Afbreekbroodjes in kerstboomvorm

Afbreekbroodjes in kerstboomvorm

Dit jaar heb ik geen zin om een hoop geld uit te geven aan bakvormen die je eigenlijk maar een keer per jaar kan gebruiken. Bovendien waar laat je die spullen dan al die maanden? Ik heb een chronisch gebrek aan opbergruimte in mijn keuken en de zolder staat ook redelijk vol.Je kunt deze lekkere, zachte afbreekbroodjes in kerstboomvorm natuurlijk in een gewone, ronde vorm bakken, maar dat is dan weer zo saai. Kan ik niet gewoon zelf een kerstboommal frutselen? Waar maak je die dan van, want het moet natuurlijk wel hitte bestendig zijn en geuren of kleuren afgeven. In deze aluminium bakjes heb ik al eens eerder brioche brood gebakken en dat ging goed. Met een beetje geduld, wat gepuzzel en knip en niet werk is de onderstaande kerstboombakvorm ontstaan, bekleed met een laagje aluminiumfolie, zodat je een gladde ondergrond krijgt.

kerstboombreekbrood-1

Afbreekbroodjes in kerstboomvorm

9 december 2013

Ingrediënten

 • 250 gr tarwebloem
 • 250 gr tarwe-volkorenmeel
 • 7 gr gedroogde gist
 • 10 gr bakkerszout
 • 2 el zachte roomboter
 • 2 el (palm)suiker
 • circa 280 ml melk
 • 1 ei

Topping

 • wat speltvlokken, sesamzaadjes en lijnzaad

Benodigdheden

 • aluminium bakjes
 • aluminiumfolie
 • nietmachine
 • schaar

Bereidingswijze afbreekbroodjes in kerstboomvorm

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn! Dus ook melk, boter en ei.

Alle droge ingrediënten in een kom doen en goed door elkaar mengen. Dan de melk en zachte boter en ei toevoegen. In een kneedmachine (KitchenAid) ca. 8 tot 10 min. laten kneden. Het deeg moet iets lauwwarm en soepel aanvoelen. Je kunt het even testen met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Dek deze af met het douchemutsje en laat het op kamertemperatuur 1 uur rijzen (= 1ste rijs). Deeg moet in omvang verdubbelen.

Haal het deeg uit de kom, kneed het even licht door. Verdeel het deeg in 12 stukjes en maak hiervan bolletjes. Leg ze in de kerstboomvorm. Maak de broodjes vochtig met een kwastje en wat water of eiwit, strooi om en om wat speltvlokken, sesamzaadjes en lijnzaad op de bovenkant. Andere zaden/kruiden kunnen natuurlijk ook. Afdekken met een licht ingevet, stuk plastic. Nog 1 uur op kamertemperatuur laten rijzen (= 2de rijs). Bollen moeten ongeveer in omvang verdubbelen. Verwarm halverwege de 2de rijstijd alvast de oven voor op 180 graden.

Afbreekbroodjes in kerstboomvorm

Plastic zak verwijderen en de bakplaat of rooster met de kerstboom net onder het midden van de oven schuiven. Bak de bollen in circa 15 – 20 minuten goudbruin.

Haal dan de bakplaat uit de oven en laat de broodjes, met vorm en al, afkoelen op een rooster.

Tip: de broodjes kunnen heel goed met de aluminiumvorm worden ingevroren. De avond voor het ontbijt de broodjes uit de vriezer halen en de volgende dag eventueel even oppiepen in de oven, maar echt noodzakelijk is dat niet.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Bak ook eens een kerstboombrood met knoflookboter.

5 comments on “Afbreekbroodjes in kerstboomvorm”

 1. Lysanne H schreef:

  Oh deze broodjes waren zo lekker zacht! Echt een heel leuk idee voor het kerstontbijt. Ook leuk voor kinderen.

 2. Anke schreef:

  Met 2 bakjes kruiselings of zo?

  1. Xandra schreef:

   Beste Anke,

   Van één exemplaar schuin de bodem open knippen (dus naar een hoek toe = piek kerstboom) en dan tot kesrtboom vormen. Met het andere bakje de onderkant van de boom maken en dan aan elkaar nieten. Veel succes!

   Groetjes, xandra

 3. Carola schreef:

  Wat een goed idee. Ik dacht eraan ze alleen in zilverfolie te bakken maar met de extra basis van je bakje is hij nog steviger en strakker! Ziet er prachtig uit.

 4. sophieke schreef:

  Goed idee…..hier ook een chronisch gebrek aan ruimte door al de broodnodige keukengadgets 🙂

Geef een reactie: