Bagels met sesam bak je eenvoudig zelf

Bagels met sesam bak je eenvoudig zelf

Zelf bagels met sesam bakken is minder moeilijk dan je in eerste instantie denkt. Het geheim zit hem in het blancheren van het deeg. Door de bagels eerst te koken en daarna pas te bakken ontstaat die specifieke bite. Knapperig van buiten en een klein beetje taai van binnen. Ook de herkenbare vorm maakt dit broodje bijzonder, rond met een gat in het midden. Maar hoe bak je nu zoiets?

De bagel komt oorspronkelijk uit Polen. Joodse immigranten namen het baksel mee naar Amerika. Al snel werden de bagels daar een groot succes. Vooral de New York bagel belegd met roomkaas, gerookte zalm en ui.

Lekker veelzijdig

Eigenlijk kun je bagels met van alles beleggen; zoet, hartig, heel gezond of juist iets minder. Aan het deeg kun je tevens allerlei ingrediënten toevoegen. Vandaag heb ik gekozen voor een basisrecept met enkel tarwebloem, maar volkoren meel, pitten, zaden, noten en gedroogd fruit behoren natuurlijk ook tot de opties.

Dat smaakt naar meer

Bagels met sesam bak je eenvoudig zelf

Zaterdag 9 februari 2019

Bagels met sesam bak je eenvoudig zelf

Benodigdheden voor 6 grote bagels

Ingrediënten:

  • 400 gr tarwebloem
  • 6 gr instantgist
  • 6 gr bakkerszout
  • 8 gr rijstolie
  • 240 gr water

Blancheren:

  • grote pan
  • 2,5 á 3 liter water
  • hartige versie: 5  gr baksoda (optioneel)
  • zoete versie: 5 gr suiker (optioneel)
  • schuimspaan of draadspaan

Topping:

  • 1 eiwit, losgeklopt
  • zaden of vlokken naar keuze (bijv. sesam, lijnzaad, havervlokken, pompoenpitten)

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • mengkommen
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegsteker
  • extra bloem voor werkblad
  • pollepel, gat maken in deegbollen
  • groot stuk plastic (afdekken deeg)
  • siliconen kwastje
  • bakplaat
  • bakpapier (optioneel)

Bagels met sesam bak je eenvoudig zelf

Bereidingswijze bagels met sesam

Zet eerst alle benodigdheden klaar en weeg daarna de ingrediënten af. Bekleed de bakplaat met een stuk bakpapier.

Deeg kneden

Doe alle droge ingrediënten voor het deeg (bloem, instantgist en zout) in de kom van de kneedmachine en roer het door elkaar. Voeg dan het water en de rijstolie toe. Zet de machine aan op een lage stand (Bijv. Kenwood stand 1, met speciale deeghaak). Kneed er in circa 10 minuten een soepel en glanzend deeg van.

Vliesje trekken

Maak je handen nat onder de koude kraan en pak een stukje deeg. Trek dit stukje zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat. Denk aan bellen blazen met kauwgom. Wanneer het vliesje snel scheurt, moet je nog iets langer kneden. Test na 1 minuut kneden het deeg nog een keer.

Bulkrijs / eerste rijs

Vet een kom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Deeg verdelen en opbollen

Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken (plusminus 110 gr) wanneer je grote bagels wilt. Voor kleinere exemplaren kun je het deeg met een deegsteker in 8 stukken steken. Ik gebruik zelf een weegschaal zodat alle broodjes even groot worden. Bol alle stukjes deeg lichtje op en leg ze onder een stukje ingevet plastic. Laat het deeg nu 10 minuten rusten.

Bagels vormen en tweede rijs.

Prik met de achterkant van de steel (pollepel) voorzichtig een gaatje in het midden van de eerste deegbal. Maak het gat langzaam groter, totdat de opening ongeveer 3 cm is. Dat lijkt nu misschien groot, maar het deeg moet nog rijzen en dan wordt het vanzelf weer kleiner. Leg de bagel weer onder het plastic en maak nu ook de andere broodjes.

Laat de bagels nog 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Pan met water en oven voorverwarmen

Vul de pan met circa 3,5 á 4 liter water. Doe daar 5 gram baksoda bij voor een hartige versie of 5 gram suiker voor zoete bagels. Breng het water aan de kook. Goed roeren totdat de smaakmaker opgelost is.

Verwarm de oven voor op 220 graden (onder- en bovenwarmte).

Bagels blancheren

Blancheer de broodjes per stuk of per twee (dat ligt aan de grote van je pan). Laat het deeg nu voorzichtig in het kokende water zakken en draai na een halve minuut de bagel om en kook het deeg nog een halve minuut. De bagel moet blijven drijven. Kook ze niet te lang, want dan loop je het risico dat ze taai worden. Haal de bagels met behulp van een schuimspaan of draadspaan uit het water. Leg de bagels vervolgens op het vel bakpapier.

Topping aanbrengen

Bestrijk de bovenkant van de bagels met een dun laagje losgeklopt eiwit en strooi er zaden, vlokken of iets dergelijks over. Schuif de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur naar 200 graden. Bak de broodjes in ongeveer 18 á 20 minuten goudbruin. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.

Baktip: Je kunt de ‘Bagels met sesam’ heel goed in de vriezer bewaren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Bagels met sesam’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie: