Broodje met verrassing

Broodje met verrassing

Tataratatata: voilà … een broodje met verrassing! Leuk voor bij de lunch, brunch of als voorgerecht. Ik heb, in verband met de komende Paasdagen, voor sla met kwartel eitjes gekozen. Maar je kunt ze natuurlijk ook met allerlei andere soorten (maaltijd)salades vullen. Serveer ze gesloten zoals je hier onder op de foto ziet. De gasten kunnen hun broodje dan zelf openen door er met de bolle kant van een lepel op te tikken. Deze toverbroodjes zijn vooral erg leuk voor de kids. Wat zullen ze opkijken!

Broodje met verrassing

Ingrediënten (8 á 10 broodjes):

  • 260 gr T65 tarwebloem
  • 5 gr zout
  • 3,5 gr droge gist
  • 165 gr water
  • extra bloem voor het werkblad

Vulling:

  • verschillende soorten sla, fijngesneden
  • kleine tomaatjes, gehalveerd
  • doosje kwartel eitjes, gekookt en gehalveerd
  • 1 bospeen, fijngesneden
  • 0,5 rode paprika, in kleine reepjes
  • 0,5 courgette, in kleine blokjes

Verder nog:

  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • deegroller
  • ovensteen
  • kneedmachine
  • deegsteker
  • pizzaschep
  • snijblad en mes
  • lepel
  • stukje plastic om deeg af te dekken

Broodje met verrassing 3

Bereiding broodje met verrassing

Zet de benodigdheden klaar en zorg ervoor dat ze kamertemperatuur zijn. Weeg alle ingrediënten alvast af.

Verwarm de oven met daarin de ovensteen voor op 250 graden.

Doe eerst het bloem en gist in een kom en meng deze goed door elkaar. Voeg dan het zout toe en roer het er doorheen. Dan het water erbij en laat de machine ongeveer 10 minuten rustig kneden (Kenwood stand 1).  Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Vet een mengkom goed in en doe daar vervolgens het deeg in. Dek de kom af met een douchemutsje of een stukje plastic. Laat het geheel 30 minuten op kamertemperatuur rijzen (1ste rijs ).

Kook de eitjes en was de groente schoon en snij dan alles in kleine stukken. Meng de salade in een kom en bewaar het zolang in de koelkast.

Strooi wat bloem op het werkblad. Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 10 gelijke stukken (40 gr). Bol de stukjes deeg lichtjes op en laat ze 10 minuten rusten onder een stukje licht ingevet plastic.

Bebloem elk bolletje deeg goed en rol het dan voorzichtig, met behulp van een deegroller, uit tot een plat deegrondje van 1 á 2 mm dik. Leg het dan op de warme ovensteen (kijk uit voor je handen!!). Bak er 2 of 3 per keer. Laat daarna de steen weer even op temperatuur komen, want die koelt enigszins af door het koude deeg.

Tip: Hoe warmer de steen, hoe beter het deeg zal opbollen. Soms lukt het niet, maak er dus altijd een paar broodjes meer, dan je werkelijk nodig hebt.

Bak de bollen in ongeveer 4 á 5 minuten goudbruin. Controleer het deeg door er even heel zachtjes tegenaan te tikken. Pas wanneer het hol klinkt zijn ze klaar, anders blijft het deeg taai. Laat de broodjes goed afkoelen op een rooster. Je kunt ze een paar uur voordat je ze gaat serveren al bakken of bewaar ze in een goed afgesloten trommel. Niet in een plastic zak, want dan worden ze zacht!

Serveren: Tik vlak voor het opdienen voorzichtig met de bolle kant van een lepel op de onderkant van de broodjes en maak een kleine opening in het deeg. Lukt dat niet maak dan met water een kleine cirkel deeg een beetje nat en snij met een scherp mesje deze cirkel uit het broodje. Doe eerst een paar halve eitjes in het broodje en vul de rest van de holle ruimte met de salade. Plaats het broodje met de opening naar beneden op een mooi bord zodat de inhoud voor de gasten nog niet zichtbaar is.

EET SMAKELIJK!

 

Bron: het idee voor dit grappige broodje heb ik ooit gezien in het boek Deeg van Richard Bertinet / Uitgeverij  Fontaine / ISBN 9789059562295 / Status: uitverkocht

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: