Hartig courgette brood met cheddar

Zo maak je Hartig courgette brood met cheddar

Het verwerken van groenten in hartige of zoete baksel is de trend in 2018. Wellicht lijkt het in eerste instantie wat vreemd, maar geloof mij het is verrassend smakelijk. Kijk eens naar de foto hierboven. Zou je daar nu niet meteen een bammetje van willen proeven?! Het is een licht gerecht, dus heel geschikt voor warmere dagen. Het is weer eens wat anders dan een salade en je krijgt toch voldoende vezels, eiwitten en groenten binnen. Zowel warm, geroosterd of koud is dit brood een ware lekkernij. Eet er een kom soep bij, serveer het tijdens een picknick in het park of neem het mee voor onderweg. 

Lekker, makkelijk en veelzijdig

Wij eten dit brood in plaats van een ei of vleesvervanger. Dit hartige courgette brood is lekker veelzijdig en het combineert vrijwel overal bij. Een ander voordeel is dat je meteen de groenten restjes uit de koelkast kunt verwerken. Vervang de courgette bijvoorbeeld ook eens door broccoli, (snij)bonen, spinazie, worteltjes of bietjes. Het is een makkelijk en snel te maken brood. Je hebt geen rijstijden, Meer dan ingrediënten mengen en bakken is het niet. Succes verzekerd.

Dat smaakt naar meer

Hartig courgette brood met cheddar

Dinsdag 10 juli 2018

Zo maak je Hartig courgette brood met cheddar

Benodigdheden voor 1 brood

Ingrediënten:

  • 300 gr bloem (bijv. tarwe of spelt)
  • 15 gr bakpoeder
  • 4 gr baksoda
  • 4 gr (bakkers)zout
  • 2 gr citroenrasp (vers of gedroogd)
  • 2 eieren, maat M
  • 250 gr dikke yoghurt (Turkse)
  • 10 gr (olijf)olie

Vulling:

  • 200 gram courgette, met schil, in hele, kleine blokjes gesneden
  • 150 gr cheddar, in hele kleine blokjes gesneden
  • 20 gr knoflookbieslook, vers, in stukjes van 0,5 cm
  • 1 el tijm, alleen de blaadjes
  • versgemalen peper, naar smaak

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • maatlepel / eetlepel
  • keukenpapier / schone doek
  • mengkommen
  • schaaltje
  • snijplank
  • mes
  • Deense deegklopper of grote vork
  • zeef
  • siliconen spatel of grote lepel
  • bakvorm, langwerpig (Chicago metallic 25x13x8 cm)
  • bakpapier
  • boter, invetten vorm
  • rooster

Zo maak je Hartig courgette brood met cheddar

Bereidingswijze hartig courgette brood

Zet alle benodigdheden alvast klaar op het werkblad en weeg daarna de ingrediënten netjes af. Dat scheelt straks weer een hoop gedoe.

Verwarm de oven voor op 200 graden en plaats daar eerst een rooster in op de onderste rail.

Vet de bakvorm in met een klein beetje boter en bekleed daarna lange delen van de binnenkant met bakpapier. Laat het papier een stukje over de rand steken, zodat je het brood na het bakken makkelijk uit de vorm kunt tillen.

Was eerst de courgette af onder de koude kraan. Je hoeft de schil niet te verwijderen. Snijd de courgette in hele, kleine blokjes, circa 0,3 bij 0,3 cm. Leg de courgette op een stuk keukenpapier, zodat het overtollige vocht opgenomen kan worden. Snijd ook de cheddar in hele, kleine blokjes, circa 0,3 bij 0,3 cm. Doe alle stukjes in een mengkom. Rits de blaadjes van de tijm en snijd daarna de bieslook in stukjes van een 0,5 centimeter. Voeg de kruiden samen met wat versgemalen peper en de citroenrasp toe aan het courgette-kaas mengsel. Meng alles voorzichtig door elkaar en zet de kom opzij.

Deeg

Neem een lege mengkom en zeef hier vervolgens bloem, bakpoeder en baksoda in. Voeg zout toe en roer alles goed door elkaar.

Klopt de eieren samen met de yoghurt en de olijfolie los in een schaaltje. Hierin zit nu het ‘natte’ mengsel. Zet de kom daarna even aan de kant.

Doe nu het mengsel met courgette/ kaas/kruiden bij de gezeefde bloem, voorzichtig roeren. Om de courgette stukjes moet een dun laagje bloem blijven zitten. De zwaardere stukjes zullen dan minder snel naar de bodem van het deeg zakken. Dit is het ‘droge’ mengsel.

Voeg het natte mengsel bij het droge en mix vervolgens alles met een grote vork of Deense deegklopper door elkaar. Goed gemengd is voldoende. Wacht niet te lang met het verwerken van het deeg. Zodra het ‘zuurtje’ in de vorm van citroenrasp en yoghurt in aanraking komt met de baksoda, wordt het geactiveerd. Daarom is het noodzakelijk om snel te werken. Spatel het deeg in de bakvorm en strijk het vervolgens een beetje glad met de bolle kant van een natgemaakte lepel of spatel.

Bakken

Schuif het bakblik in de oven en verlaag daarna ook de temperatuur naar 175 graden. Bak het ‘Hartig courgette brood in 45 á 50 minuten goudbruin. Haal het brood na het bakken direct uit de vorm en verwijder dan voorzichtig het bakpapier. Leg nu het ‘Hartig courgette brood’ op en rooster, dan kan het tijdens het afkoelen goed uitdampen.

TIP: Zowel warm als koud is dit brood heel smakelijk. Het laat zich ook goed invriezen. Laat het brood eerst goed afkoelen en verpak de bammetjes daarna per portie, zodat ze niet aan elkaar plakken. 

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Hartig courgette brood met cheddar’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Hartig courgette brood met cheddar”

  1. Ellen schreef:

    Ziet er heerlijk uit, Sandra. Kun je dit brood ook maken op basis van gedroogde gist (met de bijbehorende rijstijden etc.)

    1. Xandra schreef:

      Ha Ellen, waarschijnlijk wel, maar ik heb het zelf niet geprobeerd. Het voordeel van bakpoeder is dat het brood lekker snel klaar is. Dan blijft er meer tijd over om in de tuin te vertoeven 😉 Groetjes, Sandra

Geef een reactie: