Sterbrood met Amarene kersen

Sterbrood met Amarene kersen

Vandaag een groot sterbrood met Amarene kersen. Het is hetzelfde principe als de sterbroodjes met honing en anijs. Alleen heb ik nu een ander recept gebruikt. Er stond al een tijdje een potje met kersen in de kast op een goede bestemming te wachten. Het kerstbrood van Edwin Klaasen bracht mij op het idee om ze ook eens door het deeg te mengen. Samen walnoten en rozijnen vormen ze een heerlijke smaakcombinatie. Een kerstbrood anno 2014. 

Sterbrood met Amarene kersen

22 december 2014

Ingrediënten:

  • 500 gr ongebleekte tarwebloem
  • 7 gr droge gist
  • 9 gr bakkerszout
  • 2 el vloeibare honing
  • 300 ml melk
  • 40 gr zachte boter

Voor de vulling:

  • 100 gr donkere rozijnen
  • 75 gr walnoten, grofgehakt
  • 150 gr Amarene kersen, in vieren gesneden (uit een potje)

Topping:

  • geschaafde amandelen
  • 1 ei plus 2 el melk, losgeklopt
  • poedersuiker (optioneel)

Verder nog:

  • mengkommen
  • kneedmachine (optioneel)
  • keukenweegschaal
  • bakplaat
  • bakpapier
  • deegsteker
  • stuk plastic om deeg af te dekken
  • (siliconen) kwastje
  • zeef
  • klein oud bakblikje (heet water / stomen)

 

Bereiding van het sterbrood met Amarene kersen

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Doe de rozijnen in een bakje warm water, zodat deze kunnen voorweken. Snij de Amarene kersen in vieren en hak de walnoten grof. Weeg alle ingrediënten af en zet de benodigdheden alvast klaar.

Laat de rozijnen goed uitlekken.

Tarwebloem, bakkerszout en gist door elkaar roeren. Let wel op dat het zout en de gist niet direct met elkaar in aanraking komen. Zout dood namelijk de werking van de gistcellen.

Los de honing op in de lauwe melk en voeg dit bij het meelmengsel en laat de kneedmachine (Kenwood) op stand 0,5 circa 5 minuten draaien (lees: rustig mengen). Voeg dan beetje bij beetje de zachte boter toe en laat het deeg nog ongeveer 6 tot 8 minuten kneden op stand 1 tot er een soepel deeg is ontstaan waar je een vliesje van kunt trekken. Denk aan een kauwgombel. Ik vond het deeg iets te droog en heb er daarom nog 2 á 3 eetlepels water aan toegevoegd. Dan de rozijnen, stukjes walnoot en de Amerene kersen er goed doorheen mengen. Vorm een bal van het deeg en leg deze in een ingevette kom. Dek de kom af met plastic en laat het 1 uur op kamertemperatuur rijzen (1 ste rijs). Het deeg moet in omvang verdubbelen.

Strooi een klein beetje bloem op het werkblad. Haal het deeg uit de kom en druk de bol iets platter zodat de grootste luchtbellen verdwijnen. Zorg er wel voor dat het deeg een ronde schijf blijft (doorsnede ca 30 á 35 cm). Maak met behulp van een deegsteker een sterpatroon in het deeg (zie afbeelding) maar laat de rand van de cirkel intact.

deeg sterDraai het deeg binnenste buiten door de punten deeg voorzichtig om te klappen. De buitenrand van de cirkel zal dan het midden van de ster vormen en de punten vormen nu de buitenrand. Leg de ster op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer met behulp van het siliconen kwastje de bovenkant van het deeg in met het losgeklopte ei. Strooi hier meteen wat geschaafde amandelen overheen. Afdekken met een licht ingevet, stuk plastic. Nog ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur laten rijzen (2de rijs).

Verwarm halverwege de 2de rijstijd de oven voor op 200 graden. Plaat een rooster onderin de oven en zet hier een oud, plat bakblikje op en doe daar een half kopje kokend water in (stoom).

Plastic verwijderen en de bakplaat net onder het midden van de oven schuiven. Bak de ster in ca. 30 tot 35 minuten goudbruin. Wanneer het brood te donker lijkt te worden, kun je eventueel een vel aluminiumfolie over het deeg plaatsen.

Haal de bakplaat uit de oven en laat het sterbrood met Amarene kersen afkoelen op een rooster. Strooi en dan nog een klein beetje poedersuiker over.

Dit sterbrood met Amarene kersen kan heel goed worden ingevroren, piep het na het ontdooien eventueel even op in de oven.

Ik zeg proeven maar!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je baksel op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

Bron: variatie op mijn eigen recept van zachte cranberry rozijnenbollen ©

©XBB Copyright Xandra bakt brood

4 comments on “Sterbrood met Amarene kersen”

  1. nicolekookt schreef:

    Hij ziet er super uit! Gaat hier niet meer lukken om hem voor de kerst te bakken, maar voor komend weekend staat hij op de planning.

    1. Xandra schreef:

      Fijne kerstdagen Nicole. Veel bakplezier. Groetjes, Xandra

  2. Lysanne schreef:

    Ik was vandaag boodschappen doen bij de AH en toen zag ik toevallig ook zo’n soort brood. Het leek echt precies hetzelfde! Alsof je dit brood als grapje in het schap heb gelegd 😉 Maar zelfgemaakt is veel leuker en lekkerder 🙂

    1. Xandra schreef:

      Sssssssttt … niet verder vertellen dat ik dat gedaan heb hoor 😉

Geef een reactie: