Tarte flambée light

Tarte flambée light A

Een tarte flambée is een soort pizza uit de Elzas. In Duitsland noemen ze het een flammkuchen of flammekueche. Traditioneel bestaat dit gerecht uit een dunne bodem van brooddeeg, belegd met een dikke laag crème fraîche, uienringen en kleine reepjes spek. Maar in Frankrijk kom je ook tal van andere combinaties tegen. Denk dan aan bijvoorbeeld, paddenstoelen, rucola, kaas, gegrilde groente, knoflook, ham, et cetera. Het zelf bakken van een tarte flambée is ook altijd handig om meteen wat restjes uit de koelkast op te maken.

Onze light versie

Onze light versie is ook heel erg smakelijk en doet niet onder voor het originele recept. Het deeg is gemaakt van 50% speltbloem en 50% speltmeel. De crème fraîche is vervangen door verse, magere roomkaas en ik heb vega spekjes genomen in plaats van varkensvlees.

Tarte flambée light

Ingrediënten (4 á 5 stuks):

  • 250 gr spelbloem
  • 250 gr speltmeel
  • 10 gr zout
  • 7 gr droge gist
  • 10 gr olijfolie
  • 290 gr water

Topping light:

  • 1 pakje vega spekjes (Vega Slager)
  • 4 grote uien, in dunne ringen
  • 2 bakjes verse, magere roomkaas

Verder nog:

  • mengkom
  • siliconen spatel of grote lepel
  • kneedmachine (optioneel)
  • keukenweegschaal
  • ovensteen of bakplaat
  • snijplank
  • scherp mes of mandoline
  • deegroller
  • bakpapier
  • pizzaschep

 

Bereiding tarte flambée light

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn en weeg alle ingrediënten alvast af. Maak de uien schoon en snijdt deze in hele dunne ringen.

Plaats de ovensteen net boven het midden van de oven en verwarm deze goed voor op 250 graden.

Doe bloem, meel, zout, gist en water in de mengkom en kneed in ongeveer 6 á 7 minuten een elastisch deeg (Kenwood stand 1). Let op: spelt moet je minder lang kneden dan bijvoorbeeld tarwe. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Vet een mengkom goed in en doe daar vervolgens het deeg in. Dek de kom af met een douchemutsje of een stukje plastic. Laat het geheel 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (1ste rijs ).

Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestrooid werkblad. Verdeel het in 4 gelijke stukken en bol deze lichtjes op.

Rol het eerste stuk deeg uit tot een dunne en langwerpige lap die nog wel op het bakblik of de ovensteen past. Leg het deeg op bakpapier en bestrijk de bovenkant met behulp van een siliconen spatel met een laag verse roomkaas. Leg daar op de uiringen en wat vega spekjes. Schuif het deeg op de voorverwarmde ovensteen. Maak intussen de overige Franse pizza’s gereed om te bakken.

Verlaag de oventemperatuur naar 230 graden en bak de eerste tarte flambée in ongeveer 12 á 14 minuten goudbruin en knapperig. Bak dan de volgende, et cetera.

Snij de tarte flambée light in stukken serveer direct met een lekkere salade of kom soep.

Bon appétit

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: