Zelf tarwe zuurdesembrood bakken

 Tarwe zuurdesembrood

Een zuurdesembrood geef je een heerlijke smaak met je eigen zuurdesem. Vind jij een zuurdesemstarter maken een ‘gedoe’, maar graag een desembrood wil bakken? Dan is een tarwezuurdesem-poeder een uitkomst. Met je eigen zuurdesem of poeder kun je zelf tarwe zuurdesembrood bakken. In dit artikel vind je een heerlijk recept!

Waar koop je desempoeder? Ik heb het bakje met poeder bij molen ‘De Zandhaas’ in Santpoort gekocht. Je kunt het ook bij een natuurvoedingswinkel proberen. Een andere mogelijkheid is om eens in Duitsland te kijken. Daar is het zowel in vloeibare- als in poedervorm in de supermarkt verkrijgbaar.

Het deeg heb ik voor de tweede rijs in een banneton/rijsmandje van pitriet gelegd (zie foto). Bezit je geen banneton? Dan kun je ook een grote plastic vergiet bekleden met een schone (thee)doek en deze ruim bestrooien met meel. Het brood heb ik in de oven gebakken op een hele grote terracotta schotel.

Let op: de schotel meteen mee verwarmen in de oven, anders loop je de kans dat de steen kapot springt.

Zelf tarwe zuurdesembrood bakken

30 oktober 2012

Ingrediënten

Start 8-10 eerder met het activeren/voeden van je desem. In dit recept wordt dat voordeeg genoemd.

Voordeeg

 • 25 gr actieve tarwedesem, 100% hydratatie
 • 50 gr tarwebloem
 • 75 gr water
 • ca. 0,2 gram gedroogde gist (een snufje dus)

Brooddeeg

 • voordeeg (150 gr)
 • 450 gr tarwebloem (of andere meel)
 • 10 gr zout
 • 300 ml water
 • Ik heb twee handen met zonnebloempitten toegevoegd. Dan krijg je brood met een lekkere byte! Experimenteer gerust met verschillende zaden, noten of kruiden, dan krijg je steeds een ander soort brood.

Benodigdheden

 • pizza of ovensteen (optioneel)
 • rijsmandje (optioneel)
 • kneedmachine (optioneel)
 • mengkommen
 • keukenweegschaal

Bereidingswijze tarwe zuurdesembrood

Je begint een avond van te voren met het maken van het voordeeg en laat dit, afgedekt, op kamertemperatuur, rusten tot de volgende morgen.

Voeg dan de rest van de ingrediënten aan het voordeeg toe en kneed het goed totdat het elastisch is. (Met de hand ongeveer 10 á 15 minuten, met de kneedmachine ongeveer 7 tot 10 minuten). Laat het deeg in een ingevette kom ongeveer 2 uur, afgedekt en op kamertemperatuur rijzen.

Bestrooi de banneton met meel. Kneed het deeg lichtjes, vorm het tot een bol en leg het voorzichtig, met de mooie kant naar beneden, in het mandje. Dek het deeg af met bijvoorbeeld een douchemuts of plastic zak. Laat het deeg een uur op kamertemperatuur rijzen.

Verwarm ondertussen de oven (inclusief terracotta steen) voor op 210 graden (elektrische oven).

Keer het rijsmandje met deeg voorzichtig op een met meel bestrooid houten bord om. Je kunt eventueel ook een snijplank nemen, maar pas op: de oven is erg heet en wanneer de plank van plastic is, kan deze smelten. Snijd aan de bovenzijde een inkeping van ongeveer 0,5 cm diep (zie foto brood). Hierdoor scheurt het brood tijdens het bakken niet op een andere plek.

Schuif het deeg van de plank op de terracotta steen of met bakpapier beklede bakplaat.

Bak het zuurdesembrood ongeveer 30-40 minuten totdat het tarwe zuurdesembrood goudbruin is en hol klinkt wanneer je op de onderzijde klopt. Voor het aansnijden goed laten afkoelen op een rooster.

EET SMAKELIJK!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Bak ook eens een rogge zuurdesembrood!

14 comments on “Zelf tarwe zuurdesembrood bakken”

 1. Nieva schreef:

  ziet er een aantrekkelijk recept uit…! Zou het mogelijk zijn om in metalen vormen te bakken? Dan kan ik 3 broden ineens in de oven steken…

  1. Xandra schreef:

   Beste Nieva, het zuur in je desemdeeg schijnt je bakblikken aan te tasten. Ik heb het zelf nooit geprobeerd, meestal bak ik dat soort broden op een pizza steen.

   1. Roel schreef:

    Dat zuur zal je bakblik niet aantasten hoor . Vriendelijke groet van Roel

    1. Xandra schreef:

     Beste Roel, mijn ervaring is dat het wel degelijk de beschermlaag van je bakblik aantast. Gr. Sandra

 2. sonja schreef:

  Wat was dit een simpel en lekker recept!
  Niets dan complimenten geoogst…..en met die zonnebloempitten was het extra lekker!
  bedankt!

  1. Xandra Bakt Brood schreef:

   Leuk Sonja, dat ze je brood zo lekker vinden. Bak ze! Groetjes, Xandra

 3. Hanneke schreef:

  Een wat late reactie. Je kunt wel in een metalen bakvorm bakken, mits je deze goed bekleed met bakpapier. Xandra, ik vind dit een goed idee van jou! Scheelt een hoop tijd en werk, als je net als ik nu eenmaal fulltime moet werken en toch gezond zelf brood wilt maken.

  1. Xandra schreef:

   Beste Hanneke,

   Mijn ervaring is dat het metaal of beschermlaagje door het desemdeeg vroeg of laat toch enigszins wordt aantast. Helaas was ik wat eigenwijs en heb ik mijn goede Chicago blikken gebruikt voor de Allinsons met desem en sindsdien ziet de binnenkant er beschadigd uit en blijft het brood met lossen sneller aan de vorm plakken. Dat wordt twee nieuwe blikken kopen. Dat brood is te lekker om niet te bakken, dus dat is geen optie 😉
   Groetjes, Xandra

 4. Rick Hoogstede schreef:

  Hoi Xandra,
  Prachtige site heb je; biedt een hoop inspiratie voor iedereen die iets zelf met brood wil doen. Ik geef zelf als ex bakker (desem en gist) baklessen in een natuurvoedingswinkel en heb de volgende ervaringen die misschien nuttig zijn:
  Bakblikken: ik de desembakkerij gebruikten we de stalen blikken die we als ze nieuw waren “blauwden”: insmeren met olie en dan in de oven inbranden (ramen open en afzuigers aan ;-(. Daarna nooit (!!!) meer wassen, alleen met een keukenpapiertje reinigen. Nu heb ik een anti-aanbakvorm bij de action gekocht. Blauwen hoeft niet mer, alleen voor het bakken inkwasten met b.v. gesmolten cocosolie en na het bakken weer reinigen met keukenpapier.
  Zuurdesem in poedervorm: geeft alleen een desemsmaak maar er zitten geen bacterien en gisten in. Het beetje gist in je recept doet zijn werk.

  1. Xandra schreef:

   Dank je wel Rick voor je mooie compliment, Ik Heb daar ook wel eens wat bakblikken gekocht, maar ga liever toch voor een beter merk zoals Chicago metalic. Die gaan echt langer mee. Al moet je er geen desem in doen, want dat tast de beschermlaag aan. Dus maar een paar nieuwe besteld. De oude heb ik nu ‘gevoerd’ met een stuk herbruikbaar bakpapier. Dat bakt ook prima.
   dat inbranden heb ik een keer gedaan, wat een stank, nooit meer. Ik heb wel eens brood met desempoeder gebakken ,maar dat vind ik niet lekker.
   Bak ze! Groetjes, Xandra

 5. Dirk J van Honk schreef:

  Geweldig recept, al heeeel lang niet zo’n soepel en elastisch deeg gekregen. Ook met een echt zuurdesem geprobeerd maar dat is nogal heel wat voorbereiding alvorens aan de slag te kunnen gaan. Bak zelf als gepensioneerde alleenstaande slachts 1x in de week 1 brood van ca 600 gr. Dus dit is een geweldige oplossing.

  1. Xandra schreef:

   Beste Dirk, Leuk dat het zo goed gelukt is. Bak ze! Groetjes, Sandra

 6. Paulus schreef:

  Beste Xandra, Met veel belangstelling het stuk over desembrood gelezen. Ben aan het proberen. Klopt het dat er geen vetstof (olijfolie, boter, …) gebruikt wordt hierbij ? Hartelijk dank voor de leerrijke site !

  1. Xandra schreef:

   Beste Paulus, Bedankt voor het mooie compliment. Het is niet nodig om een vetstof te gebruiken, maar het kan natuurlijk wel. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: