Triangel brood met zaden en pitten

Triangel brood met zaden en pitten

Triangel brood met zaden en pitten, deze keer in een groot formaat. In plaats van de zaden als topping te gebruiken, heb ik ze nu door het deeg gemengd. Ook heel smakelijk en net weer even anders. Een brood in de vorm van een triangel, driehoek of piramide staat heel aantrekkelijk op een ontbijt, lunch of brunch tafel. Het is natuurlijk een bijzonder leuk cadeau voor je beste vriendin of moeder. Maar ook tijdens een picknick of barbecue zal je er de nodige aandacht mee trekken. Wist je dat er zelfs rijsmandjes van pitriet in een driehoekig model te koop zijn. Die gebruik je voornamelijk voor desemdeeg, voor gistbrood heb je eigenlijk geen mal nodig. Het deeg behoudt zijn vorm prima, mits je het voldoende gekneed en op spanning hebt gebracht. Triangel broden zijn eigenlijk best makkelijk om te maken. Het vormen van een driehoek is niet moeilijker dan een busbrood of een batard maken. Hup aan de slag! Ik wens je veel bakplezier!

Tip: Op mijn website staat ook een recept voor kleine triangel broodjes.

Triangel brood met zaden en pitten

Ingrediënten (voor 2 broden):

  • 500 gr tarwe volkorenmeel
  • 500 gr tarwebloem
  • 18 gr (bakkers)zout
  • 14 gr instantgist
  • 70 gr lijnzaad
  • 30 gr zonnebloempitten
  • 650 gr water

Verder nog:

  • extra bloem voor op het werkblad (optioneel)
  • olie of boter om de mengkom in te vetten (rijzen deeg)
  • keukenweegschaal
  • kneedmachine (optioneel)
  • schaaltje (weken pitten en zaden)
  • zeef
  • mengkom met deksel of douchemutsje
  • stuk afdekplastic of twee opbergkratten
  • deegroller
  • deegsteker
  • lamé of scherp mes (insnijden deeg)
  • 2 bakplaten
  • 2 vellen bakpapier (optioneel)
  • klein hittebestendig bakje (stoom)

Bereiding triangel brood met zaden en pitten

Zet alle benodigdheden eerst klaar, want dat werkt een stuk makkelijker. Niets zo vervelend om met handen vol meel of deeg nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget. Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je aan de slag gaat en weeg ze ook alvast af.

Doe de zaden en pitten in een schaaltje, schenk er voldoende water bij, zodat ze net onder staan. Laten ze nu ze een kwartiertje weken. Het is belangrijk dat je dit niet vergeet, want anders trekken ze het vocht uit het deeg tijdens het rijzen. Laat ze na het weken goed uitlekken in een zeef.

Neem de mengkom van de kneedmachine en doe daar meel, bloem, gist en zout in. Roer deze ingrediënten door elkaar. Voeg daar 650 gram water aan toe en plaats de kom onder de machine. Zet de kneder aan op stand 1 (Kenwood met speciale deeghaak) en test na circa 10 á 12 minuten of het deeg voldoende gekneed is. Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 tot 2 minuten. Voeg dan de goed uitgelekte zaden en pitten toe en meng deze snel en kort door het deeg. Maak een grote bol van het deeg en leg het in een ingevette kom. Sluit de kom af met een deksel, douchemutsje of een stuk plastic. Laat het 1 uur op een tochtvrije plaats en bij kamertemperatuur rijzen (eerste rijstijd).

Strooi een klein beetje bloem op je werkblad en leg hier het deeg op. Verdeel het met de deegsteker in 2 gelijke stukken van ongeveer 880 gram, bol ze lichtjes op en leg ze onder een stuk ingevet plastic. Laat ze 10 minuten rusten.

Klik hier om te zien hoe je een triangel van deeg kunt maken.

Neem 1 bol deeg en leg deze met de mooie kant naar beneden op je werkblad. Het deegnaveltje is nu zichtbaar. Rol er nu met behulp van de deegroller drie flappen aan. Maak de randen een beetje vochtige met wat water en klap ze een voor een naar boven, zodat de naden tegen elkaar aan liggen. Knijp de deegranden zachtjes aan elkaar en keer het deeg ondersteboven. Als het goed is heb je nu een triangel, oftewel een driehoekig brood gekregen. Leg het deeg op een van de 2 bakplaten (gebruik desnoods een vel bakpapier, maar dat is niet bij alle bakplaten nodig). Zet er een omgekeerde opbergkrat overheen of neem een stuk ingevet plastic. Maak nu de andere triangel.

Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur en tochtvrij staan (tweede rijstijd).

Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven alvast voor op 220 graden.

Tip: In mijn oven passen helaas geen 2 broden tegelijkertijd. Dus moet ik ze een voor een bakken. Wanneer de eerste triangel in de oven gaat, plaats ik het tweede exemplaar in de koelkast, zodat het rijzen door de kou wordt afgeremd. Anders zou je een overrijs krijgen en zak je brood tijdens het bakken in.

Maak met een lamé of scherp mes voorzichtig een aantal dunne inkervingen in de bovenkant van het deeg. Plaats de triangel(s) samen met een klein hittebestendig en met water gevuld bakje in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden en bak het brood in circa 30 á 35 minuten goudbruin. Bak indien nodig nu ook het tweede brood.

Laat de broden goed uitdampen en afkoelen op een rooster voordat je ze gaat aansnijden.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Triangel brood met zaden en pitten”

  1. Angelique schreef:

    Ha Xandra, zou ik het triangelbrood ook met speltmeel kunnen maken denk je? Hartelijke groet en bedankt vast, Angelique

    1. Xandra schreef:

      Beste Angelique, ja hoor dat kan. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: