Bak broodjes voor Valentijn

Bak broodjes voor Valentijn

Wie heeft de romantische film ‘Alles is Liefde’ met prins Valentijn nu niet gezien? De bioscoophit van 2007. ‘Alles is Liefde’ bereikte na vier dagen draaien in de bioscoop al de status van ‘Gouden Film’. Het heeft daarna zelfs nog een Gouden kalf voor beste Nederlandse speelfilm gewonnen. Niet de eerste de beste feelgood movie dus. Misschien een leuke idee om deze DVD weer eens uit de kast te halen. Kaarsjes aan, flesje wijn, wat te knabbelen erbij en dan lekker zwijmelen op de bank.

Serveer een vers ontbijtje

Maar misschien wil jij jouw Valentijn liever verwennen met een smakelijk ontbijtje op bed? Deze heerlijke, zachte en zelfgemaakte broodjes zullen het hart van jouw geliefde vast en zeker sneller doen slaan. Ik zeg hupsakee de keuken in, handjes in het deeg en bakken maar!

Tip: Je kunt deze leuke liefdes broodjes natuurlijk al een paar dagen eerder bakken (wanneer de prins(es) in de witte Ferrari niet thuis is). Bewaar ze dan tot Valentijnsdag in de vriezer en ontdooi ze op 14 februari in een warme oven.

Bak broodjes voor Valentijn

Ingrediënten (circa 10 broodjes):

 • 500 gr tarwebloem
 • 7 gr droge gist
 • 10 gr bakkerszout
 • 1 ei (L) 60 gr
 • 240 gr water

Topping:

 • pitjes en zaden naar keuze (optioneel)
 • siliconen kwastje
 • beetje water

Verder nog:

 • keukenweegschaal
 • kneedmachine (optioneel)
 • mengkom
 • olie om de mengkom in te vetten
 • 2x stuk plastic
 • douchemutsje (optioneel)
 • 2x bakplaat
 • 2x bakpapier
 • deegsteker of scherp mes

Bereiding broodjes voor Valentijn

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn en weeg alle ingrediënten af.

Doe de bloem in een kom en meng hier eerst het zout door heen en dan pas de droge gist. Voeg het ei en het water toe. Zet de kneedmachine aan op een lage stand (Kenwood stand 0,5) en laat het deeg 10 minuten mengen/zachtjes kneden. Zet daarna de Kenwood op stand 1 en laat hem nog 5 minuten kneden. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Vet de mengkom lichtjes in met wat olie en leg de deegbol hier in. Dek de kom af met een douchemutsje of een stukje plastic. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Tip: wanneer het de koud in huis is, kunt je het deeg ook in een zelfgemaakt rijskastje plaatsen. Hier zie je hoe je zoiets in een handomdraai in elkaar fröbelt.

Bekleed de bakplaten met bakpapier.

Haal het deeg uit de kom en kneed het heel zachtjes door, zodat de luchtbellen kleiner worden en zich regelmatig door het deeg verspreiden. Verdeel het deeg met behulp van een deegsteker en de keukenweegschaal in 10 á 11 gelijk stukken. Bol deze lichtjes op en laat ze onder een stukje plastic ongeveer 10 minuten rusten.

Vorm van de stukjes deeg kleine batard broodjes. In ‘Een batard brood vorm je zo‘ kun je zien hoe dat in zijn werk gaat. Rol ze daarna iets langer uit tot kleine stokbroodjes van ongeveer 13 á 15 cm. Wanneer je de broodjes met pitjes wilt decoreren, dan moet je nu de op buitenkant een klein beetje water met een kwastje aanbrengen en dan de batard door de pitjes rollen. Maak met behulp van een deegsteker of scherp mes een inkeping zoals het stippellijntje op afbeelding 1 laat zien.

Bak broodjes voor Valentijn 2

Vouw vervolgens het stukje deeg voorzichtig dubbel, zie afbeelding 2. Het bovenste flapje (B) moet iets over de onderste (A) uitsteken. Draai nu de stukjes deeg vanaf de rode stippellijn een kwartslag naar links of naar rechts. Nu zie je als bovenkant van het hart 2 deeglusjes liggen. Breng het deeg nog een klein beetje in model en leg het voorzichtig op de bakplaat. Vorm zo alle deeghartjes. Leg een stuk plastic over de bakplaten en laat de broodjes nog ongeveer 30 á 45 minuten bij kamertemperatuur rijzen. Ze moeten in volume verdubbeld zijn. Verwarm ondertussen de oven alvast voor op 200 graden.

Schuif de bakplaten in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden. Wissel halverwege de baktijd de platen om zodat de broodjes allemaal even bruin kunnen worden. Bak ze in 20 á 25 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en laat ze goed afkoelen op een rooster.

Deze broodjes kun je heel goed in de vriezer bewaren.

EET SMAKELIJK!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Bak broodjes voor Valentijn

3 gedachten over “Bak broodjes voor Valentijn

 1. Wat een leuk idee maar datvormen is wel een puntje…a over b lukt nog wel maar dan kwart slag draaien??? Gewoon naar buiten en dan weer naar binnen? Maar heb dan ook de naad aan de bovenzijde…. Is er toevallig geen filmpje op you tube hahahah

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven