Glutenvrije hamburgerbroodjes

Glutenvrije hamburgerbroodjes-van-Teffmeel

In een handomdraai maak je deze heerlijke glutenvrije hamburgerbroodjes van Teffmeel. Omdat het deeg enigszins vloeibaar is door het ontbreken van gluten, heb ik de broodjes in metalen uitsteek ringen gebakken. Ze hebben een luchtig, zacht broodkruim en lijken qua smaak heel erg op een volkoren boterham. Op de bovenkant zitten sesamzaadjes, net als bij de hamburgerbroodjes van tarwebloem.

Teff is een glutenvrije graansoort en komt oorspronkelijk uit Afrika. Het heeft zeer kleine zaadjes. Ongeveer 150 teffzaadjes wegen net zoveel als 1 tarwekorrel. Dan vraag ik mij af hoeveel er dan wel niet in 1 bammetje gaan, laat staan in een heel brood. De smaak en geur van het volkorengraan zijn mild, nootachtig en een beetje zoet. Teff is erg veelzijdig. Je kunt het niet alleen gebruiken om glutenvrij brood te bakken. Het is ook geschikt voor diverse banketsoorten, snacks, pannenkoeken, wafels, oliebollen, pasta, koekjes en paneermeel. Ook is teff meel geschikt als bind-middel voor soepen en sauzen. Wil je meer over teff weten kijk dan bijvoorbeeld op teffcentre.nl.

Je hebt voor dit recept 6 metalen uitsteek ringen van 8 cm doorsnede nodig. Deze speciale ringen zijn bijvoorbeeld te koop in een kookwinkel. Ik heb ze een tijdje geleden bij de Action gehaald voor ongeveer 1 euro per stuk. Ondanks dat ik de ringen goed had ingevet bleven de broodjes er toch een klein beetje aan plakken. Even voorzichtig een scherp mes langs de binnenkant van de ring halen en dan kun je ze er makkelijk uitdrukken. Het recept van de glutenvrije hamburgerbroodjes is goed voor 6 stuks.

 

Glutenvrije hamburgerbroodjes

30 juli 2014

Ingrediënten:

  • 250 gr teffmeel (=volkoren)
  • 5 gr bakkerszout
  • 5 gr instantgist
  • 1 ei, maat L
  • 250 gr water
  • 1 el appelstroop (of honing)
  • wat sesamzaadjes voor de topping

Verder nog:

  • 6 metalen uitsteek ringen van 8 cm doorsnede
  • bakplaat
  • bakpapier
  • olie of boter om bakpapier en uitsteek ringen in te vetten
  • stuk plastic om de bakplaat af te dekken
  • mengkom
  • grote vork of garde
  • weegschaal

 

Bereiding glutenvrije hamburgerbroodjes

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Bekleed alvast een bakplaat met bakpapier en vet deze licht in op de plekken waar de uitsteek ringen komen te staan. Vet ook de binnenkant van de ringen goed in en plaats ze dan op het bakpapier. De bakplaat moet recht zijn, anders blijft er ruimte onder de uitsteek ringen over en zal het deeg er misschien onderuit lopen.

Doe de teff, zout en instantgist in een kom en meng deze goed door elkaar. Let wel op dat het gist niet direct in contact met het zout komt, want anders gaat de werking van de gist verloren.

Los in een ander kommetje de appelstroop op in het lauwwarme water.

Klop het ei los en roer deze door het droge mengsel. Voeg dan het watermengsel toe. Goed mengen met een grote vork of garde. Zelf gebruik ik een Deense deegklopper. Echt een hele handige keukengadget om zachte deegsoorten of bijvoorbeeld pannenkoekenbeslag mee te mengen. Verdeel het deegmengsel over de 6 metalen uitsteek ringen. Dek de bakplaat af met een stuk plastic en laat het ongeveer 45-60 minuten rijzen bij kamertemperatuur. Het deeg zal dan tot aan de bovenkant van de ringen komen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Verwijder het plastic en strooi voorzichtig wat sesamzaadjes op de bovenkant van de broodjes. Plaats ze in het midden van de oven en bak ze in ca. 10 -15 minuten goudbruin. Druk de hamburgerbroodjes voorzichtig uit de ringen. Als ze vastzitten, snij dan eerst met een mes langs de binnenkant van de ring. Laat ze goed afkoelen op een rooster.

Tip: Je kunt deze Glutenvrije hamburgerbroodjes van Teffmeel heel goed in de vriezer bewaren.

Je kunt de glutenvrije hamburgerbroodjes van Teffmeel natuurlijk vullen á la McDonalds, maar denk ook eens aan een broodje gezond, zelfgemaakte jam of een lekker plakje kaas.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

One comment on “Glutenvrije hamburgerbroodjes”

  1. Ons gezin en de Stichting schreef:

    Had nog nooit van dit meel gehoord, zo zie je maar een mens leert steeds weer nieuwe dingen. Leuk recept.

Geef een reactie: