Witbrood met maanzaadjes

Witbrood met maanzaadjes

Op speciaal verzoek heb brood met maanzaadjes gebakken. Ik moet zeggen: hij is goed gelukt. Wanneer je een paar goede basisrecepten hebt, varieer je eindeloos met verschillende smaken. Door alleen al de topping te veranderen, creëer je een heel ander brood. Dit witbrood met maanzaadjes is zo’n basisrecept. In dit artikel deel ik met jou het recept.

De topping van dit brood verander je bijvoorbeeld met maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, kummel, lijnzaad, pompoenpitten, speltvlokken… Veel te veel om op te noemen! Daarnaast kun je twee of drie eetlepels door het deeg doen. Kortom: dit brood is zeer veelzijdig.

Witbrood met maanzaadjes

1 juni 2013

Ingrediënten

  • 400 gr tarwebloem
  • 5,5 gr gedroogde gist
  • 8 gr bakkerszout
  • 1 el zonnebloemolie
  • 240 ml melk

Topping

  • maanzaad

Benodigdheden

  • broodbakblik klein, ca. 20 x 10 x 7 cm
  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • kneedmachine (optioneel)
  • maatlepel
  • stukje plastic

Bereidingswijze witbrood met maanzaadjes

Doe alle droge ingrediënten in de mengkom en roer alles goed door elkaar. Voeg de lauwe melk en zonnebloemolie toe. Laat het deeg ongeveer 10 tot 15 minuten kneden op stand 2 van de kneedmachine totdat er een soepel en elastisch deeg ontstaat. Controleer het deeg door een vliesje te trekken, als een kauwgom-bel. Je kunt de ingrediënten ook met de hand kneden, maar dan duurt het langer.

Laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen in een licht ingevette en afgedekte kom (1ste rijs).

Vet het broodbakblik in met boter of zonnebloemolie.

Haal het deeg uit de kom en druk het voorzichtig plat. Vorm het deeg tot een langwerpig brood. Strooi maanzaad op het werkblad. Maak je handen nat en bevochtig de buitenzijde van het deeg. Rol het deeg voorzichtig door het maanzaad. Het maakt niet uit wanneer er ook zaden op de zijkant komen. Leg het deeg in het broodbakblik en dek het af met een douchemutsje. Laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.

Plaats het blik in het midden van de oven en bak het brood ongeveer 30 á 35 minuten goudbruin. Haal het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen. Snijd het brood aan wanneer het volledig koud is.

Dit brood kan heel goed worden ingevroren.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Een soepje past goed bij dit recept, zoals een romige paprikasoep.

2 comments on “Witbrood met maanzaadjes”

  1. Rob schreef:

    Ik rol de meeste broden, alleen witbrood en zonnepittenbrood niet, in de sesamzaadjes. Alleen de sesamzaadjes die bovenop zitten gaan er meestal af bij het snijden. Heb je soms ook nog een tip om ze nog beter te laten vastplakken? Ik rol het deeg bewust niet in bloem maar in een beetje olie op de aanrecht en aan mijn handen omdat ze door de bloem misschien nog minder vastplakken.

    1. Xandra schreef:

      Beste Rob, het probleem zit hem in de olie. Olie is geen plakmiddel. Als je water gebruikt dan zullen ze beter blijven zitten. Een andere optie is eerst bestrijken met wat eiwit. Gr. Sandra

Geef een reactie: