Speltbroodje met zwart sesamzaad

Speltbroodje met zwart sesamzaad

Wederom een broodje op speciaal verzoek. Dit keer voor dochterlief: een speltbroodje met zwarte sesamzaad.In dit artikel deel ik graag het recept van het lekkere brood.

Je varieert eindeloos met goede basisrecepten voor brood. Daar is dit broodje ook uit ontstaan. Ik gebruikte een andere topping. Er is keuze genoeg: maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, kummel, lijnzaad, pompoenpitten, speltvlokken en meer.

Speltbroodje met zwart sesamzaad

14 augustus 2013

Ingrediënten

  • 200 gr speltbloem
  • 200 gr volkoren-speltmeel
  • 5,5 gr gedroogde gist
  • 8 gr bakkerszout
  • 1 el kokosolie
  • 240 ml melk

Topping

  • zwart sesamzaad

Benodigdheden

  • mengkom
  • kneedmachine (optioneel)
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • broodbakblik klein, ca. 20 x 10 x 7 cm

Bereidingswijze speltbroodje met zwart sesamzaad

Stop alle droge ingrediënten in de mengkom en roer alles goed door elkaar. Voeg de lauwe melk en kokosolie toe. Laat het deeg ongeveer 10 tot 15 minuten kneden op stand 2 van de kneedmachine, totdat er een soepel en elastisch deeg ontstaat. Controleer het deeg eventueel door een vliesje te trekken, net als een kauwgombel Je kunt ook met de hand kneden, maar dan duurt het langer.

Laat het deeg 1 uur in een licht ingevette en afgedekte kom op kamertemperatuur in volume verdubbelen.

Vet je broodbakblik lichtjes in met wat boter of zonnebloemolie.

Haal het deeg uit de kom en druk het voorzichtig plat (doorslaan) en vorm het deeg tot een langwerpig brood. Strooi wat zwart sesamzaad (o.a. te koop bij een toko) op het werkblad. Maak je handen een klein beetje nat en bevochtig de buitenzijde van het deeg. Rol het deeg voorzichtig door het sesamzaad. Het maakt niet uit wanneer er zaden op de zijkant komen. Leg het deeg in het broodbakblik en dek het af met een douchemutsje. Laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen. Verwarm intussen de oven goed voor op 200 graden.

Plaats het blik in het midden van de oven en bak het brood ongeveer 30 á 35 minuten goudbruin. Haal het uit de vorm en leg het daarna op een rooster om af te koelen. Snijd het brood pas aan wanneer het volledig koud is.

Dit speltbroodje met zwart sesamzaad kan heel goed worden ingevroren. Stop eens een boterham meteen uit de vriezer in een broodrooster en rooster het knapperig. Smeer er boter op en een plakje goede kaas maakt het helemaal af.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Een speltbrood met zonnebloempitten is ook leuk om te bakken!

Geef een reactie: