Tsouréki van tarwebloem

 Tsouréki van tarwebloem

Tsouréki, een smaakvol, zacht en kruidig Grieks Paasbrood. Dit recept komt uit het boek ‘Nachtbrood’ van Ineke Berentschot. De avond voor de bakdag maak je een poolish van de helft van de bloem, plus water en gist. Dit mengsel laat je een nacht staan, gewoon op kamertemperatuur. De volgende dag maak je van de poolish en de rest van de ingrediënten een brooddeeg, die geef je een tweede rijs. Dan vorm je het brood en geef je het een derde rijs, waarna het in de oven kan. Het hele huis gaat heerlijk naar kardemom ruiken.

Het is een brioche brood met de verrassend kruidige smaak van kardemom. Officieel horen er ook nog mahlep en masticha in, maar die had ik helaas niet in huis. Binnenkort maar eens bij een Turkse supermarkt vragen of ze het verkopen.

Wil je meer over het boek ‘Nachtbrood’ van Ineke Berentschot weten kijk dan hier.

Tsouréki van tarwebloem

16 april 2014

Ingrediënten:

Poolish:

  • 250 gram tarwebloem
  • 250 ml water
  • 10 gr instantgist

Brooddeeg:

  • 250 gr tarwebloem
  • 7,5 gr zout
  • 20-30 ml water (niét meteen toevoegen, eerst kijken hoe het deeg is)
  • 50 gr zachte boter
  • 25 gr suiker
  • 1 ei
  • 2 gr kardemompeulen
  • 2 gr mahlep (optioneel)
  • 2 gr masticha (optioneel)
  • 1 el bio sinaasappelrasp

Garnering:

  • 1 ei, losgeklopt met 1 el water voor strijksel
  • 1 rood gekleurd ei (optioneel)
  • 20 tot 30 halve amandelen (optioneel)

 

Bereiding Tsouréki

Poolish (deze maak je de avond voor de bakdag)

Weeg de avond voor de bakdag 250 ml water, 250 gr bloem en 10 gr instantgist af. Meng dit alles goed door elkaar en zet de kom ergens in huis neer waar het koel is, maar niet koud, bijvoorbeeld in de keuken of de woonkamer (niet in de koelkast dus).

De bakdag

Kook de kruiden twee minuten in twee eetlepels water, zeef het en gebruik het geurende water. Je kunt de kruiden nu gewoon weggooien.

Meng de poolish met zout, suiker, ei, sinaasappelrasp, kruidenwater en 250 gr. bloem. Kneed in 5 tot 10 minuten een soepel deeg, voeg eventueel nog wat water toe wanneer het deeg te droog is. Kneed op het laatst de boter, stukje voor stukje, door het deeg.

Doe het deeg dan in een kom en laat het deeg 2 tot 3 uur rijzen op kamertemperatuur.

Verdeel het deeg in drie gelijke stukken, bol deze lichtjes op en laat ze onder een stukje plastic ca. 10 minuten rusten.

Vouw het bolletje dubbel, draai het en vouw het nog een keer dubbel. Rol het met een deegroller uit tot een smal en langwerpig stuk deeg van ongeveer 40 cm lengte. Doe dit ook met de andere twee bollen en laat ze dan weer 10 minuten onder plastic rusten.

Maak nu drie lange strengen deeg door het op te rollen vanaf de lange kant. Ik heb de slierten met een klein beetje meel bestoven, want dan plakken ze niet aan elkaar tijdens het vlechten, rijzen of bakken. Vlecht van deze drie strengen een brood en draai er een cirkel of maak een langwerpig brood van.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg het gevormde deegstuk op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de halve amandelen in de de strengen. Bestrijk het deeg met wat ei en geef het een narijs van 60-90 minuten en plant ongeveer halverwege deze narijs een ei in het midden (alleen bij een cirkelvorm). Hoe later deze handeling, hoe groter de kans dat het ei mooi in het midden blijft na de ovenrijs.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en draai de oven na 5 minuten terug naar 180 graden. Bak de Tsouréki in ongeveer 30-35 minuten goudbruin en laat het goed uitdampen op een rooster.

 

Ik zeg proeven maar!

Bron: Boek ‘Nachtbrood’ en website ‘Wie bakt mee‘ van Ineke Berentschot.

Meer info & bestellen

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

 

Geef een reactie: