Verstopte groentebrood met wortel

Verstopte groentebrood met wortel

Verstopte groentebrood met wortel. Voor kleine en grote deugnieten die geen groente willen eten. Verberg ze eens in een smakelijk en vrolijk gekleurd brood. Ik weet zeker dat ze hiervan zullen smullen. Lekker met een beetje boter, zo uit het vuistje, of desnoods eerst ook nog belegd met een plakje kaas. We verklappen gewoon niet wat er in zit. Vandaag heb ik wortels gecombineerd met rozijntjes. Blieven ze ook geen rozijnen, vervang ze dan bijvoorbeeld door pecan- of walnoten. Mix eerst in een blender een dikke groentesap en voeg dit als vocht toe aan je bloem/meel. Zo simpel is het!

Zo maak je in een handomdraai een oranje, groen, rood, paars of bruin brood. Of doe eens gek en bak een regenboogbrood. Wil je meer weten natuurlijke kleurstoffen voor brooddeeg? Lees dan mijn tips en informatie over dit onderwerp. Je vindt het hier: Natuurlijke kleurstoffen voor je brood.

Er komt een konijn de bakkerij binnen: ‘Bakker, verkoopt u ook worteltjesbrood?’ ‘Nee, het spijt me,’ zegt de bakker, ‘worteltjesbrood heb ik niet.’ De volgende dag komt het konijn weer langs en vraagt: ‘Bakker, heeft u vandaag worteltjesbrood?’ ‘Ja,’ zegt de bakker ‘net vers uit de oven’. Zegt het konijn: ‘Lekker hé, doe mij er maar een halfje gesneden!’

Verstopte groentebrood met wortel

Dinsdag 20 juni 2017

Benodigdheden voor 1 busbrood

Ingrediënten:

 • 450 gr tarwebloem (De Zandhaas)
 • 8 gr bakkerszout
 • 7 gr instantgist
 • 2 el (rijst)olie
 • 290 gr wortelsap uit de blender (bestaande uit 100 gr wortel + 200 gr water)
 • 100 gr rozijnen

Verder nog:

 • klein beetje roomboter invetten bakblik (optioneel)
 • keukenweegschaal
 • mengkom met deksel of douchemutsje
 • kneedmachine (optioneel)
 • blender
 • deegkrabber
 • klein schaaltje
 • zeef
 • broodbakvorm (22 x 12 x 7)
 • grote plastic zak
 • hittebestendig schaaltje, stoom
 • rooster

Bereidingswijze brood met wortel en rozijntjes

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg de ingrediënten alvast af en zet ze klaar. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets is vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Wellen: Laat de rozijn minimaal 30 minuten wellen en een klein schaaltje met water. Daarna goed laten uitlekken in een zeef.

Blender: Doe 100 gram wortel, geschild en in kleine stukken gesneden, samen met 200 gram water in de kan van de blender en mix er een egaal sapje van.

Deeg kneden: 

Doe bloem, zout en instantgist in de kom van je kneedmachine en meng alles goed door elkaar. Voeg dan het wortelsap en de 2 eetlepels olie toe. Bevestig de kom aan de machine. Zet de kneder op een lage stand en meng de ingrediënten 2 minuten goed met elkaar. Zet de machine uit en schraap de wanden van de kom schoon. Laat het deeg nu nog circa 7 – 8 minuten op een lage stand kneden. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg.

Vliesje trekken: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut.

Meng nu voorzichtig de uitgelekte rozijnen door het deeg. Niet te lang kneden anders gaan de rozijnen stuk en overkneed je het deeg. Je kunt ze er ook met de hand door mengen.

Eerste rijs: Vet een mengkom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Vet intussen het bakblik lichtjes in met een klein beetje roomboter.

Doorslaan & vormen:

Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en leg het op het werkblad. Duw het deeg voorzichtig wat platter en vorm een busbrood. Hoe je dat doet kun je hier zien: mini busbroden vormen.

Tweede rijs: Schuif het broodbakblik in een plastic zak, blaas deze als een ballon op en sluit de zak met een clip. Of plaats er een omgekeerde opbergkrat overheen. Laat het deeg 50 á 60 minuten op kamertemperatuur rijzen. 

Oven voorverwarmen: plaats een rooster net onder het midden van de oven en verwarm het voor op 220 graden.

Deeg testen: Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen.

Brood bakken in de oven:

Zet een hittebestendig schaaltje met een klein beetje kokend water onderin de oven. Verwijder de plastic zak, schuif het broodbakblik op het rooster en verlaag de oventemperatuur naar 200 graden. Bak het verstopte groentebrood met wortel in circa 30 á 35 minuten goudbruin. 

Haal het ‘verstopte groentebrood met wortel’ uit het bakblik en laat het daarna goed afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Verstopte groentebrood met wortel’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Verstopte groentebrood met wortel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven