Appel bagels met nootjes bakken

Appel bagels met nootjes

Heerlijke appel bagels met nootjes. Een hippe variant op de typisch Hollandse appelbeignet. Een smakelijke lekkernij die je vooral rond ‘Oud & Nieuw’ bijna overal kunt kopen. De traditionele appelbeignet wordt gefrituurd en bestaat uit een rond schijfje appel met een dun laagje korstdeeg daaromheen. Soms heeft de beignet net als de bagel een gat in het midden, maar dat is niet altijd het geval.

Ik ben zelf niet zo van het bakken in veel olie of vet, de geur (lees: stank) alleen al, brrr!! Ik bedank dan vriendelijk, geef mijn portie maar aan fikkie. Gelukkig hoef je deze appel bagels niet in de frituur(pan) te bakken, maar gewoon lekker in de oven. Dat is het voordeel wanneer je zelf een recept in elkaar knutselt. Je kunt bijna altijd wel doen en laten wat je wilt … hihi … Ben je geen fan van pecannoten, vervang ze dan bijvoorbeeld door walnoten of amandelen. Voeg eventueel ook eens wat rozijnen, cranberries of stukjes vijg toe. Bak ze bruin!

Dat smaakt naar meer bagels

Appel bagels met nootjes bakken

29 december 2014

Benodigdheden voor 6 bagels

Ingrediënten:

  • 250 gr tarwebloem (De Zandhaas)
  • 3,5 gr instantgist 
  • 4,5 gr zout
  • 1 el vloeibare honing
  • 145 gr lauwe melk
  • 15 gr zachte boter
  • 0,5 tl kaneelpoeder
  • 100 gr appel, grof geraspt (Goudreinet)
  • 50 gr pecannoten, fijn gehakt

Topping:

  • 100 gr pecannoten, fijn gehakt
  • beetje water

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • meetlepels
  • mengkom met deksel of douchemutsje
  • stuk plastic of een grote plastic box
  • kneedmachine (optioneel)
  • snijplank
  • (hak)mes
  • siliconen kwastje
  • deegsteker
  • bakpapier
  • bakplaat
  • houten pollepel

Appel bagels met nootjes 2

Zo maak je broodjes met een gat

Zorg dat alle ingrediënten en benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Appel schillen – Schil de appel en verwijder het klokhuis. Rasp de appelpartjes grof en laat de rasp een beetje uitlekken.

Deeg maken:

Tarwebloem, zout, kaneelpoeder en gist goed door elkaar mengen. Let wel op dat zout en gist niet direct met elkaar in aanraking komen. Zout dood namelijk de werking van de gistcellen en dan zal het deeg niet meer rijzen.

In een andere kom de lauwe melk, honing en zachte boter door elkaar roeren.

Dan het meel en melkmengsel samenvoegen en in een kneedmachine op een lage stand
ongeveer 8 tot 10 minuten laten kneden. Dan de appelrasp en 50 gr fijngehakte pecannoten er goed door mengen, nog 3 á 4 minuten de machine laten draaien. Deeg blijft een klein beetje plakkerig. Maak er een bal van en leg deze in een ingevette kom.

Eerste rijs – Dek de kom af met plastic en laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen. 

Bekleed alvast de bakplaat met bakpapier.

Deeg doorslaan, verdelen en vormen:

Haal het deeg uit de kom, kneed het voorzichtig door. Verdeel het in 6 stukken en bol de stukjes lichtjes op. Laat ze 10 minuten onder een stuk plastic rusten. Duw ze een klein beetje platter en prik, met een bebloemde steel van een pollepel, een gaatje in het midden van het broodje. Houdt de achterkant (steel) op het werkblad en maak een draai beweging, zodat het schijfje deeg om de steel heen slingert. Denk maar aan hoelahoepen.

Huhh? Hoelahoepen? Wat is dat? Nou, het schijnt ook een hele goede oefening te zijn voor mensen die een pietsje te veel hebben genuttigd tijdens de afgelopen feestdagen. Hoelahoepen gaat dus zo (filmpje)!

O help ….. we moeten natuurlijk nog wel verder met de bagels. Zorg dat de opening groot genoeg is, want het deeg gaat nog rijzen. Wanneer je ze alle 6 gemaakt heb, doe dan 100 gr fijngehakte nootjes op een bord, bestrijk de bovenkant van de broodjes met een klein beetje water en leg ze dan met deze kant op de nootjes. Zachtjes duwen, voorzichtig optillen en eventueel weer een klein beetje fatsoeneren (rond maken). Leg ze met de nootjes naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. 

Tweede rijs – Afdekken met een licht ingevet, stuk plastic en nog 30 minuten op kamertemperatuur laten rijzen.

De bagels moeten ongeveer in omvang verdubbelen. Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 200 graden.

Bagels bakken in de oven:

Plastic zak verwijderen en de bakplaat middenin de oven schuiven. Verlaag de oventemperatuur meteen naar 180 graden. Bak de appel bagels met nootjes in 15 á 20 minuten goudbruin.

Haal de bakplaat uit de oven en laat de broodjes op een rooster afkoelen.

De bagels kunnen heel goed worden ingevroren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Appel bagels met nootjes’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Appel bagels met nootjes bakken

2 gedachten over “Appel bagels met nootjes bakken

    1. Beste Silvana, ik heb er hier voor gekozen om het niet te doen. Het recept is dan wat toegankelijker voor de beginnende thuisbakker. Je kunt ze natuurlijk wel eerst blancheren en daarna de topping aanbrengen, maar het hoeft niet. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven