon. Doe ze samen met wat water in een pannetje en kook ze in 15 á 20 minuten al dente. Laat ze goed afkoelen en meng ze dan door het deeg. Het eindresultaat in praktisch hetzelfde.

Dag 2:

Voorbereiding:

Zet eerst alle benodigdheden klaar op je werkblad, weeg de ingrediënten zorgvuldig af en laat ze daarna op kamertemperatuur komen. Vergeet dus niet om je melk op tijd uit de koeling te halen.

Laat tevens de gewelde of gekookte speltkorrels goed uitlekken in een zeef of vergiet.

Deeg maken:

Neem de kom van de kneedmachine en doe hier eerst alle droge ingrediënten in: bloem, meel, bakkerszout en instantgist. Meng deze droge stoffen daarna even snel door elkaar. Los de honing op in het water en voeg dit natte mengsel daarna bij de droge mix. bevestig de kom aan de machine (indien nodig) en zet het apparaat op een lage stand aan. Kneed er in ongeveer 10 minuten een elastisch en soepel deeg van. Test nu het deeg door er een dun vliesje van te trekken. Scheurt het deeg snel kneed het dan nog 1 minuut en test het daarna opnieuw.

Voeg nu de uitgelekte speltkorrels toe en meng ze in circa 1 minuut op een lage stand door het deeg heen. Kneed niet te lang, want dan loop je het risico dat je het deeg overkneed en dan kun je er weinig meer mee.

Maak een bal van je deeg en leg het in een lichtjes ingevette mengkom en sluit deze af met een deksel of een douchemutsje.

Eerste rijstijd:

Zet de kom met het deeg op een tochtvrije plaats weg en bij kamertemperatuur. Het was bij ons 19 graden die dag). Laat het daarna circa 60 minuten rijzen. Hoe warmer in huis hoe korter de rijstijd en vice versa.

Strooi intussen wat roggebloem in je rijsmandje. Ik gebruik daar zelf een theezeefje voor, dat werkt reuze makkelijk.

Doorslaan, vormen en in rijsmandje:

Haal het deeg uit de kom en leg het vervolgens op je schone werkblad. Druk vervolgens het deeg zachtjes platter. Men noemt dit doorslaan. De grote luchtbellen vormen zich nu om in meerdere kleinere. Zo wordt het brood overal even luchtig. Vorm daarna een batard van je deeg. Hoe je dat doet zie je hier: batard vormen.

Breng een klein beetje bloem op de buitenzijde van je batard aan en leg het deeg met de sluiting naar boven in het rijsmandje. Schuif het mandje in een grote plastic zak en sluit deze af of gebruik een opbergkrat met deksel.

Tweede rijstijd:

Zet het rijsmandje met het deeg op een tochtvrije plaats weg en bij kamertemperatuur. Het was bij ons 19 graden die dag). Laat het daarna circa 60 minuten rijzen. Hoe warmer in huis hoe korter de rijstijd en vice versa.

Oven voorverwarmen:

Plaats het bakblik of de ovensteen in de oven en verwarm deze voor op 230 graden.

Brood bakken

Met stoom bakken bereik je een iets beter resultaat, maar het kan ook zonder. Ik gebruik stoomfunctie stand 3 van mijn oven. Heb je dat niet, dan kun je ook een hittebestendig bakje met een klein beetje kokend water in de oven plaatsen. Voeg de eerste 10- 15 minuten van de totale baktijd stoom toe, zet de functie daarna uit of verwijder het bakje.

Haal het rijsmandje uit de verpakking en keer het voorzichtig om op het bakpapier. Snijd met een lame of een ander scherp mesje het deeg overlangs in. Schuif het deeg op de ovensteen of het mee verwarmde bakblik. Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden en bak het speltbrood met speltkorrels in ongeveer 30 -35 minuten goudbruin.

Laat het brood na het bakken goed uitdampen en afkoelen op een rooster. Daarna kun je het in boterhammen snijden.

Baktip: Dit speltbrood met speltkorrels kan zowel heel als gesneden in de vriezer bewaard worden. Laat het daar vervolgens niet te lang in liggen, want na een paar weken gaat de kwaliteit zienderogen achteruit.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Speltbrood met speltkorrels’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Speltbrood met speltkorrels bakken

5 gedachten over “Speltbrood met speltkorrels bakken

 1. Hallo Xandra,

  Wat ziet het brood er heerlijk uit, wil zelf ook speltbrood gaan bakken,
  Je hebt het over een rijsmand van riet kun je me ook vertellen welke maat mand je gebruikt voor bovengenoemde benodigdheden?
  Alvast bedankt.

  Groetjes Lilian

 2. Hij staat in de oven. En ik ben zeer benieuwd. Waar ik, zo zag ik net de fout in ben gegaan is met de manier waarop ik het deeg in het rijsmandje heb gelegd. Dit is de eerste keer dat ik het mandje gebruik en had duidelijk de ronde kant naar beneden moeten doen. Over een half uur weet ik hoe het uiteindelijk is geworden.

  1. Beste Funbikes, is het gelukt met het brood? Ik denk dat het niet zo erg is, wanneer je het brood verkeerdom in het mandje doet, het zal misschien iets minder mooi zijn. Groetjes, Xandra.

 3. Heb deze verleden week gemaakt en hij was heerlijk! Ga hem morgen proberen te maken met een spelt zuurdesem volkoren 100% hydratatie. Laat weten of het is gelukt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven