Franse melkbroodjes

Franse melkbroodjes

Franse melkbroodjes. Of zoals ze in Frankrijk zeggen: petit pains au lait. Alleen om deze schattige naam al zou je ze meteen gaan bakken. De klassieke ronde melkbolletjes lijken een beetje op een kroon. Ze hebben een zachte korst en idem kruim. Ik heb ze langer gebakken, waardoor de korst ietwat knapperig is geworden. Officieel hoort dat niet, maar smaken verschillen nu eenmaal. Wil je wel zachte broodjes? Houd dan de baktijd in het recept hieronder precies aan en gebruik geen stoom. De Franse melkbroodjes zijn heerlijk met een plakje kaas, vleeswaren of zoet beleg.

Franse melkbroodjes

Ingrediënten (12 stuks):

  • 450 gr T65 tarwebloem
  • 9 gr zout
  • 1 el honing
  • 50 gr roomboter, zacht
  • 5 gr droge gist
  • 285 gr melk

Topping:

  • 1 ei + 1 el water, losgeklopt

Verder nog:

  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • stukje plastic (afdekken deeg op bakplaat)
  • kneedmachine (optioneel)
  • ovensteen of bakplaat bekleed met bakpapier
  • oud, klein, metalen bakblik (stomen)
  • deegsteker

 

Bereiding Franse melkbroodjes

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn en weeg alles alvast af.

Los de honing op in de lauwe melk.

Doe de bloem in een kom en meng het zout er door. Voeg daarna de droge gist toe en roer deze er ook goed doorheen. Dan de melk met honing erbij en ongeveer 8 tot 10 minuten rustig laten kneden (Kenwood stand 1).  Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Voeg de zachte roomboter toe en kneed het deeg nu nog 1 á 2 minuten op stand 1, tot de boter geheel is opgenomen door het deeg.

Vet een mengkom goed in en doe daar vervolgens het deeg in. Dek de kom af met een douchemutsje of een stukje plastic. Laat het geheel 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (1ste rijs ).

Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestrooid werkblad. Verdeel het in 12 gelijke stukken (á 65 gr). Bol de 12 stukje deeg op en leg ze op het bakpapier. Kerf met een lamé of scherp mes een kruis in elk broodjes en bestrijk ze met wat eimengsel. Dek het deeg af met een stuk lichtjes ingevet plasticfolie en laat het 40 á 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (2de rijs). De bolletjes zijn dan 2 keer zo groot geworden.

Tip: In onze keuken is het niet al te warm dus ik heb 60 minuten voor de tweede rijstijd aangehouden.

Verwarm ondertussen de oven met de ovensteen erin goed voor op 200 graden. Plaats 1 rooster onderin de oven en zet op de onderste alvast een oud bakblikje. Daar gaat straks heet water in om stoom te creëren.

Doe een paar minuten voordat het brood de oven in gaat, een half kopje kokend water in de oude ovenschaal. Schuif dan het broodbakblik in de oven of leg het deeg op de ovensteen en verlaag de temperatuur naar 180 graden. Bak de melkbroodjes in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin.

Laat de Franse melkbroodjes goed afkoelen op een rooster. Wil je ze wat langer bewaren, vries ze na het afkoelen, goed verpakt, meteen in. Je kunt ze eventueel na het ontdooien even oppiepen in de oven.

Bon appétit

 

Bron; het originele recept is door mij aangepast naar eigen voorkeur en komt uit het boek: Brood, meer dan 100 recepten voor en achtergrond informatie over brood uit de hele wereld, auteurs: Christine Ingram & Jennie Shapter, uitgeverij Veltman, 2003, ISBN 9789059201385, status: uitverkocht.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: