Verstopte groentebrood met cavolo nero

Verstopte groentebrood met cavolo nero

Verstopte groentebrood met cavolo nero en stukjes oude geitenkaas. Met wat? Met cavolo nero. Dat is het Italiaanse neefje van onze eigen boerenkool. Voor kleine en grote deugnieten die steevast bij elke groente roepen “dat lust ik niet!”. Fop ze dan eens met dit smakelijke en vrolijk gekleurd brood. Ik weet zeker dat ze hiervan zullen smullen. Heerlijk met een likje roomboter. Zo uit het vuistje of eerst knapperig geroosterd. We verklappen gewoon niet wat er in zit. Ik heb voor een busbrood gekozen, maar je kunt er natuurlijk ook kleine bolletjes van maken. Eet je liever geen geitenkaas, kies dan gewoon voor een andere soort. Liefst wel één die een klein beetje pit heeft.

TIP: Met verse groentesap maak je in een handomdraai een oranje, groen, rood, paars of bruin brood. Of doe eens gek en bak een regenboogbrood. Wil je meer weten natuurlijke kleurstoffen voor brooddeeg? Lees dan mijn tips en informatie over dit onderwerp. Je vindt het hier op mijn website.

Cavolo nero

Cavolo nero oftewel Brassica oleracea ‘Lacinato’ komt oorspronkelijk uit Toscane en wordt ook wel zwarte bladkool of palmkool genoemd. Het is een soort boerenkool, maar de smaak is veel verfijnder. De cavolo nero vormt grote langwerpige bladeren aan een dikke steel. Je begint van onderaf met het oogsten van het blad. Je kunt er steeds een klein deel vanaf halen. Dat is geen enkel probleem, want de kool groeit gewoon verder. Als je een groot deel van de onderste bladeren hebt geoogst dan lijkt de plant op, je raad het vast al, een kleine palmboom. Persoonlijk vind ik de cavolo nero lekkerder dan onze eigen boerenkool, maar smaken verschillen nu eenmaal.

Verstopte groentebrood met cavolo nero

Dinsdag 1 augustus 2017

Ingrediënten:

Groentesap:

 • 100 gr cavolo nero, Italiaanse boerenkool (AH)
 • 200 gr koud water

Deeg:

 • 500 gr tarwebloem, ongebleekt
 • 8 gr bakkerszout
 • 7 gr instantgist
 • 2 el (rijst)olie
 • 300 gr groentesap, zie hierboven
 • 1 á 2 el water indien deeg te droog is (optioneel)

Vulling:

 • 100 gr oude geitenkaas, in kleine blokjes gesneden

Verder nog:

 • klein beetje roomboter voor invetten bakblik (optioneel)
 • keukenweegschaal
 • mengkom met deksel of douchemutsje
 • kneedmachine (optioneel)
 • blender
 • deegkrabber
 • broodbakvorm (22x12x7)
 • grote plastic zak
 • hittebestendig schaaltje, stoom
 • rooster

Bereiding busbrood met Italiaanse boerenkool

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg de ingrediënten alvast af en zet ze klaar. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets is vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Cavolo nero: Spoel de cavolo nero af onder koude kraan en schut het meeste water er weer van af. snijd of scheur de groente in kleinere stukken. Ik heb de dikke bladnerven niet gebruikt.

Blender: Doe 100 gram cavolo nero samen met 200 gram water in de kan van de blender en mix er een egaal sapje van.

Deeg kneden: 

Doe bloem, zout en instantgist in de kom van je kneedmachine en meng alles goed door elkaar. Voeg dan het cavolo nerosap en de 2 el olie toe. Bevestig de kom aan de machine. Zet de kneder op stand 0,5 (Kenwood met speciale deeghaak) en meng de ingrediënten 2 minuten goed met elkaar. Zet de machine uit en schraap de wanden van de kom schoon. Laat het deeg nu nog circa 7 tot 8 minuten op stand 1 kneden. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg.

Vliesje trekken: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut.

Meng nu voorzichtig de kleine blokjes oude geitenkaas door het deeg. Niet te lang kneden anders gaat de kaas stuk en overkneed je het deeg. Je kunt ze er ook met de hand door mengen.

Eerste rijs: Vet een mengkom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Vet intussen het bakblik lichtjes in met een klein beetje roomboter.

Doorslaan & vormen: 

Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en leg het op het werkblad. Duw het deeg voorzichtig wat platter en vorm een busbrood. Hoe je dat doet kun je hier zien.

Tweede rijs: Schuif het broodbakblik in een plastic zak, blaas deze als een ballon op en sluit de zak met een clip. Of plaats er een omgekeerde opbergkrat overheen. Laat het deeg 50 á 60 minuten op kamertemperatuur rijzen. 

Oven voorverwarmen: plaats een rooster net onder het midden van de oven en verwarm het voor op 220 graden, onder- en bovenwarmte.

Deeg testen: Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen.

Bakken in de oven:

Zet een hittebestendig schaaltje met een klein beetje kokend water onderin de oven. Verwijder de plastic zak, schuif het broodbakblik op het rooster en verlaag de oventemperatuur naar 200 graden. Bak het verstopte groentebrood met wortel in circa 30 á 35 minuten goudbruin. 

Haal het ‘verstopte groentebrood met cavolo nero’ uit het bakblik en laat het daarna goed afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Verstopte groentebrood met cavolo nero’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Verstopte groentebrood met cavolo nero

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven