Breekbrood in kerstboomvorm bakken

Afbreekbroodjes in kerstboomvormBreekbrood in kerstboomvorm. Dit jaar heb ik geen zin om een hoop geld uit te geven aan bakvormen die je eigenlijk maar een keer per jaar kan gebruiken. Bovendien waar laat je die spullen dan al die maanden? Ik heb een chronisch gebrek aan opbergruimte in mijn keuken en de zolder staat ook redelijk vol.

Je kunt deze lekkere, zachte afbreekbroodjes in kerstboomvorm natuurlijk in een gewone, ronde vorm bakken, maar dat is dan weer zo saai. Kan ik niet gewoon zelf een kerstboom mal frutselen? Waar maak je die dan van, want het moet natuurlijk wel hitte bestendig zijn en geuren of kleuren afgeven. In deze aluminium bakjes heb ik al eens eerder brioche brood gebakken en dat ging goed. Met een beetje geduld, wat gepuzzel en knip en niet werk is de onderstaande kerstboombakvorm ontstaan, bekleed met een laagje aluminiumfolie, zodat je een gladde ondergrond krijgt.

Dat smaakt naar meer kerst lekkernijen:

Breekbrood in kerstboomvorm bakken

9 december 2013kerstboombreekbrood-1

Benodigdheden voor 1 brood

Ingrediënten:

 • 250 gr tarwebloem (De Zandhaas)
 • 250 gr tarwe-volkorenmeel
 • 7 gr gedroogde gist
 • 10 gr bakkerszout
 • 2 el zachte roomboter
 • 2 el (palm)suiker
 • circa 280 ml melk
 • 1 ei

Topping:

 • wat speltvlokken, sesamzaadjes en lijnzaad

Verder nog:

 • aluminium bakjes
 • aluminiumfolie
 • nietmachine
 • schaar

Bereidingswijze tarwebolletjes voor kerstontbijt

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn! Dus vergeet niet om de melk, boter en ei op tijd uit de koeling te halen. Het werkt een stuk makkelijker wanneer je eerst het recept een keer goed doorleest en pas daarna aan de slag gaat.

Deeg maken:

Alle droge ingrediënten in een kom doen en goed door elkaar mengen. Dan de melk en zachte boter en ei toevoegen. In een kneedmachine 8-10 minuten op een lage stand laten kneden. Het deeg moet iets lauwwarm en soepel aanvoelen. Je kunt het even testen met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen.

Eerste rijs:

Dek de kom af met het deksel of gebruik een douchemutsje en laat het vervolgens 1 uur op kamertemperatuur rijzen. Deeg moet daarna ongeveer in omvang verdubbelt zijn.

Doorslaan, verdelen en vormen:

Haal het deeg uit de kom, kneed het even licht door. Verdeel het deeg in 12 stukjes en maak hiervan bolletjes. Leg ze in de kerstboomvorm. Maak de broodjes vochtig met een kwastje en wat water of eiwit, strooi om en om wat speltvlokken, sesamzaadjes en lijnzaad op de bovenkant. Andere zaden/kruiden kunnen natuurlijk ook. Afdekken met een licht ingevet, stuk plastic.

Tweede rijs:

Nog 1 uur op kamertemperatuur laten rijzen. De bollen moeten daarna wederom ongeveer in omvang verdubbelt zijn.

Oven voorverwarmen:

Verwarm halverwege de tweede rijstijd alvast de oven voor op 180 graden.

Afbreekbroodjes in kerstboomvorm

Brood bakken in de oven:

Verwijder eerst de zak en schuif daarna de bakplaat of het rooster met de kerstboom net onder het midden van de oven. Bak vervolgens de bollen in circa 15 – 20 minuten goudbruin.

Haal daarna de bakplaat uit de oven en laat de broodjes vervolgens, met vorm en al, afkoelen op een rooster.

Tip: de broodjes kunnen heel goed met de aluminiumvorm worden ingevroren. De avond voor het ontbijt de broodjes uit de vriezer halen en de volgende dag eventueel even oppiepen in de oven, maar echt noodzakelijk is dat niet.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Breekbrood in kerstboomvorm’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Breekbrood in kerstboomvorm bakken

5 gedachten over “Breekbrood in kerstboomvorm bakken

  1. Beste Anke,

   Van één exemplaar schuin de bodem open knippen (dus naar een hoek toe = piek kerstboom) en dan tot kesrtboom vormen. Met het andere bakje de onderkant van de boom maken en dan aan elkaar nieten. Veel succes!

   Groetjes, xandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven