Broodjes, vierkant het lekkerst

Broodjes, vierkant het lekkerst 1

Broodjes, vierkant het lekkerst gebakken. Na alle boules en bolletjes had ik ineens zin in een ander modelletje. Misschien komt het doordat de lente in de lucht hangt. Wie zal het zeggen. Keuze genoeg: puntjes, sterren, pistoletjes of twisters, om maar iets te noemen. Heel leuk allemaal, maar ik wilde graag iets anders, iets nieuws. Dus heb ik een soort vierkante bagels gefabriceerd. Dat krijg je wanneer je, je tas opruimt en alle overbodig(e) (geworden) rommel verwijderd.

Man, man, man wat sleep je toch een hoop ballast mee in zo’n handtas. De moeders onder ons herkennen het vast wel: zakdoekjes, pleisters, paracetamol, pincet, schaartje, want je weet maar nooit hé. Zo zat er bijvoorbeeld een VIP-klantenkaart van V&D bij. De naam zegt het al een ‘Veelzijdig Inzetbaar Pasje’. Voor een hobbybakker onmisbaar als mini deegsteker bij het vormen van bijzondere broodjes. En zo zijn er nog nog veel meer mogelijkheden, niet allemaal even legaal als ik het goed begrepen hebt.

Zachte, witte broodjes 

Deze vierkante broodjes, zijn zacht van smaak en structuur. De zaden en pitten op de bovenkant zorgen voor een knapperige bite. Ik heb voor 100% bloem gekozen, maar je zou ook een deel daarvan kunnen vervangen door meel. Dan krijg je een iets gezondere variatie. Heb je geen zin in gedoe, maak er dan gewoon bolletjes van. Je kunt ze heel goed in de vriezer bewaren. Op de foto hier boven zie je twee verschillende modellen. De ene (zonder gat) is met de korte kant van het pasje gemaakt, de andere (met gat) is met behulp van de lange kant gestoken.

Broodjes, vierkant het lekkerst

11 maart 2016

Benodigdheden voor 10 broodjes

Ingrediënten:

 • 500 gr tarwebloem + extra voor op werkblad
 • 9 gr instantgist
 • 10 gr bakkerszout (De Zandhaas)
 • 260 gr melk
 • 1 ei M (inhoud 50 á 55 gr) losgeklopt
 • 50 gr roomboter, zacht
 • olie om de kom in te vetten

Topping:

 • bruin sesamzaad, zwart sesamzaad, zonnebloempitten, havermout, et cetera.
 • 1 ei + 1 el water, losgeklopt

Verder nog:

 • mengkom
 • wegwerpdouchemutsje of stuk plastic
 • keukenweegschaal
 • kneedmachine (optioneel)
 • Deense deegklopper of garde
 • deegsteker (groot)
 • schoongewassen plastic pasje
 • siliconen kwastje
 • klein vuurvast schaaltje
 • 2 bakplaten
 • bakpapier

Bereidingswijze hoekige bagels

Zet alle benodigdheden klaar, zodat alles op kamertemperatuur is wanneer je aan de slag gaat. Weeg de ingrediënten alvast af en lees het recept een keer goed door. Dat werkt straks een stuk makkelijker en sneller.

Deeg kneden:

Neem de mengkom van de kneedmachine en doe hier bloem, gist en het zout in. Roer het door elkaar. Voeg dan het losgeklopte ei, de lauwe melk en de zachte boter toe.

Zet de kneedmachine aan (Kenwood met speciale deeghaak op stand 1) en kneed op een lage stand in ongeveer 10 minuten een soepel deeg. Test met een klein stukje deeg of je een mooi vliesje kunt trekken. Trek het stukje deeg zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 tot 2 minuten. Maak een bol van het deeg en leg het in een ingevette kom. Sluit de kom af met een deksel, wegwerpdouchemutsje of een stuk plastic.

Eerste rijs:

Laat het op kamertemperatuur 60 minuten rijzen.

Deeg verdelen, opbollen, tweede rijstijd:

Haal de deegbal uit de kom en leg het op het werkblad. Steek er met de grote deegsteker (of neem een groot mes indien je geen deegsteker hebt) 10 gelijke stukken van (circa. 88 gram p.s.) en bol deze stukjes lichtje op. Laat ze 10 minuten rusten onder een stuk ingevet plastic of een omgekeerde opbergkrat.

Bekleed intussen de bakplaten met bakpapier.

Er zijn twee verschillende vierkante broodjes, kies één van de twee vormen:

 • Rij 1 op de foto, met een grote opening (bagel)
 • Rij 2 op de foto, vrijwel zonder.

Broodjes, vierkant het lekkerst 2

Vierkante bagels maken:

Doe een klein beetje bloem op je handen en het werkblad. Neem een bol deeg en leg deze op het werkblad. Druk de bol met je handpalm platter, meet met het pasje of de cirkel al groot genoeg is. Het deeg moet minimaal 2 centimeter meer doorsnede hebben dan de lange kant (rij 1) of de korte kant (rij 2) van het pasje.

Steek er vervolgens een plus of kruis in. Let er goed op dat de inkeping door en door is. Draai nu de punten, het midden van de cirkel, voorzichtig naar buiten. Binnenstebuiten of buitenstebinnen keren dus. Leg het vierkantje op de bakplaat en vorm nu de overige broodjes op dezelfde manier.

Kwast de bovenkant van de stukjes deeg voorzichtig in met een klein beetje eimengsel en strooi er eventueel wat zaden en pitten overheen. Leg een stuk ingevet plastic of een omgekeerde krat over het deeg.

Derde rijstijd:

Laat het op kamertemperatuur 60 minuten rijzen.

Oven voorverwarmen:

Verwarm tijdens de derde rijstijd de oven voor op 200 graden en plaats indien nodig twee roosters.

Broodjes bakken in de oven:

Schuif de bakplaten in de oven, verlaag de temperatuur naar 180 graden, wissel de bakplaten halverwege de baktijd om. Bak de vierkante broodjes in 15 á 18 minuten goudbruin. Laat ze goed afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Broodjes, vierkant het lekkerst’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Broodjes, vierkant het lekkerst

Eén gedachte over “Broodjes, vierkant het lekkerst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven