Gedraaide zachte broodjes met jam

Gedraaide zachte broodjes met jam

Ze smaken heerlijk zacht, zoet en fluffy deze gedraaide zachte broodjes met jam. Ik heb het recept van mijn zachte witte broodjes als basis genomen en er een andere draai aan gegeven. Ik heb voor een topping van jam gekozen, omdat er nog een restje in de koelkast stond dat op moest. Uit toeval ontstaan vaak de leukste creaties. Eigenlijk is het niet meer dan een gewoon wit broodje met jam, maar dan anders.

Ben je niet zo’n zoetekauw, laat de suiker dan uit de ingrediëntenlijst weg en vervang de jam door iets anders. Groene of rode pesto, kruidenboter of bijvoorbeeld pindakaas is vast en zeker ook een geweldige optie. Misschien heb jij nog wel een veel beter idee. Maak er iets moois van en deel het eindresultaat met ons op social media. Vergeet niet om de hashtag #XBBROOD te gebruiken. Ik zeg bakken maar!

Gedraaide zachte broodjes met jam

Vrijdag 24 augustus 2018

Gedraaide zachte broodjes met jam

Benodigdheden voor 8 broodjes

Ingrediënten:

  • 500 gr tarwe bloem
  • 7 gr instantgist
  • 8 gr bakkerszout
  • 20 gr kristalsuiker
  • 330 á 340 gr melk, halfvol
  • 40 gr roomboter

Vulling:

  • jam, smaak naar keuze

Verder nog: 

  • keukenweegschaal
  • mengkom + siliconen deksel of douchemutsje
  • deegschraper en -steker
  • plastic winkelpasje, brandschoon of een mesje
  • deegroller
  • siliconen kwastje
  • bakplaat
  • bakpapier (optioneel)
  • groot stuk plastic (herbruikbaar)

Gedraaide zachte broodjes met jam

Bereidingswijze gedraaide zachte broodjes

Zet alle benodigdheden klaar op je werkblad en weeg daarna alle ingrediënten af. Vergeet niet om de melk op tijd uit de koelkast te halen, want het mag niet meer heel koud zijn. Op kamertemperatuur is prima. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.

TIP: Ik gebruik een Kenwood met speciale brooddeeg kneedhaak, maar elke type kneder en merk is natuurlijk prima. De kneedtijd en de instelling van de machine kunnen dan wel anders zijn.

Kneedmachine – Neem de mengkom van de kneedmachine en doe hier bloem, instantgist, suiker, zout en 320 gram melk in. Bevestig de kom aan de machine en zet de kneder aan. Laat de kneder ongeveer 5 minuten draaien op stand 1. Wanneer je denk dat het deeg te droog is voeg dan ook de rest van de melk in etappes toe.

Voeg nu ook de zachte roomboter bij het deeg. Laat de kneedmachine nog een keer 5 minuten draaien op stand 1, totdat alle vetstof door het deeg is opgenomen. Het deeg moet nu zacht glanzen en soepel aanvoelen.

Deeg testen – Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut machinaal of 1 á 2 minuten met de hand.

Eerste rijs / bulkrijs – Vet een mengkom goed in met een beetje olie. Maak daarna een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg circa 45 minuten rijzen (kamertemperatuur).

Deeg verdelen en vormen – Haal het deeg uit de kom, kneed het vervolgens even licht door. Verdeel het deeg in 24 gelijke stukjes van ongeveer 39 gram en bol deze lichtjes op. Dek het deeg af met een stuk lichtjes ingevet plastic. Dit voorkomt uitdrogen.

Gedraaide zachte broodjes tekening

Per gedraaid zacht broodje heb je 3 deegbolletjes nodig. Rol de eerste 3 uit tot een ovaal en plat stukje deeg. Lengte circa 10 á 11 centimeter. Ze moeten alle 3 precies even groot zijn. Breng daarna bij 2 stukken deeg een topping aan van jam. Met een siliconen kwastje gaat dit heel makkelijk. Stapel ze op elkaar, de bovenste laag heeft geen jam.

Neem een plastic winkelpasje en druk deze vervolgens door alle lagen van het deeg. Op de afbeelding laat ik je zien hoe dat in zijn werk gaat. Maak voorzichtig de opening iets wijder. Pak het deeg op het punt waar het sterretje staat vast en haal het voorzichtig door de opening heen. Er zit nu een draai in een deel van het deeg.

Leg de Gedraaide zachte broodjes die al gereed zijn op het bakblik en maak nu ook de overige exemplaren.

Oven voorverwarmen – Plaats, indien gewenst, een rooster net onder het midden van de oven en verwarm de oven voor op 180 graden.

Tweede rijs – Dek het bakblik af met een licht ingevet, stuk plastic of plaats er een omgekeerde, voedselveilige krat overheen. Laat het deeg 25 á 30 minuten rijzen. De ‘Gedraaide zachte broodjes’ zijn dan vrijwel in omvang verdubbeld.

Bakken – Plastic zak of krat verwijderen. Schuif de bakvorm in het midden van de oven en bak daarna de ‘Gedraaide zachte broodjes’ in circa 15 á 18 minuten goudbruin. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Tip: De ‘Gedraaide zachte broodjes’ kunnen heel goed worden ingevroren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Gedraaide zachte broodjes’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

2 comments on “Gedraaide zachte broodjes met jam”

  1. Caroline schreef:

    Wat mooi! Ik zou ze graag maken maar dit is me toch te ingewikkeld. Met een filmpje zou het beter gaan.

    1. Xandra schreef:

      Beste Caroline, gewoon een keer proberen. Je zult zien dat het helemaal niet zo moeilijk is. Oefen anders eerst een keer met een paar stukjes stof of papier. Veel succes! Gr. Sandra.

Geef een reactie: