Gezonde bruine bolletjes met lijnzaad

Gezonde bruine bolletjes met lijnzaad a

Deze gezonde bruine bolletjes met lijnzaad zijn niet alleen heel erg smakelijk, ze zijn ook nog eens goed voor je stoelgang. Een win-win situatie. Neem dan wel de gebroken versie, want hele zaden zullen weinig effect opleveren. Die kan je maag niet verteren. Ze zullen in de originele vorm je lichaam weer verlaten. Er worden allerlei gezonde en helende eigenschappen aan lijnzaad toegeschreven. Of het inderdaad allemaal waar is weet ik niet, maar lijnzaadbroodjes zijn gewoon lekker. Dus waarom zou je ze niet een keertje bakken?!

Alles over lijnzaad

Lijnzaad koop je gebroken, heel of in de vorm van olie. Die olie, ook wel vlaszaadolie genoemd, kun je het beste rauw nuttigen. Door verhitting verandert namelijk de samenstelling, de olie gaat oxideren. Gebruik het eens als dressing over je salade. Waarom zou je lijnzaad kopen? Het is hartstikke gezond. Lijnzaad is rijk aan Omega 3 en 6, vezels, eiwitten, vitamine B1 en B2, calcium, magnesium, kalium en zink. Let op de uiterste houdbaarheidsdatum van dit product. Als je ze namelijk te lang bewaart, zullen ze ranzig worden. Ook voor lijnzaad(producten) geldt, gebruik het met mate.

Dat smaakt naar meer bolletjes

Gezonde bruine bolletjes met lijnzaad

1 juni 2013 / update maart 2019

Benodigdheden voor 12 broodjes

Ingrediënten:

  • 250 gr tarwebloem
  • 250 gr tarwe volkorenmeel
  • 8 gr bakkerszout
  • 7 gr instantgist
  • 10 gr suiker
  • 1 ei, maat M (50 á 55 gr)
  • 50 gr roomboter of rijstolie
  • 260 gr melk
  • 2 el lijnzaad, heel of gebroken

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • mengkom met deksel
  • kneedmachine (optioneel)
  • bakplaat
  • bakpapier (optioneel)
  • stuk plastic of grote opbergkrat
  • deegschraper en -steker
  • siliconen kwastje

Bereidingswijze bruine bolletjes

Voorbereiding

Zet de benodigdheden klaar en zorg ervoor dat alles op kamertemperatuur is voordat je aan de slag gaat. Wanneer je nu alvast alle ingrediënten afweegt, hoef je alleen op het mengen en kneden te letten. Lees het recept daarna een keer goed door.

Deeg kneden

Doe bloem, meel, gist, suiker en zout in de kom van de kneedmachine en roer daarna alles door elkaar. Ik gebruik voor het mengen een losse garde, maar je kunt ook met de hand kneden. Voeg vervolgens de melk en het losgeklopte ei toe.

Zet de kneedmachine aan (Kenwood met speciale deeghaak) en laat het deeg ongeveer 8 tot 10 minuten kneden. Voeg de boter en het lijnzaad toe en laat de machine nog 1 á 2 minuten draaien. Alle boter moet door het deeg zijn opgenomen. Kneed niet te lang, want dan overkneed je het deeg en kun je er vervolgens niets meer mee. Het deeg is nu heel soepel en rekbaar. Test een klein stukje deeg op flexibiliteit. Dat doe je door het deeg zachtjes uit elkaar te trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat. Als het niet scheurt ben je klaar met kneden.

Eerste rijs

Maak vervolgens een bal van het deeg en leg het daarna in een licht ingevette kom. Dek de kom af met een deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg daarna 60 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het deeg zal bijna in omvang verdubbelen.

Doorslaan, deeg verdelen en opbollen

Haal het deeg uit de kom en kneed het daarna heel licht door. Men noemt dit doorslaan. Dat klinkt nog ruw, maar dat is niet de bedoeling. Behandel je deeg altijd met zorg en liefde. Verdeel het deeg daarna in 12 gelijke stukken. Zelf weeg ik het deeg altijd af, zodat alle broodjes even groot zijn. Bol de stukjes deeg lichtjes op en dek de bakplaat af met een stuk plastic of een omgekeerde krat. Laat de bolletjes 10 minuten relaxen. Bol de bruine bollen nog een keer voorzichtig op en leg ze terug op de bakplaat. Dek de plaat vervolgens weer af.

Tweede rijs

Laat de bollen 50 á 60 minuten op kamertemperatuur rijzen. Ik heb het deeg langer laten rijzen, omdat het vrij koel is in onze keuken. Controleer regelmatig het deeg door middel van de drukproef. Veert het deeg heel langzaam tot bijna niet meer terug dan kunnen de lijnzaadbroodjes gebakken worden.

Oven voorverwarmen

Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 220 graden.

Gezonde bruine bolletjes met lijnzaad bakken

Verwijder de plastic zak of krat en schuif daarna de bakplaat net onder het midden van de oven. Voeg eventueel wat stoom toe, echt nodig is het niet. Verlaag direct de temperatuur naar 200 graden. Bak de lijnzaad broodjes in 18 á 20 minuten goudbruin.

Haal de gezonde bruine bolletjes met lijnzaad uit de oven en laat ze vervolgens goed afkoelen op een rooster.

Baktip: De gezonde bruine bolletjes met lijnzaad kun je, goed verpakt in een plastic zak, invriezen. Eet ze het liefst binnen 1 maand op, daarna zal de kwaliteit van het brood snel achteruit gaan.  

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘gezonde bruine bolletjes met lijnzaad’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

13 comments on “Gezonde bruine bolletjes met lijnzaad”

  1. Caroline Brouwer schreef:

    Die ga ik binnenkort maken.
    Bedankt voor het recept!
    groeten, Caroline

  2. Caroline Brouwer schreef:

    Hallo Xandra,
    Ik heb ze gemaakt en net bij de lunch gegeten. Ze zijn héérlijk en zo makkelijk! Ik had alles in huis en dacht laat ik ze maar meteen maken. De rest gaat in de vriezer, altijd handig!
    De 2e rijs doe ik tegenwoordig in de oven. Vorm de bolletjes, leg ze op de bakplaat en zet in de oven. Zet op de bodem een bakvorm met kokend water en doe de ovendeur dicht. Voordeel is dat je de broodjes niet af hoeft te dekken, want ze drogen zo niet uit. Rijzen erg goed. Nadeel dat je de oven niet voor kan voorverwarmen, maar ik bak ze dan een paar minuutjes langer. Deze manier bevalt mij erg goed. Je broodjes worden lekker luchtig.
    groeten, Caroline

  3. Xandra schreef:

    Leuk, dat je ze lekker vindt. Op die manier laten rijzen deed ik regelmatig met de oude oven wanneer het erg koud in huis was. Dat gaat inderdaad prima. Ik haalde ze na ongeveer een half uur weer uit de oven en verwarmde dan de oven voor. Of het de ideale oplossing is weet ik niet, maar je moet wat als het koud is. Groetjes, Sandra

  4. Caroline Brouwer schreef:

    Je broodjes zijn inmiddels op (ik had ze in de vriezer). We vonden ze zo lekker dat ik ze van de week weer ga maken. Zo handig van die lekkere broodjes in de vriezer!

  5. Ramona schreef:

    Beste Xandra,

    Complimenten voor je blog en de vele broodrecepten!

    Dit recept en het recept van de witte bolletjes met zaden en pitten heb ik al verschillende keren gemaakt en elke keer zijn ze heerlijke! Mijn oudste zoontje is er gek op!

    Bedankt!

    1. Xandra schreef:

      Leuk om te horen Ramona!

  6. Ramona schreef:

    Hoi Xandra,

    Even geleden heeft mijn machine weer een poging gedaan om het deeg van deze bolletjes te kneden, maar op de een of andere manier geeft het altijd problemen. Er ontstaat helemaal geen samenhang in het deeg en hij is ontzettend plakkerig. Een poging in de machine uit ze tot nu toe altijd weer in het kneden met de hand en dan vooral met genoeg bloem erbij. Het deeg is anders niet te kneden….

    Enig idee waar dit aan kan liggen?

    1. Xandra schreef:

      Beste Ramona,

      Dit recept is van twee jaar geleden en ik kan mij niet herinneren dat er iets speciaals met het deeg aan de hand was. Intussen heb ik meer bak ervaring en -kennis opgedaan. Dus ik zal ze binnenkort weer eens maken, want ze zijn erg lekker. Ik zal dan controleren of de werkwijze misschien iets duidelijker kan. Zoals je in de reacties kunt lezen heeft Caroline ze ook een aantal keer gebakken en die waren volgens mij prima. Groetjes, Sandra.

  7. Hoi Xandra, kan ik die 10 gr kokosbloesemsuiker ook dor iets anders vervangen????
    Dank je alvast…

    1. Xandra schreef:

      Een andere zoetstof kan ook mits het maar niet te grof is. Ik zou eerder basterd suiker nemen dan kristalsuiker, maar honing is ook en optie. Gr. Sandra

      1. dank je wel …ga uit van hetzelfde gewicht….ga maar honing proberen..!!

  8. Lennie schreef:

    Hallo Xanddra, kun je ook deze bolletjes maken met alleen volkorenmeel of is er altijd bloem bij nodig.
    Kan ik bv ook variëren met de hoeveelheid bloem.
    Gr Lennie

    1. Xandra schreef:

      Beste Lennie, je kunt variëren met de verhoudingen volkoren meel en bloem. Het is wel zo dat volkoren een iets steviger broodje zal geven dan wanneer je ook een deel bloem toevoegt. En hoe meer volkoren meel, hoe meer vocht je moet toevoegen. Bak Ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: