Yoghurtbrood met speltmeel

Yoghurtbrood met speltmeel 4

Het recept voor dit heerlijke yoghurtbrood met speltmeel is gebaseerd op die van Frank Deldaele. In zijn nieuwste boek ‘De smaak van brood’ vind je veel smakelijke soorten brood. Zowel met gist, als met desem en/of een poolish. Wit, bruin, meergranen, zoet en luxe. Frank heeft een selectie gemaakt uit zijn meest succesvolle broodrecepten. Van de broden die ik gebakken heb kloppen de hoeveelheden precies en dat is heel prettig. Dan hoef je zelf niet aan het recept te gaan sleutelen. 

De smaak van yoghurtbrood

In het recept staat dat je ook bereidingsmiddel of broodverbeteraar moet toevoegen. Dat heb ik natuurlijk niet gedaan, gewoon weglaten. Arachideolie had ik niet in huis, dat heb ik dus vervangen door goedkope olijfolie. En de tarwemeel is uiteindelijk speltmeel geworden. Hoe smaakt nu een bammetje van het yoghurtbrood met speltmeel? Zal ik het dan maar verklappen? Erg lekker! Het heeft een heerlijk knapperig korstje met een vleugje mout. Ook al heb ik dat helemaal niet gebruikt. Je proeft niets van de yoghurt (zuur?) terug, maar het geeft wel een zacht, verend & romig kruim. Ik durf te wedden dat dit brood niet eens de vriezer haalt en verdwijnt als sneeuw voor de zon. Helemaal niet erg, dan bak ik het weekend toch gewoon nieuwe exemplaren.

Yoghurtbrood met speltmeel

13 november 2015

Ingrediënten (voor 3 middelgrote broden):

 • 700 gr speltmeel
 • 300 gr tarwebloem
 • 500 gr yoghurt, Griekse stijl 10% vet
 • 250 gr  water
 • 14 gr instant gist
 • 18 – 20 gr (bakkers)zout
 • 20 gr olijfolie

Verder nog:

 • kneedmachine, Kenwood met speciale deeghaak (optioneel)
 • keukenweegschaal
 • plastic bak + deksel voor bulkrijs
 • 1 – 2 ovenstenen (optioneel)
 • 2 bakplaten (horen bij de ovenstenen)
 • 2 stukken plastic om deeg af te dekken
 • deegmesje of lame
 • digitaal keukenwekkertje (optioneel, maar wel erg handig)
 • klein stenen & hittebestendig bakje om stoom te kunnen maken

Bereiding brood met yoghurt en oergraan

De yoghurt heb ik ongeveer 2 á 3 uur voor het kneden van het deeg uit de koelkast gehaald en op het werkblad gezet.

Zet de benodigdheden klaar, zorg dat alles op kamertemperatuur is voordat je aan de slag gaat en weeg de ingrediënten alvast af.

Deeg kneden:

Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in de mengkom van de kneed machine en laat deze op een lage stand (Kenwood stand 0,5) 4 minuten mengen. Zet de machine daarna op een iets snellere stand (Kenwood stand 1) en kneed het deeg nu nog 3 minuten.

Voeg nu de olijfolie toe en laat de kneder nog 2 minuten op de iets snellere stand (Kenwood stand 1) zijn werk doen. Het deeg moet de olie goed hebben opgenomen. Test even of het deeg voldoende gekneed is door een vliesje te trekken, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 0,5 á 1 minuut. Een deegtemperatuur van 27 graden is optimaal. Bol het deeg lichtjes op, leg het in de lichtjes ingevette plastic bak, dek het af en geeft het een bulkrijs van 30 minuten bij kamertemperatuur.

Bulkrijs = rijstijd met de gehele hoeveelheid deeg, het is dus nog niet afgemeten of afgewogen in stukken.

Deeg doorslaan, verdelen en vormen:

Haal het deeg uit de bak en verdeel het in 3 gelijke stukken van ongeveer 600 gram elk. Bol de stukken deeg op, dek ze af met een stuk plastic en geef ze een bolrijs van 15 minuten (op kamertemperatuur).

Verwarm de oven voor op 240 graden, vergeet niet om de ovenstenen (een onderin en een bovenin de oven te plaatsen voor dat je de oven aan zet.

Vorm langwerpige broden van het deeg. Ik heb de deegstukken opgepunt, maar je kunt er ook een soort busbroden van maken. Leg maximaal 2 deegstukken op een bakplaat. Dek het deeg af met een stuk plastic of een omgekeerde plastic krat en laat het nu nog minimaal 1 uur rijzen op kamertemperatuur. (Wanneer het koud in huis is, dan kan het zijn dat het deeg iets meer tijd nodig heeft om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Ik heb het deeg 1,5 uur laten staan)

Brood bakken in de oven:

Verwijder het plastic en maak met een deegmesje of lame een kleine inkeping over de gehele lengte van het deeg. Schuif de eerste bakplaat in de oven, verlaag de temperatuur naar 220 graden en plaats een klein bakje met kokend water naast het deeg. Bak de yoghurtbroden in 35 á 40 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken goed uitdampen en afkoelen op een rooster. Bak de tweede lading deeg.

TIP: wanneer het bij jou veel warmer is in huis en het rijzen vaak sneller gaat, dan kun je de tweede lading deeg, tijdens het bakken van de eerste broden, een half uurtje in de koeling plaatsen.

Je kunt dit lekkere brood, gesneden en goed verpakt, zeker een paar weken in de vriezer bewaren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Yoghurtbrood met speltmeel’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #xandrabaktbrood.

Bron: Met dank aan uitgeverij Terra – Lannoo voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van ‘De smaak van brood’. Ik heb toestemming van de uitgeverij om dit recept met jullie te delen.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Yoghurtbrood met speltmeel

5 gedachten over “Yoghurtbrood met speltmeel

 1. Hallo sandra, vandaag het spelt yoghurtbrood gebakken in aangepaste hoeveelheid. Voor de Griekse yoghurt deels volle Ned yoghort gebruikt en Franse volle kwark. De nederlandse yoghurt uit laten lekken is echter dan nog steeds natter waardoor de hoeveelheid water drastisch kan worden verminderd. Dit moet proefondervindelijk worden vastgesteld aan de hand van het deeg, voelen en beoordelen dus. Uiteindelijk 2 stuks boule van gevormd en afgebakken op een zeer hete steenmet de laatste paar minuten op ovenwarmte met ventilator. Gegeten met een beetje roomboter en oude kaas, een smaakbom.

  mvg

 2. Hallo Xandra,
  Gisteren je yoghurt brood gebakken met zelfgemaakte yoghurt en geloof me vrij het was een succes. Ik heb geen broodbaksteen en zodoende in een bakblik afgebakken. Mooi gerezen en bruin met een knapperige korst. Heerlijk om van te smullen, een waar genot. Bedankt voor je heerlijke recept.

 3. Hallo Xandra. Als ik je foto zie zijn de broden toch wel gerezen. Bij mij is het deeg wel gerezen tijdens de rijs, maar tijdens het bakken kwam er amper volume bij. Ik heb nochtans alle stappen gevolgd zoals het hoort.

  1. Beste Sofie, als er tijdens het bakken geen of nauwelijks ovenrijs plaats vind dan kan dat aan meerdere dingen liggen. Een belangrijke is dat de tweede rijs iets te lang is geweest. Het kan ook aan de kwaliteit van je meel liggen. Zo bakt meel van de molen een stuk beter dan die uit de supermarkt. Er is niks mis met supermarktmeel, maar er is een aantoonbaar verschil. Ook kan er tijdens het kneden iets niet helemaal goed zijn gegaan. De temperatuur van je deeg kan te hoog of juist te laag zijn geweest. Spelt kan te lang gekneed zijn, etc. Je kunt een recept nog zo goed volgen, maar met brood bakken komt er meer kijken. Het zijn daarom ook richtlijnen. Gewoon veel bakken en 1 recept meerdere keren herhalen. Veel succes. Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven