Breekbrood met verse tuinkruiden

Breekbrood met verse tuinkruiden bakken

Bak ook eens dit heerlijke breekbrood met verse tuinkruiden. In dit brood kun je allerlei kruiden uit je eigen tuin in verwerken. Ik koos voor platte peterselie, tijm en knoflook-bieslook (Allium Tuberosum). Je kunt natuurlijk ook andere kruiden of combinaties nemen. Denk dan aan zeezout-rozemarijn, citroen-tijm of knoflook-salie.

Dit breekbrood is heel zacht en bijzonder smaakvol. Het is een fijn gerecht voor bij de BBQ, een picknick of om te serveren tijdens een borrel. Maar wees gewaarschuwd, van dit baksel blijf je eten. Breekbrood mag je lekker ‘rommelig’ vormen. Het geeft een leuk en speels effect wanneer de stukjes deeg niet allemaal even groot zijn. Het is een ideaal brood om samen met de kids te bakken. Ik weet zeker dat ze je graag willen helpen met dit klusje.

Breekbrood met verse tuinkruiden

Dinsdag 12 juni 2018

Allium 

Knoflook-bieslook noemt men ook wel Chinese bieslook. Het smaakt anders dan de gewone bieslook (Allium schoenoprasum) en het is een stuk minder sterk dan knoflook. Bij echte knoflook (Allium sativum) heb je vaak last dat de typische knoflook smaak en geur lang blijft hangen. Bij Chinese bieslook is dat niet het geval.

Aan het eerste deel van de Latijnse plantennamen kun je zien dat de planten tot dezelfde familie behoren. Allium betekent ui of look. Tot het geslacht Allium behoren ook uien, (oer)preien, daslook en sierplanten als de reuzen-ui en sterrenlook.

Dat smaakt naar meer

Breekbrood met verse tuinkruiden bakken

Benodigdheden voor 1 breekbrood

Ingrediënten:

 • 500 gr tarwebloem
 • 7 gr instantgist
 • 10 gr bakkerszout
 • 330 á 340 gr water

Vulling:

 • 40 gr olijfolie
 • 10 gr knoflook-bieslookblad
 • 7 gr peterselieblad
 • 5 gr tijmblaadjes

Topping:

 • olijfolie
 • beetje peterselieblad

Verder nog:

 • mengkommen
 • keukenweegschaal
 • kneedmachine (optioneel)
 • deegsteker
 • snijplank
 • mes
 • bakvorm, ik nam een ronde met Ø van circa 22 cm (KitchenAid)
 • stuk bakpapier
 • afdek plastic

Breekbrood met verse tuinkruiden bakken

Bereidingswijze kruidige brood om te delen

Zet alle benodigdheden en ingrediënten klaar op je werkblad. Weeg vervolgens alle producten af. Vet de bakvorm in en leg dan een stukje bakpapier op de bodem.

Snijd de verse tuinkruiden voor de vulling iets fijner en rits de blaadjes van de tijm. Doe de kruiden samen met 40 gram olijfolie in een schaaltje en zet het apart.

Neem een mengkom, wanneer je een kneedmachine gebruikt doe het dan in de kom van de machine. Doe hier nu bloem en gist in. Meng het goed door elkaar. Voeg dan het zout en 330 gram water toe. Kies dan uit een van de volgende opties.

Deeg kneden

Handgekneed – Meng eerst alles met de steel van een pollepel, totdat er een compacte massa is ontstaan. Haal het deeg uit de kom en kneed het 10 á 12 min. rustig met de hand. Voeg indien nodig de rest van het water toe. Het klopt dat het deeg een klein beetje pikkerig blijft. Denk aan een post-id velletje. Voeg dan het kruidenmengsel toe en kneed de olie goed door het deeg. Dit kan even duren, minuut of 4 á 5. Ga dan verder met stap ‘Deeg testen’. 

Kneedmachine – Zet de kneedmachine aan (Kenwood met speciale brooddeeg kneedhaak) en laat deze circa. 6 tot 7 minuten draaien op stand 1. Voeg indien nodig de rest van het water toe. Het klopt dat het deeg een klein beetje pikkerig blijft. Denk aan een post-id velletje. Schenk nu het kruidenmengsel bij het deeg en kneed de olie er goed doorheen. Dit duurt ongeveer 2 á 3 minuten.

Deeg testen: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut machinaal of 1 á 2 minuten met de hand.

Eerste rijs / bulkrijs: Vet nu een mengkom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg circa 60 minuten rijzen (kamertemperatuur). Het deeg moet ongeveer in omvang verdubbelen.

Zet ondertussen een klein kommetje met wat olijfolie klaar en snijd nog een klein beetje bladpeterselie wat fijner. De steeltjes heb je niet nodig.

Doorslaan, verdelen en vormen

Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkblad. Druk het deeg voorzichtig een klein beetje platter. Dit heet doorslaan. Je doet dit om de grote luchtbellen in het deeg om te vormen in vele kleinere exemplaren. Steek een stukje van het deeg af, haal het door de olijfolie en vorm er dan een soort bolletje van. Leg het eerste bolletje deeg in de vorm. Ga zo door totdat al het deeg op is. Je krijgt het leukste effect wanneer de deegstukjes niet allemaal even groot zijn. Afwegen is dus niet nodig.

Topping aanbrengen: Druppel een klein beetje olijfolie over het deeg en strooi er dan nog wat stukjes peterselie overheen. TIP: Neem geen bieslook of tijm, want dat verbrand tijdens het bakken. 

Tweede rijs: Dek het bakblik af met een licht ingevet, stuk plastic of plaats er een omgekeerde, voedselveilige krat overheen. Laat het deeg daarna 45 á 60 minuten rijzen. De bolletjes zijn dan vrijwel in omvang verdubbeld.

Oven voorverwarmen: Verwarm halverwege de tweede rijstijd alvast de oven voor op 180 graden.

Bakken

Plastic zak of krat verwijderen. Schuif de bakvorm in het midden van de oven en bak het ‘breekbrood met verse tuinkruiden’ vervolgens in circa 22 á 25 minuten goudbruin. Laat het brood daarna afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Ik vind het leuk wanneer je een foto van jouw ‘Breekbrood met verse tuinkruiden’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.