Desembroodjes uit de Foodies

Deze diashow vereist JavaScript.

Zie in dit artikel het door mij aangepaste recept van de desembroodjes uit de Foodies. EDIT: De link naar de oorspronkelijk tekst op de website van de Foodie & die van Edwin Klaasen werken helaas niet meer. 

De heerlijke desembroodjes staan in het tijdschrift Foodies van januari 2013. De broodjes zijn een echte aanrader voor iedereen die lekker desembrood wil bakken. Ik heb ze gebakken op mijn nieuwe pizzasteen. Dat werkt echt super!

Ik hoop dat desemexpert Edwin Klaasen van Desem-en-zo het mij vergeeft, want ik heb een aantal kleine dingen veranderd in het recept. Excuses ;-).

Desembroodjes uit de Foodies

17 januari 2013

Desembroodjes van Edwin Klaasen

Persoonlijke noot

Zelfs na lang kneden en bij de juiste kerntemperatuur bleef het deeg behoorlijk pikkerig. Ik heb uiteindelijk een schepje tarwebloem toegevoegd. Misschien komt het doordat ik rogge-desem en gebroken rogge korrels heb gebruikt. Ik heb minder walnoten door de vijgen-walnoten broodjes gedaan, omdat ik genoeg had van het noten kraken :-). Daarnaast heb ik in de rozijnenbroodjes gele rozijnen in plaats van walnoten gebruikt.

BAKZE!

P.S. De broodjes zijn waanzinnig lekker met grofgehakte dadels en amandelen of cranberries en walnoten!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Bak ook een Texelse kruidenknopen!

9 comments on “Desembroodjes uit de Foodies”

 1. Christien schreef:

  Ik ben ook bezig nav het Foodiesnummer met zuurdesembrood. Heb jij ook de starter uit de Foodies gemaakt?. Ik ben op dag 6 van de starter maar de zuurdesemstarter bubbelt alleen maar een beetje, komt maar een centimeter omhoog. Had jij dat ook?

  1. Xandra schreef:

   Beste Christien, leuk dat je ook begonnen bent! De broodjes zijn echt super lekker geworden, dus geef niet op! Het is nu waarschijnlijk wat te koud in huis om de starter voldoende te laten rijzen. Toen het vorig jaar in februari zo koud was lukte het bij mij ook niet zo goed met opstarten. Heb je misschien een plekje in huis waar het iets warmer is? Bovendien heeft een starter tijd nodig om zich te ontwikkelen. Het zal dus steeds beter gaan.
   Mijn desemstarter maak ik van roggevolkorenmeel, dat is dus ietsje anders dan die van tarwebloem zoals desemenzo gebruikt.
   Veel succes!
   P.S. op mijn blog staat ook een uitleg over hoe een starter te maken 😉

 2. Caroline Brouwer schreef:

  Hallo Xandra,
  Ik zit ook naar de recepten in de Foodies te kijken. Waar heb jij je deeg laten rijzen? Ze hebben het over een omgevingstemperatuur van 29’C. Normaal laat ik mijn deeg in de keuken rijzen en daar is het 20’Ç. Die rozijnenbolletjes en dat brood met vijgen en walnoten lijkt me zo lekker. De starter heb ik al.
  groeten, Caroline

  1. Xandra schreef:

   Hallo Caroline, ik heb de oven een klein beetje voor verwarmd, uitgezet en daar het deeg in laten rijzen. Dat gaat prima. Bij ons in de keuken is het nl. nog kouder. Het basisdeeg heeft eerst een uurtje of 3, zonder de vijgen en zo, in de oven gestaan. Ik had geen tijd om het eerder te kneden, maar dat bleek geen probleem op te leveren. Wij zijn al verslaafd aan de vijgennotenbroodjes, dus wees gewaarschuwd ;-)Succes!

 3. Caroline Brouwer schreef:

  Nog een vraagje, ik zag ergens dat jij dat no knead briochebrood ook had gemaakt van de weekendbakery Heb je daar gewoon patentbloem van de supermarkt voor gebruikt?

  1. Xandra schreef:

   Ben ik weer :-)voor de brioche heb ik patentbloem van de Aldi gebruikt.

  2. Caroline Brouwer schreef:

   Bedankt voor je antwoorden. Ik ga binnenkort ook aan de slag!

 4. Lijou schreef:

  ik laat mijn brood vaak rijzen in de oven met het licht aan. Na verloop van tijd wordt het lauwwarm. net goed voor het rijzen.

  1. Xandra schreef:

   Beste Lijou, dat is ook een hele goede optie. Er zijn veel hobbybakkers die het op die manier laten rijzen en een voordeel is dat je deeg meteen tochtvrij staat.

Geef een reactie: