Bapao met Hollandse garnalen en cocktailsaus

Bapao met Hollandse garnalen en cocktailsaus

Deze bapao met Hollandse garnalen en Texelse cocktailsaus smaakt beslist naar meer. Het stomen van de broodjes is eenvoudig, maar het pellen van de garnalen is een heel ander verhaal. Als je van een uitdaging houdt dan kan ik je het tijdrovende werkje van harte aanbevelen, maar ik neem de volgende keer gewoon gepelde exemplaren. Pfff … wat een gedoe. Ik weet nu wel dat een carrière als garnalenpelster niet aan mij besteed is. Gelukkig maakte de lekkere bapao’s alles weer goed.

Wat is een bapao?

Een bapao, wat zoiets als broodje betekent in het Chinees, is een gestoomd lekkernij met een vulling van pittig gekruid vlees, gevogelte, vis of zelfs groente.

TIP: Hoe kun je broodjes stomen? Lees hier alle tips en mogelijkheden: Chocolade bapao met peer en noten.

Hollandse garnalen en Texelse saus

De foodyboxen van Kroon op het Werk bevatten regelmatig producten die mij uit mijn comfortzone halen. Het is erg leuk om deze uitdagingen aan te gaan. Zo ontstaan er regelmatig zeer verrassende recepten. Neem bijvoorbeeld mijn andere creatie ‘Visbroodjes, voor wie geen worst lust’. Er zat destijds een gerookte makreel van het Nederlandse Visbureau in de box. Deze keer sponsorde ze een bakje ongepelde Hollandse garnalen en zie hier het eindresultaat.

Texelse strandwandeling, een kruidenbittertje op basis van een mooie rum met een punch van vanille en sinaasappel. Zacht van smaak en past heel goed in een cocktailsaus.

Bij een bapao past prima een sausje om de smaak van de vulling naar een hoger niveau te tillen. Garnalen en cocktailsaus vormen een veel beproefde combinatie. Wist je dat je deze saus heel makkelijk en snel zelf kunt maken. Veel meer dan mayonaise, ketchup, citroensap en wat sterke drank heb je niet nodig. Je kunt whisky, sherry, cognac of zoals ik deed een Texels kruidenbittertje toevoegen.

Bapao met Hollandse garnalen en cocktailsaus

Vrijdag 28 december 2018

Bapao met Hollandse garnalen en cocktailsaus

Benodigdheden voor 4 bapao’s

Ingrediënten deeg:

 • 135 gr tarwebloem of speciale bapaomeel
 • 2 gr instantgist
 • ¼ tl aonori (groene zeewier, fijn)
 • flinke snuf zout
 • 70 gr water

Vulling:

 • 185 – 190 gr Hollandse garnalen, gepeld
 • 1 teen knoflook, fijngesneden
 • chilipoeder, naar smaak

Saus:

 • 5 el mayonaise
 • 2 el ketchup
 • 1,5 el sterke drank (whisky, sherry of een Texels kruidenbittertje)
 • 0,5 el citroensap
 • snufje zout
 • versgemalen zwarte peper

Verder nog:

 • keukenweegschaal
 • set speciale maatlepels
 • (meng)kommen met deksel
 • olie om de kom in te vetten
 • deegsteker
 • deegroller (optioneel)
 • stoommandje, -pan of –oven
 • bakpapier
 • vork of garde

Bapao met Hollandse garnalen en cocktailsaus

Bereidingswijze gestoomde broodjes met garnalen

Zet alle benodigdheden klaar op je werkblad. Weeg en meet de ingrediënten af. Knip 4 cirkels met een doorsnede van 8 – 10 centimeter uit het bakpapier.

Vulling maken

Maak de vulling voor de bapao’s. Pel de knoflook en hak het fijn. Meng de knoflook, de gepelde garnalen en de chilipoeder door elkaar en plaats het terug in de koeling.

Sausje mengen

Meng alle ingrediënten voor de cocktailsaus goed door elkaar. Doe het daarna in een mooi schaaltje of een klein glazen flesje en plaats het in de koeling.

Deeg bapao met Hollandse garnalen

Doe de droge ingrediënten in een kom en roer daarna alles goed door elkaar. Voeg vervolgens het water toe en meng het door het bloemmengsel. Als het vocht geheel door het deeg is opgenomen kun je met het kneden starten. (Omdat het een kleine hoeveelheid deeg is, kun je het beter met de hand kneden, veel machines zijn niet geschikt hiervoor.)

Leg het deeg nu op je werkblad en kneed er vervolgens in circa 12 á 15 minuten een soepel deeg van. Voeg eventueel een klein beetje water toe wanneer je denkt dat het deeg te droog is. Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut.

Eerste rijs

Vet een kleine kom is met wat olie, maak nu een bal van je deeg en leg het in de kom die je vervolgens afsluit met een deksel of douchemutsje. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

LET OP: Haal het garnalenmengsel uit de koeling en laat het iets meer op kamertemperatuur komen.

Bapoa’s vormen

Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkblad. Verdeel het deeg vervolgens in 4 gelijke stukken van ongeveer 50 gram per stuk en bol ze daarna lichtjes op. Laat ze onder een stukje ingevet plastic of een omgekeerde schaal 5 minuten rusten.

Leg de bolletjes met de mooie kant naar beneden en duw ze met je hand wat platter tot een ronde schijf. Je kunt desgewenst ook een deegroller gebruiken. Verdeel daarna de vulling in 4 gelijke delen van circa 45 gram. Leg de vulling in het midden van de cirkels en vouw ze voorzichtig dicht. Probeer de laag deeg overal even dik te houden. Plaats de bapao’s met de naad naar beneden op de stukjes bakpapier.

Tweede rijs

Dek de bolletjes deeg af met een stukje plastic of een omgekeerde schaal en laat ze vervolgens nog 30 – 40 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Stomen bapao met Hollandse garnalen

Ik heb voor het stomen in een oven met stoomfunctie gekozen, maar je kunt ook een stoommandje op een pan nemen of een speciale stoompan.

Verwarm nu de oven voor op 100 graden. Stel dan de speciale stoomfunctie in ( die je ook gebruikt voor het stomen van groente) en vul het waterreservoir. Leg vervolgens de bapao’s op de bakplaat met gaatjes en stoom de broodjes in 14 á 16 minuten gaar.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Bron: Met dank aan Het Nederlandse visbureau voor het beschikbaar stellen van een bakje ongepelde Hollandse garnalen (Verkrijgbaar bij supermarkten en visspecialisten.) via de foodybox Kerst 2018 van Kroon op het Werk.

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je ‘Bapao met Hollandse garnalen’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Bapao met Hollandse garnalen en cocktailsaus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven