Tomaat kaas crackers met kruiden bakken

Tomaat kaas crackers met kruiden bakken

Tussen alle bedrijvigheid door vond ik gelukkig toch nog wat tijd om een nieuwe voorraad crackers te bakken. Bakken vormt een heerlijk afleiding, wanneer het in je hoofd te druk is door een hoop gedoe om je heen. Natuurlijk neem je dan geen ingewikkeld recept, maar eentje waarbij je allen maar wat moet afwegen, mengen, uitrollen en bakken.

Deze hartige tomaat kaas crackers maak je in een handomdraai. Ze zijn heerlijk knapperig en bijzonder smaakvol. Je kunt ze zo eten of besmeren met wat roomboter en beleggen met een plakje kaas. Heerlijk als tussendoortje, ontbijt of eet ze samen met een kom soep of een kleurrijke salade.

Zongerijpte tomaten

Het water heb ik deze keer vervangen door gepureerde tomaten uit blik. Ik ben fan van het merk Mutti Polpa. Nee, ik heb geen aandelen en ik word ook niet gesponsord door de fabrikant. Deze ingeblikte tomaten bezitten namelijk de pure smaak van zongerijpte tomaten. Daar kan geen verse tomaat buiten het seizoen tegen op. Nog een pluspunt; een blikje Mutti Polpa bevat niet meer dan een goede kwaliteit tomaten en een snufje zout.

Crackers kopen of zelf maken

Soms koop ik ze wel eens voor onderweg of als ik ze eerst wil proeven voordat ik ze namaak. Elke keer ben ik dan toch verbaasd over de prijs. Voor een klein pakje tel je al snel een paar euro neer en sommige soorten bevatten ook nog eens ingrediënten die je liever niet eet. Dan is zelf bakken een goed alternatief. Je kunt het recept heel eenvoudig omzetten naar glutenvrij, zoutloos, vetvrij of lactosevrij.

Dat smaakt naar meer:

Tomaat kaas crackers met kruiden bakken

Vrijdag 16 november 2018

Tomaat kaas crackers met kruiden bakken

Benodigdheden voor 1 bakplaat crackers

Ingrediënten:

  • 150 gr speltbloem of spelt volkorenmeel
  • 10 gr bakpoeder
  • 10 gr Italiaanse kruiden
  • 50 gr zonnebloempitten
  • 15 gr pompoenpitten
  • 15 gr lijnzaad, heel
  • 10 gr sesamzaad
  • 100 gr witte kaasblokjes op zout water
  • 200 gr gepureerde tomaten uit blik
  • 1 á 2 eetlepels water (optioneel)

Verder nog:

  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • Deense deegklopper of grote vork
  • bakplaat, zonder opstaande randen, ca. 30 x 37 cm
  • ovensteen (optioneel)
  • bakpapier
  • deegschraper of deegroller
  • korstroller of vork
  • pizzasnijder of mes
  • rooster

Tomaat kaas crackers met kruiden bakken

Bereidingswijze tomaat kaas crackers

TIP: Heb je geen ovensteen, neem dan een bakplaat zonder opstaande rand of gebruik de bakplaat ondersteboven.

Plaats de ovensteen in het midden en verwarm de oven voor op 200 graden, kies de heteluchtstand.

Knip een stuk bakpapier op maat, dus precies even groot al je bakplaat en steen. Mijn platte bakplaat is ongeveer 37 x 30 cm. Je kunt ook een stuk hout of iets dergelijk nemen. De plaat is alleen bedoeld om het deeg inclusief bakpapier op de warme ovensteen te schuiven.

Afwegen en deeg maken

Weeg alle ingrediënten af en zet de rest van de benodigdheden klaar. Je mag alle droge dingen als zaden, pitten, meel et cetera, direct bij elkaar in de mengkom doen. Zout is voor dit recept niet nodig, omdat deze kaas al voldoende gepekeld is.

Laat de witte kaasblokjes uitlekken en prak ze met een vork wat kleiner. Heel fijn hoeft het niet, het is juist leuk wanneer je na het bakken nog stukjes kaas in de crackers herkent.

Meng alle droge ingrediënten en de witte kaas eerst goed door elkaar. Voeg daarna pas de pureerde tomaten bij het mengsel. Je hoeft niet te kneden, goed mengen totdat al het vocht goed is opgenomen is voldoende. Ik werk graag met een Deense deegklopper, dat is echt een ideaal ding voor beslag en dergelijke.

Crackers vormen

Maak 1 kant van het bakpapier nat en schep hier dan het cracker-deeg op. Verdeel het met behulp van een paletmes, spatel of deegsteker over het bakpapier. Het deeg moet overal even dik zijn en maak de randen zo netjes en recht mogelijk.

Tip: vind je verdelen van het deeg lastig, leg het deeg dan tussen 2 natgemaakte vellen bakpapier en rol het uit met een deegroller. Trek na afloop voorzichtig een van de 2 vellen van het deeg,

Als laatste rol je een paar keer vanaf verschillende kanten met de korstroller over het deeg, zodat er een soort gaatjes, deukjes ontstaan. Hoe meer hoe beter. Heb je geen korstroller, gebruik dan een vork.

Tomaat kaas crackers bakken

Schuif het deeg inclusief het bakpapier op de ovensteen en bak de crackers 5 minuten op 200 graden. Ze zijn dan nog niet gaar, maar het deeg is wel al voor een deel gebakken. Haal het baksel uit de oven en verdeel het deeg met een scherp mes of pizzasnijder in gelijke delen. Ik maakte 16 crackers van middelgroot formaat.

Schuif het deeg dan weer terug in de oven, verlaag de temperatuur naar 150 graden en bak de crackers dan nog 20 minuten. Het kan zijn dat ze dan nog niet helemaal hard zijn, maar dat komt later goed. Haal ze wederom uit de oven en leg ze ondersteboven op je werkblad. Verwijder vervolgens het bakpapier (PAS OP HEET!) en breek ze op de snijranden in stukken. Leg ze met de mooie kant naar beneden weer terug in de oven. Bak/droog ze nog 30 á 40  minuten op 100 graden. Als het goed is zijn ze nu droog en knapperig.

Laat de tomaat kaas crackers goed afkoelen op een rooster en bewaar ze in een goed afgesloten bak.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

Bron: Met dank aan Arla Apetina voor het beschikbaar stellen van een beker ‘light’ met witte kaasblokjes in zout water á 200 gr. via de herfstfoodybox van Kroon op het Werk.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Tomaat kaas crackers met kruiden’ op social media met ons deelt en je de foto tevens voorziet van de hashtag: #XBBROOD

Geef een reactie: