Eenkoorn tarwebollen bakken

Eenkoorn-tarwebollen bakken

Eenkoorn tarwe noemt men ook wel kleine spelt. Het is een oergraan en de voorouder van emmer, spelt, durum en tarwe. Deze zachte, bruine eenkoorn tarwebollen zijn weer heel anders dan gewone tarwebroodjes. Eenkoorn is wat nootachtig, heel zacht van structuur en smaak. Het lijkt een beetje opemmer. Wat natuurlijk niet zo verwonderlijk is, want ze zijn verwant aan elkaar. Het meel is lichtgeel van kleur en geeft na het bakken een ietwat roodbruine kleur aan het brood. Eenkoorn is licht verteerbaar en mensen met een gluten intolerantie die wel spelt verdragen kunnen ook dit graan (kleine spelt) eten. Vervang in dit recept dan wel de tarwebloem door spelt.

Kwetsbare glutenstrengen

Dit keer heb ik ervoor gekozen om het eenkoornmeel met tarwebloem te mengen. Doordat eenkoorn, net als spelt en emmer, een ander type eiwitten bevat zijn de glutenstrengen kwetsbaarder en minder stevig. Daardoor zal het deeg sneller uitzakken en dus minder goed zijn vorm behouden. Dat is ook de reden waarom je het deeg beter met de hand kunt kneden, om overkneden te voorkomen.

Wil je meer over eenkoorn tarwe of Triticum monococcum weten? Kijk dan even hier: Eenkoorn tarwe of Triticum monococcum. 

Eenkoorn tarwebollen bakken

19 februari 2016

Benodigdheden voor voor 9 broodjes

Ingrediënten:

  • 200 gram eenkoorn volkorenmeel (De Zandhaas)
  • 200 gr tarwebloem
  • 5,5 gr instantgist
  • 7 gr bakkerszout
  • 10 gr kokosbloesemsuiker
  • 1 ei M, losgeklopt
  • 30 gr zachte  roomboter
  • 190 gr melk
  • olie om de kom in te vetten

Topping:

  • 1 ei + 1 el water, losgeklopt

Verder nog:

  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • spatel of pollepel
  • wegwerpdouchemutsje of stuk plastic
  • bakplaat
  • bakpapier
  • klein vuurvast schaaltje (stoom)
  • deegsteker of groot mes
  • wekkertje (optioneel)
  • siliconen kwastje

Zo maak je van eenkoorn volkorenmeel broodjes

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Weeg de ingrediënten af en zet ze alvast klaar.

Deeg kneden:

Neem een mengkom en doe hier meel, bloem, zout, suiker en gist in en meng alles goed. Voeg dan het losgeklopte ei, de lauwe melk en de zachte roomboter toe. Roer met de steel van een pollepel de ingrediënten door elkaar totdat er een samenhangend geheel is ontstaan.

Let op: Je overkneed eenkoorn al heel snel, veel sneller nog dan bij spelt. Dus behandel dit deeg met veel liefde en goede zorg.

Leg de deegmassa op een schoon werkblad en kneed er met de hand een soepel deeg van. Je hoeft slechts 10 á 12 minuten rustig te kneden. Dat is waarschijnlijk al voldoende. Test met een klein stukje deeg of je een mooi vliesje kunt trekken. Trek het stukje deeg zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 0,5 – 1 minuut.

Eerste rijs – Maak een bol van het deeg en leg het in een ingevette kom. Sluit de kom af met een deksel, wegwerpdouchemutsje of een stuk plastic. Laat het op kamertemperatuur 50 tot 60 minuten rijzen.

Oven klein beetje voorverwarmen of gebruik de rijsstand – Bekleed intussen de bakplaat met een stuk bakpapier en verwarm de oven voor op circa 30 (!) graden. Liever niet warmer want dat is niet goed voor je deeg en gist.

Deeg verdelen en vormen:

Haal het deeg uit de kom en kneed het heel licht door. Verdeel het met een deegsteker of een mes in 9 gelijke stukken (keukenweegschaal) van ongeveer 77 gram. Bol de stukken deeg op en leg ze op het bakpapier. Kwast de bovenkant van de deegbollen in met wat eimengsel voor een mooie goudbruine kleur.

Tweede rijs – Schuif de bakplaat onderin de oven en zet er een klein schaaltje met kokend water naast. Laat de bollen in ongeveer 30 á 35 minuten in omvang verdubbelen. Haal de bakplaat uit de oven. Let op dat het deeg niet te koud en/of op de tocht staat.

Oven verder voorverwarmen – Verwarm nu de oven voor op 200 graden.

Eenkoorn broodjes bakken in de oven:

Wanneer de oven warm genoeg is plaats het deeg dan weer in de oven, verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak de eenkoorn tarwebollen in ongeveer 15 á 18 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.

Tip: Je kunt deze eenkoorn tarwebollen ook prima in de vriezer bewaren.

IK ZEG PROEVEN MAAR! 

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Eenkoorn tarwebollen bakken’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Eenkoorn tarwebollen bakken

4 gedachten over “Eenkoorn tarwebollen bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven