Broodstokjes met pecorino en rozemarijn

Zo bak je Broodstokjes met pecorino en rozemarijn

Wie is er niet dol op; knapperige broodstokjes. Misschien noem jij ze liever soepstengels? Zelf vind ik dat we ze met het woord ‘soepstengel’ te kort doen. Broodstokjes zijn zoveel meer dan een bijgerecht naast een kom soep. Ze misstaan ook niet op een hippe borrel, een verjaardagsfeest, een picknick in het park, een BBQ op het strand of zomaar tussendoor.

De pecorino en rozemarijn geven er een pittig, kruidige smaak aan. In een handomdraai tover je ze om in een heel ander broodstokje. Wat dacht je van een decoratie met sesam- of andere zaadjes. Voeg bijvoorbeeld wat tomatenpuree en Italiaanse kruiden bij het deeg. Maak ook eens een zoete variant met kaneel en suiker. Als je zelf een waanzinnige goede smaakcombinatie hebt laat het mij dan gerust weten.

Pecorino romano 47+

Pecorino romano 47+ is een harde, droge schapenkaas uit Italië. De naam pecorino is afkomstig van het Italiaanse woord pecora. In het Nederlands betekent dat schaap. Pecorino is een harde Italiaanse schapenkaas met een ziltige smaak. Zo uit het vuistje vind ik het zelf minder smakelijk, maar verwerkt in allerlei baksel en gerechten voegt het echt iets toe. Gebruik dan geen zout meer, want de kaas bevat dat al voldoende van zichzelf. Pecorino lijkt op Parmezaanse kaas, maar het is toch net weer even anders.

Tip: Smakelijk soepje erbij? In de aanbieding een recept voor: Makkelijke preisoepRomige paprikasoep en Zoete aardappel broccoli soep.

Broodstokjes met pecorino en rozemarijn

Dinsdag 19 juni 2018

Ingrediënten voor 2 bakplaten met broodstokjes

  • 300 gr volkoren speltmeel
  • 190-200 gr water
  • 5 gr instantgist
  • géén zout toevoegen, zit al in de kaas!
  • 100 gr pecorino romano (ziltpikant, 47+), fijngeraspt
  • 1 el verse rozemarijn-naaldjes, grofgehakt

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • mengkom + deksel of douchemutsje
  • snijplank en mes
  • fijne kaasrasp (optioneel)
  • kneedmachine (optioneel)
  • 2 bakplaten
  • bakpapier (optioneel)
  • deegsteker
  • afdek plastic of omgekeerde plastic krat
  • olie om de mengkom in te vetten

Zo bak je Broodstokjes met pecorino en rozemarijn 2

Bereidingswijze broodstokjes met pecorino en rozemarijn

Voorbereidingen: Zet alle benodigdheden voor de broodstokjes met pecorino en rozemarijn eerst klaar. Weeg de ingrediënten af, rasp de kaas en hak de rozemarijn-naalden grof. Dat werkt straks een stuk prettiger. Niets vervelender dan om met handen vol deeg nog op zoek te gaan naar die ene broodnodige gadget.

Ik heb het deeg met de hand gekneed. Dat scheelt na afloop een hoop schoonmaak werk. Tenslotte hoef je spelt minder lang te kneden en een machine werkt vaak minder goed met een kleinere hoeveelheid deeg.

Deeg met de hand kneden

Neem de mengkom en doe hier alle ingrediënten in behalve de kaas en rozemarijn. Roer alles goed door. Gebruik desnoods een steel van een pollepel, wanneer je niet zo van een plakkerig prutje aan je handen houdt. Haal het deeg nu met behulp van een deegschraper uit de kom en leg het op je werkblad. Kneed er met de hand in circa 6 á 7 minuten een soepel deegje van. Je hoeft nu nog geen goed vliesje te kunnen trekken. Voeg de fijngeraspte pecorino en de grofgehakte rozemarijn-naalden toe en kneed verder, circa 4 á 5 minuten. Wanneer je denkt dat het deeg iets meer vocht kan gebruiken doe er dan nog 1 á 2 eetlepels water extra bij. Als het goed is moet het deeg nu redelijk elastisch en egaal zijn.

Tip! Kneed je liever niet met de hand, gebruik dan een machine. Let dan wel op dat je spelt niet te lang kneed. Doordat het andere eiwitten bevat dan bijvoorbeeld tarwe, overkneed je het deeg machinaal snel.

Vliesje trekken: Je kunt het deeg testen door een vliesje te trekken. Heel mooi resultaat krijg je waarschijnlijk niet doordat het deeg uit volkorenmeel meel met kaas en kruiden bestaat.

Eerste rijs: Vet de mengkom lichtjes in met een klein beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Draai de deegbal dan nog een keer om, zodat overal een dun laagje op zit en het deeg niet kan uitdrogen. Sluit de kom af met een deksel of een herbruikbaar douchemutsje. Laat het deeg circa 60 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Bekleed, indien gewenst, beide bakplaten met een vel bakpapier. Verwarm intussen de oven voor op 250 graden.

Verdelen, opmaken en bakken

Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkblad. Verdeel in 22 á 24 gelijke stukken. Dek het deeg af met een stuk lichtjes ingevet plastic. Rol ze stuk voor stuk uit tot slierten van ongeveer 25 centimeter, dat is de diepte van de bakplaat. Probeer ze allemaal en overal even dik (of dun) te maken. Dat geeft een mooier eindresultaat. Dunne stukken lopen namelijk eerder de kans om te bruin te worden of zelfs te verbranden. Verdeel de eerste 12 deegstokjes over de eerste bakplaat en schuif deze in het midden van de oven. Bak de broodstokjes met pecorino en rozemarijn in circa 15 á 20 minuten goudbruin en knapperig. Verwerk intussen ook de rest van de deegstukjes, zodat deze bakplaat gereed staat. Zodra de eerste lading broodstokjes met pecorino en rozemarijn gebakken is kan bakplaat 2 de oven in.

Laat de broodstokjes goed afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

P.S.: Ik vind het leuk wanneer je een foto van jouw ‘Broodstokjes met pecorino en rozemarijn’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD.

Geef een reactie: