Desembroodjes van Edwin Klaasen

 Desembroodjes van Edwin Klaasen

Het recept voor deze heerlijke desem vijgen-walnotenbroodjes is gebaseerd op een artikel over Desemenzo-Edwin Klaasen, dat enige tijd geleden in de Foodies stond (jan. 2013). Het oorspronkelijke recept van Edwin is iets aangepast, zodat je precies genoeg deeg heb voor 6 kleine broodjes. Ik bak deze smakelijke lekkernijen regelmatig, gewoon omdat ze zo ontzettend lekker zijn. Het zijn broodjes met een bite, erg voedzaam en heerlijk knapperig door de walnoten en vijgen. Soms gebruik ik roggedesem en soms tarwedesem. De smaak is natuurlijk iets anders maar je kunt ze er allebei prima voor gebruiken. De desembroodjes van Edwin Klaasen zijn goed voor zes stuks.

Desembroodjes van Edwin Klaasen

5 juni 2014

Ingrediënten:

  • 125 gr tarwebloem
  • 125 gr tarwevolkorenmeel
  • 5 gr bakkerszout
  • 65 gr desemstarter
  • 175 gr water
  • 100 gr gedroogde vijgen, in stukjes
  • 100 gr walnoten, grof gehakt

Verder nog:

  • bakpapier
  • bakplaat
  • kom
  • een stuk plastic om af te dekken

Desembroodjes van Edwin Klaasen

Bereiding desembroodjes van Edwin Klaasen

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Doe de tarwebloem en tarwevolkorenmeel samen met het zout in een kom en roer dit goed door elkaar.

Meng in een andere kom de desemstarter en bijna al het water. Hou een klein beetje achter, ca. 10 gr en voeg dit pas toe wanneer het deeg te droog is. Waarschijnlijk heb je al het water nodig, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Ik kom wel eens in de problemen, omdat ik de voorgeschreven hoeveelheid er in één keer bij doe en dan blijkt het teveel vocht te zijn. Maar het omgekeerde gebeurd ook wel eens en dan voeg ik steeds één lepel water toe totdat ik denk dat het goed is.

Voeg het desemmengsel beetje bij beetje bij het meel, eerst goed mengen zodat al het water opgenomen wordt en kun je gaan kneden. Gewoon met de hand (ca.10-12 min) of met een kneedmachine (ca.8 -10 min). Het deeg is goed wanneer je er voorzichtig een vliesje van kunt trekken zonder dat er een gat in valt. Denk aan het blazen van een kauwgombel. Leg dan het deeg in een ingevette kom en dek deze af met een wegwerpdouchemutsje of een stuk plastic. Laat het desemdeeg op kamertemperatuur minstens 1 uur rijzen. (1ste rijstijd).

Desembroodjes van Edwin Klaasen

Haal het deeg uit de kom en kneed vervolgens voorzichtig de stukjes vijg en de grofgehakte walnoten er goed doorheen. Voeg eventueel nog een heel klein beetje water toe. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. Strooi vervolgens wat bloem op de werkbank. Leg het deeg hier op, druk ze plat en vorm er langwerpige stukjes van, ca. 6 bij 10 cm. Rol ze in de breedte op, je krijgt nu rolletje van ongeveer 10 cm lang. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en dek ze af met een stuk plastic. Laat ze bij kamertemperatuur 2-3 uur rijzen. (2de rijstijd).

Verwarm vlak voor de 2de rijstijd afloopt de oven goed voor op 240 graden, verwarm als je die hebt een pizzasteen mee.

Plaats een oud bakblik met wat water onderin de oven. Zo creëer je stoom en zullen de broodjes beter en mooier narijzen. Verlaag de oventemperatuur naar 220 graden en plaats het bakblik in het midden van de oven of schuif het deeg op de pizzasteen. Bak de desem-vijgen-walnoten broodjes á la Edwin Klaasen in ca. 15 min goudbruin. Laat ze daarna goed afkoelen op een rooster.

Je kunt deze lekkere broodjes heel goed in de vriezer bewaren.

Ik zeg proeven maar!

 

Bron: desemenzo.nl en Foodies, jan. 2013.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: