Volkoren kamutbrood

Volkoren kamutbrood

Brood gebakken met een deel kamutbloem of kamut-volkorenmeel ruikt heerlijk en is veel voller van smaak dan tarwemeel. Het is echt de moeite waard om dit volkoren kamutbrood te bakken! In dit artikel vind je het recept voor een smaakvol brood.

‘Kamut is volgens Wikipedia het Egyptische woord voor tarwe. De Latijnse naam is Triticum turanicum, ook wel genoemd Khorasan. Het graan is verwant aan durum tarwe, allebei zijn ze harde tarwesoorten’. Toch is de smaak anders, kamut heeft een meer nootachtige melange en durum gaat meer richting rijst/mais.

Kamut bloem of meel is te koop bij de betere natuurvoedingswinkels zoals Arteka in Heemstede en Ekoplaza of bij molen De Zandhaas in Santpoort.

Update april 2017: Eigenlijk mag dit brood geen volkorenbrood genoemd worden, want het bestaat niet uit 100% volkorenmeel.

Volkoren kamutbrood

20 april 2013

Ingrediënten

  • 200 gr kamut volkorenmeel (of kamutbloem)
  • 200 gr tarwebloem
  • 8,5 gr bakkerszout
  • 6 gr gedroogde gist
  • 1 el maltose (of vloeibare honing)
  • 20 gr Crisco (of zachte boter)
  • 250 gr melk

Benodigdheden

  • mengkom
  • kneedmachine (optioneel0
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • stukje plastic
  • bakblik 20 x 10 x 7 cm

Bereidingswijze volkoren kamutbrood

Zorg er voor dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Doe alle droge ingrediënten in de mengkom en roer alles goed door elkaar. Maak de maltose zachter door het enkele seconden in de magnetron te doen. Los een eetlepel maltose op in de lauwe melk en voeg dit bij de rest van de ingrediënten in de kom. Voeg de crisco erbij en laat het mengsel ongeveer 10 tot 15 minuten kneden op stand 2 van de kneedmachine totdat er een soepel en elastisch deeg ontstaat. Controleer het deeg door een vliesje te trekken als een kauwgombel. Je kunt de ingrediënten ook met de hand kneden, maar dan duurt het langer.

Laat het deeg 1 uur in een licht ingevette en afgedekte kom op kamertemperatuur in volume verdubbelen.

Haal het deeg uit de kom en druk het voorzichtig plat. Vorm het deeg tot een busbrood.

Ik heb een bakblik van 20 x 10 x 7 cm gebruikt om het deeg voor de tweede keer in te laten rijzen. Dek het deeg af met een stuk licht ingevet plastic en laat het 1 uur op kamertemperatuur rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 220 graden.

Stop een klein beetje water in een oud metalen bakblikje en zet dit onderin de oven. De stoom die ontstaat, zorgt ervoor dat het deeg verder kan rijzen tijdens het bakken zonder te gaan scheuren. Sluit de oven.

Schuif het bakblik op het rooster in de oven.

Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden en bak het brood 30 á 35 minuten goudbruin. Haal het volkoren kamutbrood uit het bakblik en leg het op een rooster om af te koelen.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Je kunt kamut en tarwe ook combineren, zodat dit volkoren tarwebrood met kamut ontstaan.

Geef een reactie: