Tarwebrood met kamut en graanvlokken

Volkoren tarwebrood met kamut

Brood met een deel kamut gebakken is erg lekker. Khorasan geeft een extra dimensie aan tarwe brood.  Het heeft een volle, nootachtige en een iets wat zoetige smaak, is licht verteerbaarheid en past bij alle soorten beleg, zoet of hartig. De 3 granenvlokken zorgen ervoor dat het brood er niet alleen feestelijk uitziet, maar ze geven ook een knapperige bite. Wij zijn fan van dit veelzijdige graan. Wat denk je van couscous, in de muesli, als een gepofte graan wafel, een heerlijke biertje, een kopje warme graankoffie, als sapje of een gezonde tarwedrank. Het kan allemaal. Maar laten we eerst eens gaan beginnen met:

Tarwebrood met kamut en graanvlokken

19 september 2014

Ingrediënten (voor 2 middelgrote broden):

 • 300 gr kamutmeel
 • 200 gr tarwebloem
 • 500 gr tarwe volkorenmeel
 • 20 gr bakkerszout
 • 14 gr droge gist
 • 4 el rijstolie + extra om kom en bakblikken mee in te vetten
 • 600 gr water (kan soms iets meer zijn vanwege volkorenmeel)
 • 100 gr 3 granenvlokken voor de topping (optioneel)

 Verder nog:

 • 2 broodbakblikken ca. 20 x 10 x 7 cm
 • grote plastic zak of douchemutsje
 • grote kom
 • kneedmachine (optioneel)

Bereiding tarwebrood met kamut

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Doe dan kamutmeel, tarwemeel en tarwebloem, droge gist en bakkerszout in de mengkom en roer alles goed door elkaar. Let goed op dat zout en gist niet direct met elkaar in aanraking komen, want zout dood de werking van gist (levend eencellige organisme).

Meng het water door het droge mengsel. Laat het deeg ongeveer 5 minuten kneden op stand 1 van de kneedmachine (Kenwood met speciale deeghaak) en voeg dan de 2 eetlepels olie toe. Laat de machine nog 5 minuten kneden tot dat er een soepel en elastisch deeg ontstaat. Eventueel controleren door een vliesje te trekken, net als een kauwgom-bel. (met de hand kneden kan ook, maar dan duurt het iets langer). Vorm er een bal van en leg deze in een licht ingevette en afgedekte kom, laat het deeg dan 1 uur, op kamertemperatuur ongeveer in volume verdubbelen.

Tip: Heb je geen grote kom, maar wel twee kleinere exemplaren? Verdeel het deeg dan nu alvast in twee stukken en laat ze apart van elkaar rijzen.

Vet de 2 broodbakblikken, of broodbussen zoals echte bakkers ze noemen, lichtjes in met wat boter of olie.

Haal het deeg uit de kom en druk het voorzichtig plat (doorslaan heet dat) en verdeel het in 2 gelijke stukken. Vorm het deeg tot een busbrood. Als je wilt weten hoe dat in zijn werk gaat kijk dan even hier. Het gaat over mini busbroden, maar de werkwijze blijft voor een groter brood natuurlijk hetzelfde. Maak de bovenzijde, dus de mooie kant van het deeg een beetje nat met wat water en rol deze kant dan voorzichtig door de 3 granenvlokken, Leg het gevormde deeg, met de vlokkenkant naar boven, in de broodbakblikken en dek ze af met een stuk plastic of een wegwerpdouchemutsje. Laat het deeg weer 1 uur op kamertemperatuur rijzen.

Verwarm intussen de oven goed voor op 220 graden.

Doe de oude bakplaat onderin de oven en giet hierop vlak voor het bakken een half kopje kokend water. Dit veroorzaakt stoom, waardoor de korst de kans krijgt om nog iets uit te rekken en het brood nog iets kan rijzen. Schuif de 2 bakblikken in het midden van de oven en verlaag na 5 minuten de oventemperatuur naar 200 graden. Bak het volkoren tarwebrood met kamut in ongeveer 30 á 35 minuten goudbruin. Haal de broden uit de oven en leg ze op een rooster om af te koelen.

Het volkoren tarwebrood met kamut pas snijden wanneer het volledig afgekoeld is. Ze kunnen heel goed worden ingevroren.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Tarwebrood met kamut en graanvlokken

5 gedachten over “Tarwebrood met kamut en graanvlokken

 1. Dag Xandra,
  Wat een bijzonder brood. Ik heb nog Kamutmeel staan, dus dat komt goed uit.
  Ik lees dat je rijstolie gebruikt. Mag hier ook een andere soort olie voor gebruikt worden, b.v. zonnebloemolie, olijfolie, walnotenolie of hazelnootolie?
  Wat voor effect geeft het gebruik van olie aan het brooddeeg en mag je dit toevoegen ook als het niet in een recept vermeld staat?
  Alvast bedankt voor het antwoord.

  Groetjes van Ellen

  1. Beste Ellen,

   Als je boter of olie aan je deeg toevoegt, dan krijg je een zachter kruim. het maakt niet uit welke soort vetstof je gebruikt. Het voordeel van rijstolie is dat je het goed kunt verhitten zonder dat er schadelijke stoffen ontstaan. En ook niet onbelangrijk het is vrijwel geur- en smaakloos. Olijfolie bijvoorbeeld proef je best wel terug en dat moet dan wel met het brood combineren. Soms gebruik ik ook kokosolie of roomboter. Je kunt de vetstof het beste pas halverwege of aan het einde van de kneedtijd toevoegen, want dan hebben de glutenstrengen zich goed kunnen ontwikkelen.
   Groetjes, Xandra.

 2. Hartelijk dank voor het uitgebreide antwoord.
  Dit brood ga ik binnenkort maken.
  Een volgende keer ga ik aan een recept zonder toegevoegde vetstof een heel klein beetje olie toevoegen, zodat het kruim niet al te zacht wordt en hoop ik dat het brood iets langer vers blijft door dat kleine beetje olie.
  Een fijn week end.
  Groetjes van Ellen

 3. Dit brood vandaag gebakken. Echt lekker brood geworden. Alleen veel meer water moeten gebruiken dan de 600 gr. maar dat zal met het soort meel te maken hebben (in mijn geval wat betreft de bloem en het volkoren van de molen in Bredevoort, en Kamut van de Zuidmolen.

  1. Leuk Monica! Het klopt dat de een soort meel meer water kan opnemen, dan de andere. Het ligt ook aan het weer tijdens het groeiseizoen en de omgeving. Bak ze! Gr. Sandra.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven