Gezonde bruine bolletjes met lijnzaad

Gezonde bruine bolletjes met lijnzaad a

Deze gezonde bruine bolletjes met lijnzaad zijn niet alleen heel erg smakelijk, ze zijn ook goed voor je stoelgang. De vezels in het lijnzaad zorgen er namelijk voor dat de voedingstoffen beter door de maag worden opgenomen. Dus voor een gezonde lunch moet je echt deze broodjes bakken!

Lijnzaad koop je gebroken, heel of in de vorm van olie. Waarom zou je lijnzaad kopen? Het is hartstikke gezond. Lijnzaad is rijk aan Omega 3 en 6, vezels, eiwitten, vitamine B1 en B2, calcium, magnesium, kalium en zink. Let op de uiterste houdbaarheidsdatum van de lijnzaadjes. Als je ze namelijk veel te lang bewaart, kunnen ze ranzig worden.

Herziend recept

Na ruim drie jaar bloggen en brood bakken, kijk je anders tegen de destijds gebruikte recepten en technieken aan. Daarom is het recept opnieuw door mij gebakken en aangepast. Zo heb ik een ei toegevoegd en wat minder suiker gebruikt. Het ei zorgt ervoor dat de broodjes zachter zijn en een rijkere smaak krijgen. Notitie: de lijnzaadjes kun je vervangen door sesamzaad of een combinatie van meerdere soorten zaden.

Gezonde bruine bolletjes met lijnzaad

1 juni 2013

Ingrediënten

Voor 12 broodjes

  • 250 gr tarwebloem
  • 250 gr tarwemeel (volkoren)
  • 7 gr instant gist
  • 10 gr (bakkers)zout
  • 50 gr roomboter, zacht
  • 1 ei, maat M (50 á 55 gr losgeklopt ei)
  • 10 gr kokosbloesemsuiker
  • 260 gr melk of water
  • 2 el lijnzaad, heel

Benodigdheden

  • kneedmachine (optioneel)
  • mengkom met deksel of douchemutsje
  • bakplaat
  • bakpapier (optioneel)
  • stuk plastic of grote opbergkrat
  • keukenweegschaal
  • deegschraper en -steker

Bereidingswijze gezonde bruine bolletjes met lijnzaad

Zet de benodigdheden klaar en zorg ervoor dat alles op kamertemperatuur is voordat je aan de slag gaat. Wanneer je nu alvast alle ingrediënten afweegt, hoef je alleen op het mengen en kneden te letten.

Doe de bloem, het meel, de gist, de suiker en het zout in de kom van de kneedmachine en roer alles door elkaar. Ik gebruik voor het mengen een losse garde, maar je kunt ook met de hand kneden. Voeg de melk en het losgeklopte ei toe.

Zet de kneedmachine aan (Kenwood met speciale deeghaak) en laat het deeg ongeveer 8 tot 10 minuten kneden. Voeg de boter en het lijnzaad toe en laat de machine nog 2 minuten draaien. Alle boter moet door het deeg zijn opgenomen. Het deeg voelt als het goed is iets lauwwarm en soepel aan. Test een klein stukje deeg op flexibiliteit. Dat doe je door het deeg zachtjes uit elkaar te trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat. Als het niet scheurt, maak je van het deeg een bal en stop je dit in een licht ingevette kom. Dek de kom af met een douchemutsje en laat het op kamertemperatuur 1 uur rijzen ( 1ste rijs). Het deeg verdubbelt ongeveer in omvang.

Haal het deeg uit de kom en kneed het licht door. Verdeel het deeg in twaalf stukken (of meer wanneer je kleine bolletjes wilt bakken). Bol de stukjes deeg op en leg ze op de bakplaat. Dek de bollen af met een licht ingevet stuk plastic of een omgekeerde plastic opbergkrat. Laat de bollen 1 uur op kamertemperatuur rijzen (2de rijs). Ik heb het deeg 2 uur laten rijzen, omdat het hier niet warm is in de keuken. De deegbollen worden bijna 2 keer zo groot.

Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 200 graden.

Verwijder de plastic zak of krat en schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de bollen 18 á 20 minuten goudbruin.

Haal de bakplaat uit de oven en laat de gezonde bruine bolletjes met lijnzaad goed afkoelen op een rooster.

Tip: De broodjes kunnen worden ingevroren.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Eet deze bolletjes met romige paprikasoep!

11 comments on “Gezonde bruine bolletjes met lijnzaad”

  1. Caroline Brouwer schreef:

    Die ga ik binnenkort maken.
    Bedankt voor het recept!
    groeten, Caroline

  2. Caroline Brouwer schreef:

    Hallo Xandra,
    Ik heb ze gemaakt en net bij de lunch gegeten. Ze zijn héérlijk en zo makkelijk! Ik had alles in huis en dacht laat ik ze maar meteen maken. De rest gaat in de vriezer, altijd handig!
    De 2e rijs doe ik tegenwoordig in de oven. Vorm de bolletjes, leg ze op de bakplaat en zet in de oven. Zet op de bodem een bakvorm met kokend water en doe de ovendeur dicht. Voordeel is dat je de broodjes niet af hoeft te dekken, want ze drogen zo niet uit. Rijzen erg goed. Nadeel dat je de oven niet voor kan voorverwarmen, maar ik bak ze dan een paar minuutjes langer. Deze manier bevalt mij erg goed. Je broodjes worden lekker luchtig.
    groeten, Caroline

  3. Xandra schreef:

    Leuk, dat je ze lekker vindt. Op die manier laten rijzen deed ik regelmatig met de oude oven wanneer het erg koud in huis was. Dat gaat inderdaad prima. Ik haalde ze na ongeveer een half uur weer uit de oven en verwarmde dan de oven voor. Of het de ideale oplossing is weet ik niet, maar je moet wat als het koud is. Groetjes, Sandra

  4. Caroline Brouwer schreef:

    Je broodjes zijn inmiddels op (ik had ze in de vriezer). We vonden ze zo lekker dat ik ze van de week weer ga maken. Zo handig van die lekkere broodjes in de vriezer!

  5. Ramona schreef:

    Beste Xandra,

    Complimenten voor je blog en de vele broodrecepten!

    Dit recept en het recept van de witte bolletjes met zaden en pitten heb ik al verschillende keren gemaakt en elke keer zijn ze heerlijke! Mijn oudste zoontje is er gek op!

    Bedankt!

    1. Xandra schreef:

      Leuk om te horen Ramona!

  6. Ramona schreef:

    Hoi Xandra,

    Even geleden heeft mijn machine weer een poging gedaan om het deeg van deze bolletjes te kneden, maar op de een of andere manier geeft het altijd problemen. Er ontstaat helemaal geen samenhang in het deeg en hij is ontzettend plakkerig. Een poging in de machine uit ze tot nu toe altijd weer in het kneden met de hand en dan vooral met genoeg bloem erbij. Het deeg is anders niet te kneden….

    Enig idee waar dit aan kan liggen?

    1. Xandra schreef:

      Beste Ramona,

      Dit recept is van twee jaar geleden en ik kan mij niet herinneren dat er iets speciaals met het deeg aan de hand was. Intussen heb ik meer bak ervaring en -kennis opgedaan. Dus ik zal ze binnenkort weer eens maken, want ze zijn erg lekker. Ik zal dan controleren of de werkwijze misschien iets duidelijker kan. Zoals je in de reacties kunt lezen heeft Caroline ze ook een aantal keer gebakken en die waren volgens mij prima. Groetjes, Sandra.

  7. Hoi Xandra, kan ik die 10 gr kokosbloesemsuiker ook dor iets anders vervangen????
    Dank je alvast…

    1. Xandra schreef:

      Een andere zoetstof kan ook mits het maar niet te grof is. Ik zou eerder basterd suiker nemen dan kristalsuiker, maar honing is ook en optie. Gr. Sandra

      1. dank je wel …ga uit van hetzelfde gewicht….ga maar honing proberen..!!

Geef een reactie: