Wit melkbrood uit de oven (basisrecept)

Wit-melkbrood-uit-de-oven

Wit melkbrood uit de oven. Wit hoor ik je denken, dit brood is toch niet wit. Nou eigenlijk wel. Nee het ligt niet aan de foto. De meeste soorten witbrood uit de winkel worden gebakken met bloem die enkel uit de kern van de graankorrel bestaat. De fabrikant verwijderd eerst alle kiemen en vliesjes, zodat alleen de witte binnenkant overblijft. Deze fabrieksbloem geeft veelal een echt wit brood. 

Een molenaar verwijdert zo veel mogelijk zemelen, maar een klein deel blijft och achter in de bloem. Test het maar eens. Zeef tarwe- of andere bloem van een goede molen maar eens. Je zult zien dat er kleine stukjes van de schil in je zeef achterblijven. 

Het bleken van bloem mag niet meer in Europa. gelukkig maar, want echt gezond is dit niet. Soms kom je in Amerika nog wel gebleekte bloem tegen. Met behulp van chemicaliën maken ze de bloem spierwit.  Volstrekt onnodig wat mij betreft. Brood van pure bloem van de korenmolen ziet er namelijk een stuk natuurlijker uit en bevat bovendien nog veel vitamines en mineralen.

Pure verwennerij, wit melkbrood dagelijkse kost

Dit zachte melkbrood is pure verwennerij. Ideaal om naast bruin of volkorenbrood te eten. Weer eens wat anders. Het laat zich prima combineren met zowel zoet als hartig. Heb je een paar boterhammen over die niet helemaal vers meer zijn? Al heb ik zo’n vermoeden dat er niets overblijft. Wit melkbrood uit de oven is gewoon te lekker. Blijf daar maar eens van af. Maar mocht je toch wat over hebben maak er dan een smakelijke tosti, toast of ouderwetse wentelteefjes van.

Baktips voor een smakelijk wit busbrood

 • Lep op: Ik heb dit brood op een warme dag gebakken. De tweede rijstijd heb ik verkort met 10 minuten.
 • Je kunt dit busbrood uit de oven heel goed in de vriezer bewaren.
 • Ik heb dit brood in een speciale busvorm gebakken, heb je die niet dan kun je ook een metalen cakevorm gebruiken of het brood rechtstreeks op de bakplaat bakken.

Wit melkbrood recept

Wit-melkbrood-uit-de-oven

Wit melkbrood uit de oven (basisrecept)

Dit is een eenvoudig basisrecept van Xandra Bakt brood. Stap voor stap neemt zij je mee door het proces. Zo bak jij zelf ook de lekkerste witte melkbroden.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 2 uur 15 min
Baktijd 30 min
Totale tijd 3 uur
Gang Brood
Keuken Hollands
Aantal 1 brood

Benodigdheden

 • keukenweegschaal
 • kneedmachine (optioneel)
 • mengkommen met deksel of douchemutsje
 • deegroller (optioneel)
 • broodbakblik (circa 25 x 13 x 8 cm of iets kleiner)
 • grote plastic opbergkrat (tweede rijstijd)
 • hittebestendig glas of beker
 • siliconen kwastje

Ingrediënten
  

Deeg

 • 500 gr tarwebloem
 • 8 gr bakkers)zout
 • 7 gr instantgist
 • 20 gr roomboter + extra om vorm in te vetten
 • 300-310 gr melk, op kamertemperatuur

Instructies
 

 • Zet alle benodigdheden eerst klaar, want dat werkt een stuk makkelijker. Niets zo vervelend om met handen vol meel of deeg nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget. Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je aan de slag gaat en weeg ze ook alvast af.

Deeg kneden:

 • Neem de mengkom van de kneedmachine en doe daarin het tarwebloem, gist en zout. Roer deze ingrediënten door elkaar. Voeg daar 310 gram melk aan toe en plaats de kom onder de machine. Zet de kneder aan op een lage stand en kneed het deeg 9 á 10 minuten. Voeg nu de boter toe en kneed het nog circa 1 minuut. Als het goed is, is er nu een mooi en elastische deeg ontstaan. Test het voor alle zekerheid nog even, dan kun je zien of het voldoende gekneed is. (Temperatuur van het deeg was bij mij 27 graden.)

Vliesje trekken

 • Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 tot 2 minuten.

Eerste rijs

 • Maak een grote bol van het deeg en leg het in een ingevette kom. Sluit de kom af met een deksel, douchemutsje of een stuk plastic. Laat het 1 uur op een tochtvrije plaats en op kamertemperatuur rijzen (eerste rijstijd).
 • Vet intussen de broodbakvorm in met wat roomboter of gebruik eventueel een stuk bakpapier.

Busbrood vormen

 • Weet je niet hoe het moet, kijk dan eerst even hierop mijn website: mini busbroden vormen.
 • Haal het deeg uit de kom en leg het op het werkblad. Duw zachtjes het lucht eruit, dit heet doorslaan. Maak een ietwat langwerpige lap van het deeg. Het deeg ligt nu voor je met de lange kant naar je toe. Gebruik hier eventueel een deegroller voor. Sla de linkerkant tot net over het midden, doe hetzelfde met de rechterkant. Het deeg is nu ongeveer net zo breed als je bakblik (maximaal 24 cm.)
 • Druk het een klein beetje plat en zo dat het overal even dik is. Rol het dan op, begin achteraan en rol naar je toe. Niet te los (want dan krijg je gaten in je brood) en niet te strak (want dan gaat het deeg scheuren tijdens het rijzen en bakken). Sluit het uiteinde, de naad, door het deeg zachtjes vast te knijpen. Leg de deegrol met de naad naar beneden in het broodbakblik. Plaats het blik samen met een beker/glas kokend water onder een omgekeerde opbergkrat.

Tweede rijs

 • Laat het deeg nu nog circa 1 uur rijzen op kamertemperatuur (tweede rijstijd).

Oven voorverwarmen

 • Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven alvast voor op 210 graden en plaats alvast een rooster op de juiste hoogte.

Deeg testen

 • Controleer na 45 minuten of het deeg al klaar is om de oven in te gaan. Beter iets te vroeg testen, dan te laat. Ben je te vroeg dan laat je het deeg gewoon verder rijzen. Ben je laat, dan zal het brood tijdens het bakken inzakken.
 • Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen en kan het de oven in.

Witbrood bakken in de oven

 • Schuif het broodbakblik in de oven en verlaag de temperatuur naar 200 graden. Bak het witte melkbrood in ongeveer 30 á 35 minuten goudbruin. De kerntemperatuur van het brood zou zo rond de 94 á 95 graden moeten liggen.
 • Haal het brood meteen uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR! 

Dat smaak naar meer busbrood

Wit melkbrood gebakken?

Heb je mijn recept gemaakt? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Wit melkbrood uit de oven’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood. Dank je wel alvast.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Wit melkbrood uit de oven (basisrecept)

4 gedachten over “Wit melkbrood uit de oven (basisrecept)

 1. Beste Sandra.
  Bij brood recepten is het meestal zo’n 8-10 minuten kneden maar Kenwood schrijft voor dat je maximaal 5 minuten achter elkaar mag kneden. Hoe doe jij dit dan? Volgens Kenwood mag je maar maximaal 5 minuten kneden op stand 1 of 2 en dan moet je de machine 10 minuten laten rusten om vervolgens de overige 5 minuten te kneden. Hoe doe jij dit dan?
  Ik doe het wel gewoon 8-10 minuten op stand 1 maar eigenlijk mag dat dus niet volgens Kenwood.
  Groet Rob

  1. Beste Rob, ik kneed gewoon zolang nodig is voor het deeg, zonder pauze. Ik heb destijds wel een speciale deeghaak gekocht. Na 7 jaar intensief gebruik gaat de machine wel wat meer klapperen en herrie maken. Maar dat mag dan ook wel vind ik. Gr. Sandra

 2. Bedankt Sandra. Ik heb nog nooit wat aan de machine gemerkt hoor als ik 10 minuten kneed met de kneedhaak. Ik vind het wel apart dat ze voorschrijven 5 minuten kneden en dan 10 minuten wachten en dan de restant tijd tot maximaal 5 minuten kneden. Ik heb ook een goedkope machine gehad en daar was dat ook niet bij alleen mocht je niet hoger dan op stand 1 kneden. Dat leek me logischer dan maximaal 5 minuten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven