Zacht tarwebrood met zoete aardappel

Zacht tarwebrood met zoete aardappel

Zacht tarwebrood met zoete aardappel is een ideaal baksel om je restjes gekookte (zoete) aardappel in te verwerken. Zo verspil je niets en bak je ook nog eens een heel smakelijk brood. De aardappelpuree zorgt voor een zacht broodkruim en maakt dat het brood langer vers blijft.

Ik heb dit heerlijke ‘Zacht tarwebrood met zoete aardappel’ in een Römertopf gebakken, maar in een broodbakblik kan natuurlijk ook. Beide mogelijkheden vind je in het onderstaande recept terug.  Het voordeel van brood bakken in een Römertopf is dat zelfs beginnende bakkers een fraai en luchtig brood op tafel kunnen toveren. Met enige regelmaat kom ik ongebruikte exemplaren in een van de vele kringloopwinkels tegen. Voor slechts een paar euro kun je, je eigen bakkerijtje beginnen.

Zoete aardappel of bataat

Vandaag heb ik een zoete aardappel met een paarse schil en een witte kern gebruikt. Vandaar dat het broodkruim wit is gebleven. Je kunt eventueel een andere variant gebruiken, dan krijg je of oranje of paars broodkruim.

Baktip: Wil je meer over deze groente weten, kijk dan hier: Zoete aardappel of Ipomoea batatas.

Heb je geen bataat in huis dan voldoet een gewone aardappel ook of doe eens gek en neem pompoen-, wortel of pastinaakpuree. Ik ben benieuwd hoe avontuurlijk jij bent. Heb je een waanzinnige smaakcombinatie gemaakt, laat het ons dan gerust weten.

Dat smaakt naar meer

Zacht tarwebrood met zoete aardappel

Vrijdag 15 maart 2019

Zacht tarwebrood met zoete aardappel

Benodigdheden voor 1 groot brood

Ingrediënten:

 • 500 gr tarwebloem
 • 8 gr instantgist
 • 10 gr bakkerszout
 • 300 á 320 gr water
 • 250 gr zoete aardappel, gekookt en gepureerd
 • 30 gr (rijst)olie

Verder nog:

 • keukenweegschaal
 • kleine pan
 • zeef
 • aardappelschilmesje
 • (pureer)zeef of aardappelknijper
 • mengkom met deksel of douchemutsje
 • kneedmachine
 • deegkrabber
 • extra bloem voor op je werkblad
 • bakpapier
 • Römertopf (nr. 115)  of broodbakblik ( ca. 23x13x8 cm)
 • lamé of scherp mesje
 • ovenwanten
 • rooster

Zacht tarwebrood met zoete aardappel

Bereidingswijze zacht tarwebrood

Voorbereiding

Het werkt een stuk makkelijker wanneer je eerst alle benodigdheden op je werkblad klaar zet. Weeg vervolgens de ingrediënten stuk voor stuk af.

Schil de zoete aardappel en snijd het vervolgens in blokjes. Doe de zoete aardappelblokjes in een pannetje, voeg vervolgens een klein beetje water toe. Zet de pan daarna op de hittebron en kook de zoete aardappel in ongeveer 8 á 10 minuten zacht. Giet de gekookte stukjes af, gebruik hier desnoods een zeef voor. Pureer de zoete aardappel fijn. Ik heb hiervoor een gewone zeef gebruikt, omdat ik niets anders had. Een aardappelknijper of passeerzeef werken natuurlijk een stuk makkelijker. Doe de zoete aardappelpuree in een schaaltje en sluit het af met een deksel.

Kneden van het brooddeeg

Haal de kom van je kneedmachine (indien mogelijk) en doe hier eerst je tarwebloem in. Leg daarop het zout en je bakkersgist. Baktip: houd deze laatste twee wel gescheiden, want direct contact beïnvloed de werking van je gist nadelig. Voeg 300 gr water toe en kneed er in ongeveer 10 minuten een elastisch deeg van. Wanneer je denkt dat je brooddeeg te droog is, voeg dan ook de rest van het water toe. Trek na het kneden van je deeg een vliesje, om te controleren of de glutenstrengen voldoende ontwikkeld zijn. Als het deegvliesje te snel scheurt, laat de kneedmachine dan nog 1 minuut zijn werk doen en test het deeg daarna opnieuw.

Olie en zoete aardappelpuree toevoegen

Voeg vervolgens de (rijst)olie en de zoete aardappelpuree toe. Meng deze ingrediënten door je deeg tot het allemaal goed is opgenomen. Kneed niet te lang, want dan loop je het risico dat je het deeg overkneed, dat gaat machinaal heel snel.

Eerste rijs / bulkrijs

Vet de mengkom in met een beetje olie. Maak daarna een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Römertopf of broodbakblik

Bekleed intussen de onderschaal van de topf of je broodbakblik met een vel bakpapier.

Doorslaan, brooddeeg vormen en tweede rijs

Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en leg het op het werkblad. Duw het deeg voorzichtig wat platter en bol het lichtjes op. Leg de bol terug in de kom en laat het vervolgens 10 minuten relaxen. Kies intussen voor een van de 2 volgende opties:

 1. Römertopf: Strooi eventueel een klein beetje bloem op je werkblad, haal het brooddeeg wederom uit de kom en vorm er een batard van. Hoe je dit doet kun je hier zien: Een batard brood vormen. Leg het deeg met de naad naar beneden in de topf. De mooie kant is nu dus zichtbaar. Maak de binnenkant van het deksel een klein beetje nat met water en sluit de terra cotta vorm. Laat het deeg ongeveer 30 minuten rijzen. Ga daarna verder bij *groen
 2. Broodbakblik: vorm een busbrood van je deeg. Hoe je dat doet kun je hier zien: Mini busbroden vormen. het zijn kleinere broodjes, maar het principe blijft hetzelfde. Leg het busbrood met de naad naar beneden in de broodvorm. Plaats de vorm in een afsluitbare krat of een opgeblazen plastic zak. Laat het deeg ongeveer 60 minuten rijzen. Ga daarna verder bij **oranje

*Oven NIET voorverwarmen (Römertopf)

Hoeft niet!! Je plaatst de droge römertopf in de koude oven en laat hem mee verwarmen.

** Oven WEL voorverwarmen (broodbakblik)

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Deeg testen

Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen.

Brood bakken in de oven

Römertopf: Verwijder het deksel van de topf en snijd het deeg van het ‘Zacht tarwebrood met zoete aardappel’ in de lengte in. Sluit de Römertopf weer en plaats hem in een KOUDE oven. In een warme kan beslist niet, want dan springt de kleipot stuk! Zet de oven aan, de tijdklok op 40 minuten en laat de terra cotta schaal mee verwarmen tot 230 graden. Verwijder na 40 minuten het deksel van de topf, verlaag de oventemperatuur naar 200 graden en bak het brood nog 10 á 15 minuten. Als de korst goudbruin gebakken is dan kun je het ‘Zacht tarwebrood met zoete aardappel’ uit de onderschaal halen en op een rooster laten afkoelen.

Broodbakblik: Verwijder de plastic zak of de krat van het broodbakblik. Snijd of knip de bovenkant van het brooddeeg in. Indien je een stoomfunctie op je oven hebt (lucky you) schakel deze dan ook in.  Of gebruik een hittebestendig schaaltje met warm water. Plaats de bakvorm vervolgens in de oven. Verlaag meteen de temperatuur naar 200 graden en bak het brood in ongeveer 35 á 40 minuten  goudbruin. Haal het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.

Baktip: Zacht tarwebrood met zoete aardappel nadat het goed afgekoeld is in boterhammen snijden, goed verpakken en invriezen. Brood blijft ongeveer 1 maand goed in de vriezer, daarna zal de kwaliteit snel achteruitgaan.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Zacht tarwebrood met zoete aardappel’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Zacht tarwebrood met zoete aardappel

4 gedachten over “Zacht tarwebrood met zoete aardappel

  1. Beste Carla, dat denk ik wel. Al zul je misschien de hoeveelheden moeten aanpassen. Het ligt er aan hoeveel deeg jouw bbm maximaal aan kan. Ik bak zelf niet met een bbm, dus hoe het precies zit weet ik helaas niet. Gr. Sandra

 1. Wat een leuk recept, Sandra. Fijn dat het brood dan ook langer vers blijft. De vormrijs duurt ca. 30 minuten in dit geval. Hoe bepaal je wanneer het deeg in de oven moet, het is dan nog niet verdubbeld denk ik dan. Rijzen op kamertemperatuur ga ik van uit. Heb je toevallig een foto waarop staat dat het deeg gevormd is en wanneer het in de oven gaat, zodat we het verschil kunnen zien? Bedankt alvast voor je reactie.

  1. Beste Ellen, daar heb ik geen foto’s van gemaakt. Als het deeg in de topf in de koude oven gaat, dan is het nog niet volledig gerezen. Het zal zich tijdens het opwarmen van de oven verder ontwikkelen. Het bakken in een topf luistert minder nauw dan op een steen of in een open bakvorm. Dat maakt dat een Römertopf geschikt is voor beginnende hobbybakkers. Mocht toch twijfelen dan kun je een drukproef in het deeg doen. Duw na ongeveer 30 minuten rijstijd met een vingertop tegen het deeg zodat er een deukje ontstaat. Veert het deukje redelijk snel terug dan is je deeg nog niet klaar met rijzen, maar daarom juist weer wel goed wanneer je in een topf bakt. Niet te ingewikkeld doen als je in een topf bakt. Je zult zien dat je op deze manier mooie broden bakt. Veel succes, groetjes, Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven