Superveg van Celia Brooks (review)

Zo kook je Superveg met verse groenten

Dat groente niet langer een bijgerecht hoeft te zijn laat Celia Brooks zien in haar onlangs verschenen boek ‘Superveg’. Ze gaat de strijd aan met de misvattingen over verse groenten. Door middel van bruikbare informatie, slimme koop en eenvoudige bereidingstechnieken overtuigt Celia ons van het tegendeel.

Celia: ‘Genieten van de kracht van groenten maakt je blij en gezond.’

Of je nu vegetariër bent of vaker vlees of vis achterwege wilt laten, in ‘Superveg’ vind je ruim 100 smaakvolle recepten om direct aan de slag te gaan. De auteur plaatst de 25 meest gezonde groenten en fruitsoorten in de spotlights. Huhh, fruit hoor ik je denken, het gaat toch om een groeten kookboek. Ja dat klopt inderdaad. Maar wist je dat tomaten, aubergines en bijvoorbeeld avocado’s officieel onder de fruitsoorten vallen. Dit heeft te maken met hun groeiwijze. Het zijn vruchten die na de bloem verschijnen.

De recepten in ‘Superveg’ zijn heel toegankelijk en geschikt voor zowel beginnende als de meer ervaren thuiskoks. Het bevat snelle tot meer uitgebreide maaltijden, van makkelijk te bereiden tot wat meer uitdagende gerechten.

Superveg van Celia Brooks (review)

Dinsdag 24 juli 2018

Zo kook je Superveg met verse groenten

Vegetarisch of groenten kookboek

De titel doet vermoeden dat het hier om een vegetarisch kookboek gaat, maar daarmee doe je het boek tekort. Het is namelijk zoveel meer dan dat. Daarom noem ik het liever een groenten kookboek. Die term maakt het aantrekkelijker voor de doelgroep waar juist vlees of vis de hoofdrol spelen. Er is niks mis met het eten van vlees of vis, maar de hoeveelheden en frequentie ervan kunnen wat mij betreft best wat omlaag. Celia Brooks biedt met haar smaakvolle recepten in ‘Superveg’ een goed alternatief.

Celia: ‘Superveg is een kookboek, maar ook een hommage aan groenten.’

Het boek oogt aantrekkelijk, stoer en eigentijds. Dat is mede te danken aan de prachtige foto’s van Jean Cazals. Zij zet de verschillende soorten groenten heel fraai in de schijnwerpers. De inhoud is overzichtelijk ingedeeld. Je start met een kennismaking, daarna volgt informatie over de gezonde eigenschappen van groenten. De vezels zorgen voor een goede darmwerking, voeren afvalstoffen af en houden je bloedsuikerspiegel op een niveau. Daarnaast zitten ze ook nog eens boordevol vitamines en mineralen.

Superveg is ingedeeld in drie groepen:

  • Knol- en bolgewassen = biet, wortel, knolselderij, venkel, knoflook, ui & prei, koolrabi en zoete aardappel.
  • Kiem- en bladgroenten = asperge, broccoli, kool & spruitjes, bloemkool, witlof, artisjok, boerenkool, sla, paddenstoelen, spinazie & snijbiet en waterkers.
  • Vleesvruchten = aubergine, avocado, courgette & zomerpompoen, fles- & winterpompoen, paprika & chilipeper en tomaat

Zo kook je Superveg met verse groenten

Rauw versus gekookte groenten

Je zou denken dat rauwkost meer voedingsstoffen bevat dan gekookte. Volgens Celia maakt het niet hoe je de groenten eet. Tijdens het koken of bakken gaan er inderdaad voedingsstoffen verloren, maar weer anderen worden juist geactiveerd. Wanneer je rauwkost met gekookte groenten afwisselt, heb je dus het meest profijt.

‘Heerlijke en gezonde groenten die we vaak allemaal wel kennen, maar veel te weinig of zelfs helemaal niet eten.‘

Veel van Celia’s recepten zijn glutenvrij, zuivelvrij en veganistisch. Wanneer ze dat niet zijn, biedt ze vaak een alternatief zodat ze wel aan deze voorwaarden voldoen. Ik word tevens heel blij van de kopjes met ‘Maatjes van …’ dat aan elk item over een bepaald soort groente is toegevoegd. Zo kun je in een oogopslag zien welke smaakmakers en ingrediënten er een goede combinatie mee vormen. Handig wanneer je niet de juiste spullen in huis hebt, dan pas je het recept gewoon een klein beetje aan.

Superveg bevat verrassende smaakcombinaties

Tijdens het lezen van het kookboek had ik bij veel recepten ‘geweldig bedacht’ of ‘wowww’ dat wil ik beslist een keer eten. Wat een verrassende combinaties maakt Celia. Ik ga watertanden bij gerechten als ‘knolselderij-kokosrösti’ of een ‘zoete aardappelsmoothie met amandel. Ik wil absoluut eens zuurkool maken van koolrabi. Klinkt ontzettend aantrekkelijk vind je niet. Op de foto hier boven zie je ‘erwtenburgers’ en hier onder ‘groene fattous’. Dat is een salade met stukjes volkoren pita en komkommer, paprika, peultjes, et cetera. Dit boek is een echte aanrader voor wie eens wat anders wil dan de bekende hap. Ik ben zo enthousiast en geïnspireerd door ‘Superveg’ dat ik er speciaal mijn kasten voor heb omgezet. Nu staan de kookboeken in de keuken en alle bakboeken in mijn werkkamertje.

Zo kook je Superveg met verse groenten

Wie is Celia Brooks

Misschien ken je deze auteur wel van het boek ‘Vegetarisch, koolhydraatarm en glutenvrij’. Ook een toppertje weet ik nog wel destijds bij boekhandel De Vries. Celia Brooks (1970) is geboren in de Verenigde Staten, maar woont tegenwoordig in Londen. Celia is een chef-kok, schrijver, zakenvrouw en veel op televisie te zien.

Ze startte haar carrière als regisseur van toneelstukken (dat is echt iets heel anders, best verrassend). In 1989 verhuisde ze naar Engeland en ging daar als privé-kok aan de slag. In 2002 richtte ze haar succesvolle bedrijf op dat culinaire wandelingen en reizen organiseert. Inmiddels heeft ze tevens een aantal kookboeken op haar naam staan.

Leuk weetje over wortels

Tot slot een leuk weetje over wortels. Wist je dat de oorspronkelijke kleur van wortels eigenlijk helemaal geen oranje is. Ze waren er destijds in wit, geel en paars. In de 17de eeuw hebben is door middel van een kruisingsexperiment pas de oranje versie verkregen. Ter ere van Willem van Oranje eten wij nu zoete, oranje peentjes.

Zo kook je Superveg met verse groenten

Koken en bakken met groenten is helemaal hip

Wil je ook minder of helemaal geen vlees eten, maar heb je geen idee hoe je dat aanpakt? Dan is dit je kans! In dit boek vind je alle info, recepten voorzien van ‘ik-krijg-spontaan-trek’ foto’s. Je kunt direct aan de slag. Het boek is verkrijgbaar via de onderstaande link van Bol.com. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

IK ZEG LEZEN MAAR!

Bron: Met dank aan uitgeverij Good Cook voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar. ‘Superveg’ van Celia Brooks / ISBN 9789461431899/ Hardcover / uitgave 2018.

Lees nog meer reviews over de kookboeken van uitgeverij Good Cook:

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie: