Broodjes geitenkaas, walnoten en rode bessen

Broodjes geitenkaas, walnoten en rode bessen

Deze broodjes geitenkaas, walnoten en rode bessen smaken naar meer volgens het testteam. Zo fijn dat ze altijd bereid zijn om mijn creaties te proeven. Je weet het tenslotte nooit met mij. Hoe gekker de ingrediënten, hoe leuker om er mee te bakken. Dit keer heb ik het best bescheiden gehouden. Een combinatie met brood die niet nieuw is, maar wel zorgt voor een heerlijk lunchbroodje of tussendoortje.

Mijn zus appte ’s avonds enthousiast: ‘Dit recept is beslist een blijvertje!’ Deze dame heeft er namelijk een neus voor wanneer er iets lekkers uit onze oven komt. Zo liet ze gisteren aan het einde van ons koffie-uurtje, spontaan enkele bruine broodjes met geitenkaas in haar tas verdwijnen. Ik vroeg mij af of ze er onderweg misschien al stiekem van gegeten had, want met die heerlijke geuren is de auto is het nemen van een klein hapje natuurlijk wel verleidelijk.

Tot mijn grote verrassing weet zelfs meneer J. de combinatie van geitenkaas en rode bessen te waarderen. Nou dat wil wat zeggen hoor. Dus wat let je? Ik zeg bakken maar! Ik ben reuze benieuwd wat jij ervan vindt.

Broodjes geitenkaas, walnoten en rode bessen

Geitenkaas – Ik gebruikte de geitenkaas pearls van Bettine. Wel zo makkelijk, je hoeft niks te snijden. Iets wat met verse geitenkaas toch al niet zo makkelijk is. Ik kreeg het bakje om te testen. De smaak is prima en de pearls zijn handig in gebruik. Je kunt ze bijvoorbeeld ook over een salade doen. Wellicht zijn er ook andere merken op de markt die deze pearls aanbieden, maar je kunt natuurlijk ook een stukje verse, geitenkaas zelf in kleine stukjes hakken.

Rode bessen – ook wel aalbessen genoemd. De friszure smaak wordt niet door iedereen op prijs gesteld. Ik ben de trotse eigenaar van twee grote aalbessenstruiken. Ze zorgen dit jaar voor extra zoete bessen. Ik moet deze lekkernijen wel beschermen tegen de merels, want die zijn er ook dol op. In plaats daarvan mochten ze de kruisbessen aan hun kroost serveren. Zo heeft iedereen wat. Eén rode bessenstruik is inmiddels leeg, jottem nog één te gaan. Ja zeker, ik eet ze zonder suiker. Zo uit het vuistje of door wat plantaardige yoghurt. Smullen! Deze vitamine bommetjes zijn namelijk erg gezond.

Geitenkaasbroodjes uit de oven

TIP: Ben je toch niet zo dol op deze rode besjes, vervang ze dan bijvoorbeeld door bramen, blauwe bessen of stukjes appel.

Recepten met geitenkaas

Dat geitenkaas en fijn ingrediënt is om in brooddeeg te verwerken vertelde ik je al eerder. Met alle soorten kun je lekkere combinaties bedenken. Zo bakte ik dit heerlijke desembrood met oude geitenkaas en olijven. Maar ook met een smaakmaker als fenegriek geeft een verrassend goed effect. Duurt brood bakken te lang, dan kun je er altijd nog wafels mee maken. Zoals deze Geitenkaas wafels met walnoten

Recept broodjes geitenkaas, walnoten en rode bessen

Broodjes geitenkaas, walnoten en rode bessen

Bak ook eens deze hartige en zoete bruine bolletjes met geitenkaas, honing, walnoten en rode bessen. Je zult versteld staan over de heerlijke smaaksensatie. Recept van Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 50 min
Rijstijden 1 uur 50 min
Totale tijd 2 uur 50 min
Gang Bijgerecht, lunchgerecht
Keuken Hollands
Aantal 8 broodjes

Benodigdheden

  • extra bloem opbollen deeg (optioneel)
  • olie voor in kom
  • mengkom met deksel
  • keukenweegschaal
  • deegschraper en –steker
  • kneedmachine (optioneel)
  • afdek (bubbeltjes) plastic voor deeg
  • 8 ronde, aluminium bakjes, doorsnede 7,5 cm, hoogte 4 cm
  • siliconen kwastje
  • rooster

Ingrediënten
  

Brooddeeg

  • 200 gr tarwebloem
  • 85 gr tarwe volkorenmeel
  • 5 gr (bakkers)zout
  • 5 gr 5 gr instantgist
  • 170-185 gr water

Vulling

  • 100 gr geitenkaas pearls (Bettine)
  • 50 gr walnoten
  • 50 gr rode bessen (of bramen, blauwe bessen, etc.)
  • 10-15 gr honing, vloeibaar

Topping

  • 2-3 el gesmolten (room)boter

Instructies
 

  • Leuk dat je deze geitenkaas broodjes met walnoten, honing en rode bessen ook gaat maken. Het is handig om eerst het hele recept even door te lezen voordat je aan de slag gaat. Wanneer er iets niet helemaal duidelijk is dan kun je nog even rustig opzoeken wat precies de bedoeling is.
  • Vergeet niet om de ingrediënten die in de koeling staan, daar op tijd uit te halen.

Voorbereidingen

  • Weeg alles netjes af. De droge bestanddelen voor het deegkunnen meteen bij elkaar in de mengkom. Dus bloem, meel, zout en gist. Roer ze vervolgens even goed door met een vork.
  • Breek de walnoten in kleinere stukken. Spoel de bessenschoon onder koud water, dep ze vervolgens droog en verwijder de steeltjes. Walnoten, geitenkaas pearls en rode bessen mogen al samen in en schaaltje. Houd de honing nog even apart.

Deeg maken

  • Ik heb het deeg met de hand gekneed, omdat deze kleine hoeveelheid niet geschikt is voor mijn spiraalkneder. Maar als je over een bbm of keukenmachine beschikt, dan kan dat prima. Met de hand duurt iets langer, maar zo leer je wel je deeg goed kennen. De beschrijving is voor een keukenmachine.
  • Start met 170 gram water en doe dit bij de droge ingrediënten in de kom. Zet de machine aan op een lage stand en kneed in circa 10 minuten een elastisch deeg. Wanneer je merkt dat je deeg te droog is voeg dan beetje bij beetje nog wat water toe.

Deeg testen

  • Trek een vliesje van je deeg. Wordt het mooi dun zonder te scheuren dan is je deeg klaar. Scheurt het snel kneed het dan nog 1 minuut en test opnieuw.

Eerste rijs

  • Maak een bal van je deeg en leg het in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg 20 minuten rijzen bij kamertemperatuur (hier ongeveer 21 graden).

Vulling in deeg

  • Maak je werkblad vochtig met wat water. Rek de bol deeg voorzichtig uit tot een grote lap. Hoeft niet netjes langwerpig, vierkant of rechthoekig te zijn, als er maar geen gaten in zitten. Verdeel de mix van rode bessen, walnoten en geitenkaas pearls over het deeg. Druppel nu de honing er overheen. Vouw het deeg op en maak er voorzichtig een soort bol van. Leg de deegbal weer in de kom en dek deze af.

Tweede rijs

  • Laat het deeg 30 minuten rijzen bij kamertemperatuur (hier ongeveer 21 graden).

Invetten vormpjes

  • Vet tijdens het wachten de 8 aluminium vormpjes aan de binnenkant in met wat gesmolten roomboter. Ik gebruik en siliconen kwastje hiervoor.

Verdelen en opmaak geitenkaasbroodjes

  • Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 8 gelijke stukken. Bol ze voorzichtig op en probeer de vulling zo goed mogelijk met deeg te bedekken. anders kan het verbranden tijdens het bakken. Wanneer het deeg een beetje plakt door de vulling dan kan wat bloem op je handen helpen.
  • Leg de bolletjes deeg in de bakvormpjes en bestrijk de bovenkant met wat gesmolten roomboter.
  • Zet de bakje bij elkaar en dek ze af met een stukje plastic.

Derde rijs

  • Laat het deeg circa 60 minuten rijzen bij kamertemperatuur (hier ongeveer 21 graden). Is het bij jou warmer laat het dan iets korter rijzen en vice versa. Maar kijk altijd naar de ontwikkeling van je deeg, die is belangrijker dan de wijzers van de klok.

Oven voorverwarmen

  • Verwarm halverwege de derde rijstijd de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte) en plaats alvast een rooster op de onderste richel.

Wel of geen stoom toevoegen

  • Ik heb het wel gedaan, want het geeft een mooiere ovenrijs. De eerste 5 minuten van de baktijd. Maar je kunt deze stap achterwege laten. Ook dan krijg je lekkere broodjes.

Geitenkaasbroodjes bakken in de oven

  • Als het deeg voldoende gerezen is dan mag je de vormpjes op het rooster in de oven plaatsen. Bak de broodjes met geitenkaas en rode bessen in ongeveer 18-20 minuten goudbruin.
  • Laat de hartige bruine bolletjes in hun vorm afkoelen op een rooster. Je kunt ze daarna eventueel invriezen voor een later moment. Maar versgebakken vinden wij ze het lekkerst.
  • Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Broodjes geitenkaas, walnoten en rode bessen’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Dank je wel alvast.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Bruine geitenkaasbroodjes gebakken?

Heb je deze hartige en zoete geitenkaasbroodjes gebakken? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Broodjes geitenkaas, walnoten en rode bessen’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Dank je wel alvast.

Bron: Met dank aan Bettine Geitenkaas voor het beschikbaar stellen van Geitenkaas Pearls.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Broodjes geitenkaas, walnoten en rode bessen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven