Appel bagels met nootjes

Appel bagels met nootjes

Heerlijke appel bagels met nootjes. Een hippe variant op de typisch Hollandse appelbeignet. Een smakelijke lekkernij die je vooral rond ‘Oud & Nieuw’ bijna overal kunt kopen. De traditionele appelbeignet wordt gefrituurd en bestaat uit een rond schijfje appel met een dun laagje korstdeeg daaromheen. Soms heeft de beignet net als de bagel een gat in het midden, maar dat is niet altijd het geval.

Ik ben zelf niet zo van het bakken in veel olie of vet, de geur (lees: stank) alleen al, brrr!! Ik bedank dan vriendelijk, geef mijn portie maar aan fikkie. Gelukkig hoef je deze appel bagels niet in de frituur(pan) te bakken, maar gewoon lekker in de oven. Dat is het voordeel wanneer je zelf een recept in elkaar knutselt. Je kunt bijna altijd wel doen en laten wat je wilt … hihi … Ben je geen fan van pecannoten, vervang ze dan bijvoorbeeld door walnoten of amandelen. Voeg eventueel ook eens wat rozijnen, cranberries of stukjes vijg toe. Bak ze bruin!

Appel bagels met nootjes

Ingrediënten:

  • 250 gr ongebleekte tarwebloem
  • 3,5 gr droge gist (= 1 zakje)
  • 4,5 gr zout
  • 1 el vloeibare honing
  • 145 ml lauwe melk
  • 15 gr zachte boter
  • 0,5 tl kaneelpoeder
  • 100 gr appel, grof geraspt (Goudreinet)
  • 50 gr pecannoten, fijn gehakt

Topping:

  • 100 gr pecannoten, fijn gehakt
  • beetje water

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • meetlepels
  • mengkom met deksel of douchemutsje
  • stuk plastic of een grote plastic box
  • kneedmachine (optioneel)
  • snijplank
  • (hak)mes
  • siliconen kwastje
  • deegsteker
  • bakpapier
  • bakplaat
  • houten pollepel

Appel bagels met nootjes 2

Bereiding van de appel bagels met nootjes

Zorg dat alle ingrediënten en benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Schil de appel en verwijder het klokhuis. Rasp de appelpartjes grof en laat de rasp een beetje uitlekken.

Tarwebloem, zout, kaneelpoeder en gist goed door elkaar mengen. Let wel op dat zout en gist niet direct met elkaar in aanraking komen. Zout dood namelijk de werking van de gistcellen en dan zal het deeg niet meer rijzen.

In een andere kom de lauwe melk, honing en zachte boter door elkaar roeren.

Dan het meel en melkmengsel samenvoegen en in een kneedmachine (Kenwood)
ca. 8 tot 10 min. laten kneden. Dan de appelrasp en 50 gr fijngehakte pecannoten er goed door mengen, nog 3 á 4 minuten de machine laten draaien. Deeg blijft een klein beetje plakkerig. Maak er een bal van en leg deze in een ingevette kom. Dek de kom af met plastic en laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen (1 ste rijs). 

Bekleed alvast de bakplaat met bakpapier.

Haal het deeg uit de kom, kneed het voorzichtig door. Verdeel het in 6 stukken en bol de stukjes lichtjes op. Laat ze 10 minuten onder een stuk plastic rusten. Duw ze een klein beetje platter en prik, met een bebloemde steel van een pollepel, een gaatje in het midden van het broodje. Houdt de achterkant (steel) op het werkblad en maak een draai beweging, zodat het schijfje deeg om de steel heen slingert. Denk maar aan hoelahoepen.

Huhh? Hoelahoepen? Wat is dat? Nou, het schijnt ook een hele goede oefening te zijn voor mensen die een pietsje te veel hebben genuttigd tijdens de afgelopen feestdagen. Hoelahoepen gaat dus zo (filmpje)!

O help ….. we moeten natuurlijk nog wel verder met de bagels. Zorg dat de opening groot genoeg is, want het deeg gaat nog rijzen. Wanneer je ze alle 6 gemaakt heb, doe dan 100 gr fijngehakte nootjes op een bord, bestrijk de bovenkant van de broodjes met een klein beetje water en leg ze dan met deze kant op de nootjes. Zachtjes duwen, voorzichtig optillen en eventueel weer een klein beetje fatsoeneren (rond maken). Leg ze met de nootjes naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Afdekken met een licht ingevet, stuk plastic en nog 30 minuten op kamertemperatuur laten rijzen (2de rijs).

De bagels moeten ongeveer in omvang verdubbelen. Verwarm halverwege de 2de rijstijd de oven voor op 200 graden.

Plastic zak verwijderen en de bakplaat middenin de oven schuiven. Verlaag de oventemperatuur meteen naar 180 graden. Bak de appel bagels met nootjes in 15 á 20 minuten goudbruin.

Haal de bakplaat uit de oven en laat de broodjes op een rooster afkoelen.

De bagels kunnen heel goed worden ingevroren.

EET SMAKELIJK!

 

Bron: variatie op mijn recept voor ‘zachte cranberry rozijnenbollen’.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: