Speltbrood met speltkorrels

 Speltbrood met speltkorrels

In de kast lag een zakje met hele speltkorrels. In het bijbehorende recept staat dat je ze eerst beetgaar moet koken en daarna afgekoeld in de salade moet doen. Dat lijkt me helemaal niks! Dus heb ik voor een andere oplossing gekozen. Ze zijn namelijk erg lekker door zelfgebakken brood. Ze maken het brood knapperig en geven net dat extraatje. ‘Gewoon brood’ is zo ontzettend saai. Sorry, maar ik ben een beetje verwend op dat gebied denk ik :P. In dit artikel vind je het recept voor speltbrood met speltkorrels.

Dat smaakt naar meer

Baktip (27-01-2015): Misschien wil je nog vandaag aan de slag of wellicht ben je vergeten om de graankorrels in de week te zetten. Geen paniek! Doe ze samen met wat water in een pannetje en kook ze in 15 á 20 minuten al dente. Laat ze goed afkoelen en meng ze dan door het deeg. Het eindresultaat in praktisch hetzelfde.

Speltbrood met speltkorrels

23 maart 2013

Benodigdheden voor 1 brood

Ingrediënten:

 • 250 gr speltbloem
 • 250 gr speltvolkorenmeel
 • 150 gr hele speltkorrels, een nacht in water geweekt
 • 9 gr. zout
 • 7 gr gedroogde gist (= 1 zakje)
 • 1 el vloeibare honing
 • 300 gr water

Verder nog:

 • mengkom
 • keukenweegschaal
 • deegschraper
 • rijsmandje
 • afdekplastic of container
 • ovensteen of bakplaat

Bereidingswijze speltbrood met speltkorrels

BAKTIP: Let op: vergeet niet om de speltkorrels minimaal een nacht in water te laten weken, anders blijven ze te hard en zijn dan waarschijnlijk niet eetbaar.

Doe alle droge ingrediënten, behalve het zout, in de mengkom en roer alles goed door elkaar. Voeg de speltkorrels toe en meng goed. Los de honing op in het water en voeg dit bij de rest in de kom. Laat het deeg ongeveer 7 tot 10 minuten kneden op stand 1 van de kneedmachine en voeg halverwege de kneedtijd het zout toe. Er is nu een soepel en elastisch deeg ontstaan. Controleer het deeg door een vliesje te trekken als een kauwgombel. Je kunt de ingrediënten ook met de hand kneden, maar dan duurt het langer.

Eerste rijstijd

Laat het deeg 1 uur in een licht ingevette en afgedekte kom op kamertemperatuur in volume verdubbelen.

Doorslaan en vormen

Haal het deeg uit de kom en druk het voorzichtig plat en vorm het deeg tot een langwerpig brood. In het volgende filmpje kun je zien hoe je het lucht uit het deeg slaat.

Tweede rijstijd

Ik heb een rijsmand van pitriet gebruikt om het deeg voor de tweede keer te laten rijzen, maar een broodbakblik kan ook. Deze heb ik een grote plastic container geplaatst, zodat het deeg tochtvrij staat. Laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen. Verwarm intussen de oven inclusief ovensteen (mits je die hebt natuurlijk en anders gewoon op een bakplaat), voor op 230 graden.

Brood bakken

Stop een klein beetje water in een oud, metalen bakblikje en zet dit onderin de oven. De stoom die zo ontstaat, zorgt ervoor dat het deeg nog wat verder kan rijzen tijdens het bakken zonder te gaan scheuren. Draai de rijsmand snel en voorzichtig om, zodat het deeg op de bakplaat of ovensteen ligt. Ik heb het brood 1 keer in de lengte ingesneden. Dat staat mooi, maar voorkomt ook dat scheuren op plaatsen ontstaan waar je het niet wilt hebben. Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden en bak het brood ongeveer 30 á 35 minuten goudbruin. Leg het op een rooster om af te koelen.

Baktip: Dit speltbrood met speltkorrels kan heel goed worden ingevroren!

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Speltbrood met speltkorrels’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

5 comments on “Speltbrood met speltkorrels”

 1. Lilian Clercx schreef:

  Hallo Xandra,

  Wat ziet het brood er heerlijk uit, wil zelf ook speltbrood gaan bakken,
  Je hebt het over een rijsmand van riet kun je me ook vertellen welke maat mand je gebruikt voor bovengenoemde benodigdheden?
  Alvast bedankt.

  Groetjes Lilian

  1. Xandra schreef:

   Beste Lilian, ik heb de mandjes bij de Weekend Bakery (webshop) gekocht. Groetjes, Xandra.

 2. TheFunbikes schreef:

  Hij staat in de oven. En ik ben zeer benieuwd. Waar ik, zo zag ik net de fout in ben gegaan is met de manier waarop ik het deeg in het rijsmandje heb gelegd. Dit is de eerste keer dat ik het mandje gebruik en had duidelijk de ronde kant naar beneden moeten doen. Over een half uur weet ik hoe het uiteindelijk is geworden.

  1. Xandra Bakt Brood schreef:

   Beste Funbikes, is het gelukt met het brood? Ik denk dat het niet zo erg is, wanneer je het brood verkeerdom in het mandje doet, het zal misschien iets minder mooi zijn. Groetjes, Xandra.

 3. Marianne schreef:

  Heb deze verleden week gemaakt en hij was heerlijk! Ga hem morgen proberen te maken met een spelt zuurdesem volkoren 100% hydratatie. Laat weten of het is gelukt.

Geef een reactie: