Geitenkaas broodstengels met fenegriek

Geitenkaas broodstengels met fenegriek

Met geitenkaas heb ik een haat-liefde verhouding. Meestal vindt ik het teveel naar hooi & geit smaken. Verrassend niet?! Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik voor mijn vleesloze tijdperk een keertje geitensaté heb gemaakt en gegeten. Ik volgde destijds een aantal Indonesische kookcursussen bij Ciska Cress. Zij is een bekende auteur in kookboekenland. Ik weet nog dat ik de saté heerlijk vond. Maar goed, tijden veranderen en nu houd ik het bij een klein stukje kaas. Ik fröbelde er afgelopen week deze verslavend lekkere ‘geitenkaas broodstengels met fenegriek’ van. Ik weet voor 100% zeker dat ik die dag 18 broodstengels gebakken heb, maar waar die nou gebleven zijn??

Fenegriek

Fenegriek oftewel Trigonella foenum-graecum is een keukenkruid. Zowel de zaden als de bladeren (vers & gedroogd) worden gebruikt als smaakmaker. Fenegriek, foenegriek wordt ook wel ‘Grieks hooi’ genoemd. Het blad van de fenegriekplant wordt zowel gedroogd als vers gebruikt. De zaden kun je zo aan gerechten toevoegen of je laat ze eerst spruiten. De smaak is kruidig, licht bitter, men zegt dat het een beetje op hooi lijkt, vandaar deze bijnaam. Door ze eerst licht te roosteren verdwijnt een deel van de bittere smaak. Kaas en fenegriek zijn voor elkaar gemaakt en vormen een buitengewoon lekkere combinatie. Dat fenegriek ook nog veel ijzer en koper bevat is mooi meegenomen.

 

Geitenkaas broodstengels met fenegriek

15 juli 2016

Ingrediënten (voor 16 stuks):

  • 500 gr tarwebloem
  • 7 gr instantgist
  • 5 gr (bakkers)zout
  • 1 el honing
  • 300 gr water

Vulling:

  • 200 gr oude geitenkaas
  • 10 gr fenegriekzaden, heel

Verder nog:

  • olijfolie, om kom en werkblad in te vetten
  • keukenweegschaal
  • kneedmachine (optioneel)
  • mengkom, groot en klein
  • grove rasp voor de geitenkaas
  • 2 bakplaten
  • 2x bakpapier (optioneel)
  • douchemutsje of deksel bij mengkom
  • stuk plastic voor over de bakplaten
  • schone (thee)doek (optioneel)
  • deegschraper
  • deegroller
  • schone liniaal (optioneel)
  • pizzasnijder of groot mes
  • (thee)zeefje

 

Bereiding geitenkaas broodstengels met fenegriek

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Vergeet dus niet om de geitenkaas op tijd uit de koelkast te halen. Weeg de ingrediënten af en zet alles klaar op je werkblad.

Doe de fenegriek in een schaaltje en voeg een klein beetje warm of kokend water toe, zodat de zaden kunnen wellen. Ze zijn nogal hard om zo te eten. Minimaal een half uur, liever nog iets langer. Laat ze daarna goed uitlekken in een (thee)zeefje.

Verwijder de korst van de oude geitenkaas en rasp de kaas grof. Doe de geraspte kaas in een schaaltje en zet het apart.

Bekleed, indien nodig, de bakplaten met bakpapier.

Neem de mengkom van de kneedmachine, doe daar de droge bestanddelen (bloem, gist & zout) in en roer alles goed door elkaar. Het is beter wanneer zout en gist niet direct met elkaar in aanraking komen, omdat zout de werking van gist teniet doet. Voeg nu het water en de honing toe. Plaats de kom in/onder de machine en zet het apparaat aan. Eerst 2 minuten op stand 0,5 om de ingrediënten goed met elkaar te mengen. Zet de machine dan op stand 1 en kneed in circa 8 á 9 minuten een soepel deeg.

Tip: Ik kneed mijn brooddeeg meestal met de Kenwood en gebruik een speciale deeghaak die niet standaard bij de machine zit.

Test het deeg voor alle zekerheid door een dun vliesje te trekken, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut. Doe nu de geraspte geitenkaas en de uitgelekte fenegriekzaden erbij, zet de machine weer aan en kneed deze twee ingrediënten er snel en goed door het deeg.

Vet een mengkom lichtjes in met wat olijfolie en leg het deeg er in. Dek de kom af met een douchemutsje of een bijpassend deksel. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (eerste rijstijd).

Haal het deeg uit de kom en leg het op het met wat olijfolie ingevette werkblad. Duw er voorzichtig op, zodat de grote luchtbellen zich verdelen in kleinere exemplaren, dit heet doorslaan. Maar dat ‘slaan’ zou ik niet letterlijk nemen. Rol nu, met behulp van een deegroller, het deeg uit tot een vierkante lap van 32 x 32 cm. Verdeel de lap in 16 repen van 2 cm breed en 32 cm lang. Ik gebruik een schoongewassen liniaal. Het voordeel is dat je de pizzasnijder of je mes gewoon langs de lat kunt laten glijden en de repen deeg dan echt recht zijn. Ben je de gelukkige eigenaar van een timmermansoog dan kun je het natuurlijk ook gewoon uit de losse hand doen.

Er passen 8 broodstengels op één bakplaat. Twist/draai de deegrepen voorzichtig en leg ze op de bakplaten. Als al het deeg verwerkt is dek de bakplaten dan af met een stuk plastic en laat de geitenkaas broodstengels met fenegriek nog 30 á 40 minuten rijzen op kamertemperatuur (tweede rijstijd).

Plaats 2 roosters in de oven (ik heb losse bakplaten) en verwarm het apparaat voor op 200 graden.

Verwijder het plastic van de bakplaten en schuif ze in de oven. Wissel ze na 10 minuten baktijd om, zodat alle broodstengels even bruin worden en bak ze nog 10 minuten. De totale baktijd is dus 20 minuten.

Laat de broodstengels afkoelen op een rooster.

Tip: Ik heb ze na 10 minuten tussen een schone (thee)doek gelegd, zodat ze een klein beetje zacht blijven.

Je kunt deze smakelijk geitenkaas broodstengels met fenegriek heel goed in de vriezer bewaren.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

3 comments on “Geitenkaas broodstengels met fenegriek”

  1. Trudi schreef:

    Weer hartelijk dank voor je recept en verhaal. Steeds weer heel leuk om te lezen. Veel plezier gehad aan het recept voor tahin, ik woon in Frankrijk en daar is het moeilijk te vinden. Eindelijk in een achteraf wijkje een Turk gevonden waar ik voor 7 euro een klein potje vond. Nu zelf gemaakt, heerlijk. Ken jij nog meer recepten behalve humus waar je het in kunt verwerken???

    Bedankt voor je lekkere recepten en je spontane verhalen.
    Groet, Trudi

    1. Xandra schreef:

      Beste Trudi, graag gedaan. Binnenkort komt er een recept met baba ganoush online en er staat er ook een met tahin-honingkoekjes. Er komt misschien nog meer, want tahin is erg smakelijk. Wij gebruiken het ook als broodbeleg ipv pindakaas. Groetjes, Sandra

  2. Dit recept doet me denken aan een soort brood dat ik in Praag heb gegeten. Was er lekker. Ik ga het binnenkort eens maken!

Geef een reactie: