Winston knot bread van Heel Holland Bakt

 Winston knot bread

Dit is de eerste poging van het Winston knot bread. Samen met mijn dochter heb ik het deeg gemaakt. Het is best een mooi exemplaar geworden! het is bijna zonde om aan te snijden, maar dat hebben we toch maar gedaan. En lekker dat het brood is. Smeer er een beetje roomboter op en smullen maar. En die Winston knoop? Valt reuze mee hoor! Het ziet er ingewikkelder uit dan het is. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je de knoop legt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Winston knot bread

22 juni 2013

Ingrediënten

  • 500 gram tarwebloem
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 275 ml volle melk (ik heb ietsje meer melk gebruikt)
  • 30 gram margarine
  • 30 gram roomboter
  • 20 gram verse gist

Topping

  • 1 ei M, losgeklopt

Bereidingswijze Winston knot bread

Meng alle ingrediënten (behalve de eieren) door elkaar en kneed het tot een samenhangend deeg. Laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.

Verdeel vervolgens het deeg in 6 ‘deegjes’. Laat ze 10 minuten ‘bolrijzen’.

Rol de stukjes deeg in etappes in 6 lange strengels uit en punt ze aan.

Vorm de rollen tot een Winston (zie foto’s). Wanneer de 4 plaatjes zijn gevolgd, vlecht je tot slot 4 onder 2 door over 3. Daarna rol je de vlecht op, zodat alle knopen naar boven komen. De uiteindes vouw je onder de vlecht zodat je een mooi rond brood krijgt met de knoop bovenop. Rol het deeg op en strijk het af met ei. Laat de knoop 45 minuten rijzen. Tip: bestrooi het deeg eventueel met maanzaad.

Bak het brood 25 minuten op 210 graden.

Ik zeg proeven maar!

Recept: Robert van Beckhoven / Foto’s: Sandra van der Ree (C)XBB

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Dit chocoladebrood van Heel Holland Bakt is ook de moeite waard!

9 comments on “Winston knot bread van Heel Holland Bakt”

  1. Tante Titi schreef:

    ziet er prachtig en heerlijk uit! Ik heb ook naar heel holland bakt gekeken en zag dit fantastische brood ook voorbij komen. Ik heb het brood gepint en ga hem ook een keer uitproberen!

    1. Xandra schreef:

      Dank je wel voor het compliment! Het brood is ook nog eens heel erg lekker. Je moet het zeker proberen. Het is echt helemaal niet moeilijk en het oogt meteen super. Altijd leuk om indruk te maken bij familie en vrienden 😉

  2. Marion Blogt schreef:

    Dat ziet er perfect uit. Gisteren naar de uitzending gekeken ( had het opgenomen ). Misschien ga ik het ook eens proberen.

  3. Marianne mjmb schreef:

    Het leek me moeilijk om het heel mooi gelijkmatig te krijgen, maar je hebt helemaal gelijk: het valt reuze mee! Dit gaan we vaker doen enne… Indruk maakt het zeker, ze komen allemaal even kijken wat er nu weer op tafel staat.

  4. Ellen schreef:

    Het ziet er super uit. Lijkt me ingewikkeld. (ook al zeg je van niet :-))

  5. A schreef:

    Het ziet er inderdaad heerlijk uit. Ik heb alleen gist in poedervorm, hoeveel kan ik voor 1 brood gebruiken?
    Gr

    1. Xandra schreef:

      Beste A, de verhouding verse gist : droge gist = 3 : 1. Dus in dit geval:

      20 verse gist is ongeveer 7 gr droge gist.

      Veel succes met bakken. Groetjes, Xandra.

  6. J schreef:

    Kan je het droge gist gewoon tegelijk met het zout toevoegen?

    1. Xandra schreef:

      Beste J,
      Men zegt dat gist en zout niet met elkaar in aanraking mogen komen, Maar wanneer je de beide ingrediënten meteen door de bloem mengt, kan er niet veel gebeuren.

Geef een reactie: