Winston knot bread van Heel Holland Bakt

Winston knot bread

Dit is mijn eerste poging van het Winston knot bread. Het is best een mooi exemplaar geworden al zeg ik het zelf. Toen ik dit brood maakte had ik nog weinig bak ervaring. Dus Wanneer je een beginnende broodbakker bent, laat je dan vooral niet intimideren door de ingewikkelde vorm. Het lijkt moeilijker dan het is. In dit artikel leg ik je namelijk stap voor stap uit hoe je de knoop maakt.

Niet alleen de vorm oogt spectaculair, ook de smaak is om je vingers erbij af te likken. Zacht en romig als een soort brioche. We vonden het zonde om het knot bread aan te snijden, maar dat hebben we na het maken van de foto’s uiteindelijk toch maar gedaan. De geur is verleidelijk aangenaam, zie daar maar eens van af te blijven.. Van dit brood wil je beslist een stukje proeven en waarschijnlijk zelfs twee of drie. Met een klein beetje roomboter is het  smullen geblazen. Ik zeg bakken maar!

Dat smaak naar meer knoopbrood:

Winston knot bread van Heel Holland Bakt

22 juni 2013 / update oktober 2019

Benodigdheden voor een knoopbrood

Ingrediënten:

  • 500 gram tarwebloem (Robert/AH)
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 275 ml volle melk (ik heb ietsje meer melk gebruikt)
  • 30 gram margarine
  • 30 gram roomboter
  • 20 gram verse gist

Topping

  • 1 ei M, losgeklopt

Verder nog:

  • olie om de mengkom in te vetten
  • keukenweegschaal
  • mengkom met deksel
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegschraper en -steker
  • schaaltje en vork (loskloppen ei)
  • siliconen kwastje
  • opbergkrat of grote plastic zak (rijzen deeg)
  • bakplaat
  • bakpapier

Bereidingswijze vlechtbrood bol

Lees voordat je aan het bakken slaat eerst het recept goed door. Verzamel daarna alle benodigdheden en weeg de ingrediënten zorgvuldig af. Het is belangrijk dat alles op kamertemperatuur is. Dat geeft meestal het mooiste deeg.

Deeg kneden:

Neem de mengkom van de kneedmachine en doe hier alle ingrediënten behalve (!) het ei in. Die is immers enkel voorde topping bedoeld, de buitenste laag van het deeg. Zet de kneedmachine aan op een lage stand en laat het ongeveer 9 -10 minuten draaien. Als het goed is, is er nu een elastisch en soepel deeg ontstaan. Test nu of de glutenstrengen inderdaad goed ontwikkeld door van een klein stukje deeg een vliesje te trekken. Dat gaat het beste wanneer je, je handen eerst een klein beetje nat maakt onder de koude kraan. Scheurt het vliesje snel dan mag je het deeg nog 1 minuut kneden op een lage stand. Test het deeg daarna opnieuw.

Eerste rijs:

Maak een bal van het deeg en leg het in een lichtjes ingevette kom. Draai het deeg een paar keer om en om, zodat overal een dun laagje olie zit. Dit voorkomt korstvorming en uitdroging van je deeg. Sluit de kom af met een bijpassend deksel of een douchemutsje.

Laat het deeg vervolgens 60 minuten op een tochtvrije plek en op kamertemperatuur rijzen. Dit heet bulkrijs.

Doorslaan, verdelen en opbollen:

Haal het deeg nu uit de kom en leg het op je werkblad. Druk het zachtjes iets platter, zodat de grote luchtbellen zich omvormen naar meerdere kleinere. Men noemt dit doorslaan, maar dat ‘slaan’ zou ik niet al te letterlijk nemen. Wees lief voor je deeg. Verdeel je deeg vervolgens in 6 gelijke stukken en bol deze lichtje op. Leg er een stukje plastic overheen en laat ze daaronder 10 minuten chillen.

Winston bread vormen:

Verwijder het stuk plastic en rol de bollen deeg in etappes 1 voor 1 uit tot lange strengen. De uiteinden mogen toelopen als een puntje. In etappes uitrollen houd in dat je ze niet in 1 keer tot de gewenste lengte uitrolt, maar tussendoor even laat de rusten. Dan kunnen de glutenstrengen zich even ontspannen en zal het uitrollen makkelijker gaan.

Vorm de rollen tot een Winston knot. Hoe dat in zijn werk gaat zie je op de stap-voor-stap foto’s hierboven. Wanneer je de eerste 4 afbeeldingen hebt gevolgd, vlecht je tot slot streng nummer 4 onder 2 door over 3 heen. Daarna rol je de vlecht op, zodat alle knopen naar boven komen. De uiteindes vouw je onder de vlecht zodat je een mooi rond brood krijgt met de knoop bovenop. Bestrijk de buitenkant met een dun laagje losgeklopt ei. Dek het deeg af met een stuk plastic of een omgekeerde opbergkrat. Laat vervolgens de Winston knoop circa 45 minuten rijzen.

Tip: wie extra decoratie wil kan na het aanbrengen van het losgeklopte ei de bovenkant van het deeg bestrooien met wat sesam- of maanzaadjes.

Oven voorverwarmen:

Verwarm de oven voor 220 graden.

Brood bakken in de oven:

Verwijder de verpakking van het deeg en schuif  daarna de bakplaat in de oven. Verlaag de temperatuur naar 210 graden. Voeg eventueel stoom toe, maar nodig is het dit. Het brood op de foto’s is zonder stoom gebakken. Bak het Winston brood 25 in minuten goudbruin. Laat het brood na het bakken eerst goed afkoelen en uitdampen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Bron: Oorspronkelijke recept is van Robert van Beckhoven, maar ik heb de hoeveelheden en tekst aangepast naar eigen voorkeur / Foto’s: Sandra van der Ree (C)

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Winston knot bread’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Winston knot bread van Heel Holland Bakt

9 gedachten over “Winston knot bread van Heel Holland Bakt

  1. ziet er prachtig en heerlijk uit! Ik heb ook naar heel holland bakt gekeken en zag dit fantastische brood ook voorbij komen. Ik heb het brood gepint en ga hem ook een keer uitproberen!

    1. Dank je wel voor het compliment! Het brood is ook nog eens heel erg lekker. Je moet het zeker proberen. Het is echt helemaal niet moeilijk en het oogt meteen super. Altijd leuk om indruk te maken bij familie en vrienden 😉

  2. Dat ziet er perfect uit. Gisteren naar de uitzending gekeken ( had het opgenomen ). Misschien ga ik het ook eens proberen.

  3. Het leek me moeilijk om het heel mooi gelijkmatig te krijgen, maar je hebt helemaal gelijk: het valt reuze mee! Dit gaan we vaker doen enne… Indruk maakt het zeker, ze komen allemaal even kijken wat er nu weer op tafel staat.

    1. Beste J,
      Men zegt dat gist en zout niet met elkaar in aanraking mogen komen, Maar wanneer je de beide ingrediënten meteen door de bloem mengt, kan er niet veel gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven