Volkoren focaccia van spelt

Volkoren focaccia van spelt

Een focaccia wordt ook wel een Italiaans plat brood genoemd. Het lijkt een klein beetje op een dikke een pizza. Dit veelzijdige en luchtige brood wordt gemaakt van een zacht deeg met veel olijfolie. Je kunt er verschillende kruiden of groente als topping  aan toevoegen of lekker door het deeg mengen. Zo creëer je steeds weer een andere smaak. Een focaccia past heel goed bij een kom lekkere soep, een verse salade of zomaar als tussendoortje.

Deze keer heb ik volkoren focaccia van spelt gemaakt. Speltvolkorenmeel geeft een extra bite aan het brood, zonder dat je het idee hebt bruin brood te eten. Vezels zijn natuurlijk gezond en goed voor de spijsvertering. Dit recept is voor twee broden, dus misschien wil je wel 2 verschillende smaken maken. Meng dan smaakmakers pas na het verdelen van het deeg er doorheen.  Denk bijvoorbeeld aan een rozemarijn versie en één zoals hieronder beschreven staat.

Volkoren focaccia van spelt

24 september 2014

Ingrediënten (voor 2 broden):

  • 250 gr speltvolkorenmeel
  • 500 gr speltbloem
  • 10,5 gr droge gist
  • 5 gr  bakkerszout
  • 3 el olijfolie (extra vergine) + extra topping
  • 450 gr water
  • grof zeezout voor topping
  • 3 tenen knoflook
  • 4 stukken zongedroogde tomaat (in olie)
  • handje zwarte olijven
  • 2 el gedroogde oregano

Verder nog:

  • 2 bakplaten of een ovensteen
  • 2 vellen bakpapier
  • 2 grote plastic zakken
  • 2 mengkommen
  • weegschaal
  • kneedmachine (optioneel)

 

Bereiding van de volkoren focaccia van spelt:

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zet de benodigdheden klaar en weeg alles alvast af.

Snij de knoflook, zwarte olijven en zongedroogde tomaten in kleinere stukjes en meng deze samen met de oregano door elkaar. Zet dit schaaltje even apart.

Doe speltvolkorenmeel, -bloem, gist en bakkerszout in een kom en meng ze goed. Let wel goed op dat het zout niet direct met het gist in contact komt. Zout dood namelijk het eencellige organisme.  Dan het water erdoor mengen. Ongeveer 6 min. in de kneedmachine (Kenwood) kneden. Voeg dan de olijfolie en de knoflook mix toe,  nog 2 tot 3 minuten kneden, totdat er een soepel en elastisch deeg is ontstaan en alles goed door het deeg gemengd is. Eventueel controleren door een vliesje te trekken, net als een kauwgom-bel (met de hand kneden kan ook, maar dan duurt het langer).

Deeg in twee gelijke porties verdelen. Deegbollen in licht, ingevette kommen leggen en afdekken met een douchemutsje of een plastic zak. Op kamertemperatuur 1 uur laten rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Deeg uit de kommen halen, zachtjes één voor één lichtjes doorkneden, zodat de luchtbelletjes zich door het deeg verspreiden. Duw het deeg met je handen uit tot twee ovale schijven van ongeveer 30 cm lang. Leg ze op bakpapier en dek af met een stuk plastic, licht ingevet met olijfolie. Ongeveer 30 minuten laten rijzen op kamertemperatuur. Haal het plastic van de broden af en verdeel er royaal wat olijfolie over. Duw vervolgens je vingertoppen in het deeg, zodat er allemaal kuiltjes in ontstaan. Ze lopen waarschijnlijk vol met olijfolie, maar dat is ook de bedoeling. Dek de  focaccia’s weer goed af en laat ze nog een keer 30 minuten rijzen.

Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven alvast voor op 220 graden.

Bak de broden één voor één. Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden. Verwijder het plastic en schuif het eerste brood in het midden van de oven. Bak de volkoren focaccia van spelt in ongeveer 20 tot 25 goudbruin. Laat deze op een rooster afkoelen terwijl het andere brood brood in de oven zit.

Tip: Deze volkoren focaccia van spelt kan heel goed in de vriezer bewaard worden. Ik snij het brood dan wel eerst in gelijke parten. Zo hoef je niet het hele brood in één keer te ontdooien. 

Ik zeg proeven maar

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: