Geurige uienbroodjes uit Syrië

Geurige uienbroodjes uit Syrië 1

Deze heerlijk geurende uienbroodjes uit Syrië staan al een tijdje op mijn to-do-lijst. Geïnspireerd door de Arab Food Lovers box ben ik maar eens in onze voorraadkast, in mijn kookboeken en op internet gaan rondsnuffelen. Steeds kwam ik weer uit bij deze goed ogende lekkernijen. Ze zijn echt ontzettend lekker! Qua smaak lijken ze een beetje op een kaas-uien broodje, maar dan zonder kaas en met lekker veel specerijen. Door het heerlijke aroma dat zich tijdens het bakken door je huis verspreidt waan je, je even in Oosterse sferen. Waarom heb ik ze toch niet eerder gebakken?! Deze broodjes zijn niet moeilijk om te maken en je hebt er geen rare ingrediënten voor nodig. Dit recept is absoluut voor herhaling vatbaar.

Koriander

Ik schreef er al eerder over, met koriander heb ik een haat-liefde verhouding. De korianderpoeder was op dus heb in mijn koffiebonenmolentje maar een handvol korianderzaden fijngemalen. Wat komt daar een heerlijk aroma bij vrij. Fris, zacht, met een vleugje limoen/citroen. Zoveel aangenamer dan verse koriander blaadjes. Hopelijk zal ik die ook nog eens gaan waarderen. Men zegt dat het een kwestie van gewenning is. Laten we het hopen.

Geurige uienbroodjes uit Syrië

24 juni 2016

Ingrediënten (voor 10 broodjes):

  • 350 gr tarwebloem, ongebleekt
  • 150 gr durum bloem
  • 7 gr instantgist
  • 9 gram (bakkers)zout
  • 320 gr water
  • 2 el olijfolie

Topping:

  • 5 el rode ui, fijngehakt (ca. 1 kleine ui)
  • 2 el verse munt, fijngesneden (ca. 2 takjes)
  • 1,5 tl komijnpoeder
  • 2,5 tl korianderpoeder
  • 3 el olijfolie

Verder nog:

  • wat bloem voor op het werkblad (optioneel)
  • mengkom + deksel of douchemutsje
  • 2x schaaltje
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • siliconen kwastje
  • 2x bakplaat
  • 2x bakpapier (optioneel)
  • stuk plastic voor over het deeg op de bakplaten
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegroller (optioneel)
  • snijplank
  • mes
  • vork

Bereiding geurige uienbroodjes uit Syrië

Zet alle benodigdheden klaar en zorg ervoor dat ze op kamertemperatuur zijn. Het werk een stuk makkelijker wanneer je de ingrediënten eerst afweegt/afmeet voordat je aan de slag gaat.

Neem de kom van de kneed machine en doe hier de 2 soorten bloem, gist en het zout in. Meng alles goed door elkaar. Voeg dan de 2 eetlepels olijfolie en het water toe. Plaats de kom in de machine en zet deze aan op een lage stand (Kenwood met speciale deeghaak op stand 0,5). Zodra de bloem al het water heeft opgenomen kun je de kneedmachine iets hoger draaien (Kenwood stand 1) Kneed in circa 9 á 10 minuten een zacht en elastisch deeg van het mengsel. Test het deeg nog even voor alle zekerheid door een klein stukje zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Vet een mengkom goed in en doe daar vervolgens het deeg in. Dek de kom af met een deksel of een douchemutsje. Laat het geheel 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (eerste rijs).

Spoel intussen de takjes munt schoon onder de koude kraan en dep ze daarna voorzichtig droog. Haal de blaadjes van de steeltjes en hak ze fijn. Doe ze dan in een schaaltje. Schil de rode ui, snipper deze fijn en voeg de stukjes bij de munt. Voeg vervolgens ook de koriander- en de komijnpoeder toe en roer alles goed door elkaar. Zet het schaaltje even opzij.

Verwarm aan het einde van de eerste rijstijd de oven alvast voor op 200 graden en plaats indien nodig alvast 2 roosters op de juiste hoogte (ik gebruik platte bakplaten die je op een rooster moet leggen). Bekleed eventueel de bakplaten met een vel bakpapier.

Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 10 gelijke stukken van circa 85 gram. Bol deze stukken lichtjes op en laat ze ongeveer 10 minuten rusten onder een stuk licht ingevet plastic. Duw met je vingertoppen de eerste deegbal platter zodat er een dikke schijf van circa 13 á 15 centimeter doorsnede ontstaat. Je kunt hiervoor eventueel ook een deegroller gebruiken, maar zonder gaat ook prima. Leg de broodjes op de bakplaten en laat voldoende tussenruimte over. Prik met een vork gaatjes in de deeg en breng vervolgens met behulp van het siliconen kwastje een ruime hoeveelheid olijfolie op de bovenkant aan. Verdeel nu de topping (het kruidenmengsel) over de 10 broodjes en leg het stuk plastic er weer overheen. Laat het deeg ongeveer 20 á 25 minuten rusten (tweede rijs).

Verwijder het plastic voorzichtig van de bakplaten en schuif ze in de oven. Bak de geurige uienbroodjes uit Syrië in circa 18 tot 20 minuten licht tot goudbruin. Verwissel de bakplaten na 10 minuten baktijd van plaats, zodat alle broodjes even bruin worden.

Tip: Je kunt ze heel goed een paar weken in de vriezer bewaren. Verpak ze dan wel in een stevige plastic zak of bak. Laat ze rustig ontdooien als je ze wilt eten of piep ze even op in de oven.

Ik zeg proeven maar!

 

Bron: Ik heb helaas niet kunnen achterhalen van wie dit recept voor de Syrische uienbroodjes oorspronkelijk is. Zowel in een bakboek als op verschillende website’s ben ik exact hetzelfde recept tegengekomen, allen zonder bronvermelding. Ik heb het iets aangepast naar eigen voorkeur.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Geurige uienbroodjes uit Syrië”

  1. Suzan tolk schreef:

    Hmmmmm wat zijn ze heerlijk ik ben erg blij met je Pagina die ik gevonden heb wat een heerlijke recepten

    1. Xandra schreef:

      Dank je wel Suzan. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: