Zacht wit brood met kruidnoten bakken

Zacht wit brood met kruidnoten

Het is 6 december en wat doe je dan met de overgebleven kruidnoten? Juist ja, je bakt er zacht wit brood met kruidnoten mee. Heb je geen restant strooigoed in huis, maar wel zacht geworden speculaasjes of bijvoorbeeld Bastogne biscuits. Leef je uit, dit is namelijk een handige manier om van je restjes oude koek af te komen.

Nostalgie of nieuwe traditie

Wie tegenwoordig rond kijkt in een willekeurige supermarkt ziet voedsel in overvloed. Toen ik klein was, heus het is echt nog niet zo lang gelden, was er niet zoveel keus. Een kleine snoeperij kreeg je enkel in het weekend of op hoogtij dagen. We waren al blij met een droog biscuitje bij de thee. Nu heb je gangpaden vol met koek, chocolade, chips en meer.

Het was feest wanneer je een witte boterham met een speculaasje en een klein beetje boter werd getrakteerd. Smullen jongens! Voor mij is dit recept voor zacht wit brood met kruidnoten pure nostalgie, maar wellicht wordt het voor jou een nieuwe traditie. Ik zeg bakken maar!

Zacht wit brood met kruidnoten bakken

Vrijdag 6 december 2019

Benodigdheden voor 1 busbrood

Ingrediënten:

 • 400 gr tarwebloem (De Zandhaas)
 • 6 gr instantgist
 • 7 gr (bakkers)zout
 • 240 -250 gr water
 • 30 gram roomboter, zacht

Vulling:

 • 100 gr kruidnoten of koekjes, grof gehakt
 • 15 gr roomboter, zacht
 • Topping:
 • 5 gr roomboter, zacht

Verder nog:

 • keukenweegschaal
 • mengkom met deksel
 • olie invetten kom
 • kneedmachine (optioneel)
 • deegschraper
 • extra bloem voor op werkblad
 • bakvorm, langwerpig (ca. 22 x 11 x 7 cm)
 • boter om de vorm in te vetten
 • opbergkrat of plastic zak voor rijzen deeg
 • stoomfunctie oven of hittebestendig bakje

Zacht wit brood met kruidnoten

Bereidingswijze zoet Sinterklaasbrood

Lees eerst het recept een keer door en ga daarna pas aan de slag. Zet de benodigdheden klaar, weeg de ingrediënten zorgvuldig af en laat de boter goed zacht worden. Hak de koekjes of kruidnoten wat fijner. Vet het bakblik in meteen klein beetje koude boter.

Brooddeeg kneden:

Neem nu de kom van de kneedmachine en doe hier bloem, zout en gist in. Meng daarna alles even snel door elkaar. schenk vervolgens 240 gram water erbij. Bevestig de kom aan de machine en zet hem aan op een lage stand. Kneed in ongeveer 10 minuten een elastisch deeg. Wanneer je tijdens het kneden denkt dat je deeg te droog is voeg dan stapsgewijs nog wat water toe.

Test het deeg door er een vliesje van te trekken. Als het te snel scheurt, kneed je deeg dan nog 1 minuut en test het vervolgens weer.

Nu mag ook de zachte boter (dikte smeerbaar) erbij. Kneed het op een lage stand totdat de boter geheel is opgenomen. Kneed niet te lang, dus maximaal 1-2 minuten, anders overkneed je het en daarna kun je er niets meer mee.

Maak een bal van je deeg en leg het daarna in een lichtjes met olie ingevette kom. Draai de deegbal een paar keer om en om, zodat er overal een dun laagje olie zit. Dek de kom af met een deksel of een douchemutsje en zet het weg op een tochtvrij plek op kamertemperatuur.

Eerste rijs:

Laat het deeg 60 minuten rijzen.

Deeg doorslaan, vullen en vormen:

Heb je geen idee hoe het vormen van een busbrood in zijn werk gaat, kijk dan even hier: Mini busbroden vormen.

Strooi eerst een klein beetje bloem op je werkblad. Haal het deeg uit de kom en duw het zachtjes wat platter. Grote luchtbellen, zullen veranderen in meerdere kleinere. Zo krijg je een egaal kruim. Bol het deeg op, plaats de mengkom omgekeerd over het deeg heen en laat het vervolgens 5-10 minuten ontspannen. Rek het deeg zachtjes op totdat je een langwerpige lap hebt gekregen. Gebruik eventueel je vingertoppen om het wat egaler de maken. Neem liever geen deegroller, anders rol je al het lucht weer uit het deeg.

De lap deeg moet iets smaller zijn dan de lengte van je bakblik en circa 1–1,5 centimeter dik. Breng nu een laagje roomboter aan op de bovenkant, laat het uiteinde leeg, want daar komt de sluiting. Strooi daar de grof gehakte kruidnoten overheen. Rol het deeg voorzichtig  in de lengte op en sluit de naad. Leg het vervolgens met de sluiting naar beneden in het bakblik. Kwast de bovenkant van het deeg in met wat zachte roomboter. Schuif het bakblik in een plastic zak of plaats het in een afsluitbare krat. Zet het deeg weg op een tochtvrije plek op kamertemperatuur.

Tweede rijs:

Laat het deeg circa 60 minuten rijzen. (Bij mij kwam het net boven de rand van het bakblik uit.)

Oven voorverwarmen:

Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 220 graden. Zet het hittebestendige bakje alvast klaar of vul de tank van de oven wanneer je een stoomfunctie er op hebt zitten.

Brood bakken in de oven:

Verwijder de verpakking van het broodbakblik en schuif het deeg met vorm en al in de oven. Verlaag daarna direct de temperatuur naar 200 graden en zet de stoomfunctie op stand 3 of schuif een hittebestendig bakje met kokend water naast het brood. Verlaag na 15 minuten de temperatuur naar 180 graden en zet de stoomfunctie uit of verwijder het bakje water. Bak het brood nog 15-20 minuten totdat het gaar is en de korst goudbruin.

Haal het brood na het bakken meteen uit de vorm en laat het vervolgens op een rooster goed afkoelen. Daarna kun je het in bammetjes snijden.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Zacht wit brood met kruidnoten’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Zacht wit brood met kruidnoten bakken

Eén gedachte over “Zacht wit brood met kruidnoten bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven